OL (Raflarda)

By mustafacay

1.2K 49 3

Bu kitap yayınlanmış bir eser olduğundan dolayı, tamamını değil, ancak ilk birkaç bölümünü burada paylaşabili... More

Yazar Hakkında
Giriş
Bilmek, Yapmak ve Olmak
Diş Macunu Gibi Ol
Hücre Zarı Gibi Ol

Navigasyon Gibi Ol

133 4 0
By mustafacay

Günün birinde Ankara'da kayboldum! Hem de yaşadığım şehirde... Bir arkadaşımı karşılamak için aracımla onun bulunduğu yere gidiyordum. Daha önce pek çok kez gittiğim bir alışveriş merkeziydi. Ama kaybolmuştum. Bir türlü adresi bulamıyordum. Dakikalarca dolaştım. Birilerine sordum ve nihayet uzun bir aramanın sonunda adresi buldum.

Sonra aracıma bir Navigasyon cihazı almaya karar verdim ve o gün gidip bir tane aldım. Artık kaybolmayacaktım. Kimseye bir adres sormama da gerek yoktu. Cihaza adresi girecektim ve o bana tarif edecekti.

Gerçekten de öyle oldu. Navigasyon cihazına bir adresi giriyordum ve cihaz bana tarif ediyordu; "150 metre sonra sağa dön, 300 metre sonra sola dön" gibi...

Bazen cihazın söylediği şeyi yapmıyordum ve Navigasyon cihazı bana kızmak yerine, "Tekrar Hesaplanıyor" diyordu ve bana başka bir rota çiziyordu. Ben bu rotayı da dikkate almıyordum ve sonra cihaz bana; "Neden sana söylediklerimi yapmıyorsun? Kaç kez tarif ettim" demiyor ve adresi yeniden hesaplayıp her defasında bana farklı bir güzergâh çiziyordu.

Navigasyon cihazı, ona tarif ettiğiniz adrese sizi götürmek üzere programlanmıştı. Ne kadar çok hata yaptığınız, kaç kez onun tariflerine uymadığınız önemli değildi. Binlerce yanlış yapmış olsanız bile, onun için önemli olan tek şey sonunda nereye ulaşmak istediğinizdi...


Ben bir işte nasıl başarılı olacağımı düşünmem.

O işe neler mani olur diye düşünürüm.

Engelleri ortadan kaldırdım mı iş kendi kendine yürür.

M. K. Atatürk


Navigasyon cihazından çıkaracağımız çok önemli dersler vardır. Hayat yolunda ilerlerken, bazen yanlış yollara saparız, hiç gitmememiz gereken yerlere gideriz ve bazen de yolumuzu kaybederiz.


Başarı mı dediniz? Başarı tamamen şansa bağlıdır!

İnanmazsanız başarısız insanlara sorun.

Earl Wilson

Çoğu insan bu gibi durumlarda; ya kendine kızar, ya başka birilere kızar ve çaresizlik içinde tekrar geldiği yere döner.

Navigasyon gibi olduğunuzda, yanlış bir yola saptığınız zaman kimseye kızmazsınız. Rotanızı bulunduğunuz yere göre tekrar hesaplar ve yola devam edersiniz.

Bir yoldaysanız ve yol sizi istediğiniz yere götürmüyorsa, başka bir yol denemelisiniz. Aynı yolda ısrarcı bir biçimde ilerlemeye çalışmak sizi çıkmaz yollara sürükleyebilir.


Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğim için başarıyorum.

Albert Einstein

Tarih boyunca elde edilen tüm başarılar; pes etmeyen, kararlı bir biçimde yola devam eden ve hatalarından ders almayı başaran insanlar tarafından elde edilmiştir. Bu insanlar Navigasyon mantığını ve onun dayandığı derin felsefeyi anlamış insanlardır.

Bir yol sizi hedefe götürmüyorsa, pes etmek ya da o yanlış yolda ısrar etmek kadar anlamsız bir şey yoktur. Hemen yeni bir harita çıkarır ve sonra da yolunuza devam edersiniz. Yapılması gereken şey budur!


Derin anlamlar taşıyan hedeflerle, sonuçlanmayı bekleyen düşlerle ve ifade edilmeyi gereksinen saf bir aşkla motive olduğumuzda, işte o zaman gerçekten yaşarız.

Greg Anderson

Bir Navigasyon gibi olun. Hatalı dönüşler yaptığınızda rotanızı tekrar hesaplayın ve yeni bir harita çıkarın. Önceden yaptığınız hataları düşünerek yepyeni başarılara imza atamazsınız. Geçmişi sıfırlamalı ve yepyeni bir sayfa açmalısınız. Geçmişin üzerine gelecek inşa edilemez. Önemli olan hangi yanlış yollara saptığınız değil, hedeflediğiniz amaca ulaşıp ulaşmadığınızdır.


Benim en iyi dostum terzimdir. Çünkü ne zaman beni görse, derhal o andaki ölçülerimi alır. Oysa bütün öteki tanıdıklarım, benim hala eskisi gibi olduğumu düşünürler.

George Bernard Shaw

Zihnimiz tıpkı bir Navigasyon cihazı gibi programlanmıştır. Kendinizi bir amaca odakladığınız zaman, eninde sonunda oraya ulaşırsınız.

Pes etmek ve yanlış haritada ısrar etmek, Navigasyon cihazını kısa devre yaptıracaktır. Bir Navigasyon gibi olun ve her zaman sıfırdan ve yeniden başlamaya, yepyeni yollar keşfedip eninde sonunda amaca ulaşmaya odaklanın.


Navigasyon Tekniği


Başarısızlık ecel değil; öğretmen, yenilgi değil; gecikme, çıkmaz sokak değil; virajdır.

William Word


Kendinizi bir ormanda hayal edin. Ormanın ortasında kaybolmuşsunuz ve nereye gideceğinizi bilmiyorsunuz. Bu kaybolma anının verdiği panik duygusu, sizi bir anda kontrolü altına alıyor.

Sonra aklınıza birden Navigasyon cihazları geliyor. Böyle bir cihaza sahipken, kaybolmanın imkânsız olduğunu hatırlıyorsunuz. Zihninizde de bir Navigasyon cihazı olduğunu ve ormanın derinliklerinde bile olsanız asla kaybolmayacağınızı anımsıyorsunuz birden.

Ardından panik duygusu yerini rahatlığa bırakıyor. Kendinizi ormanın derinliklerinde ama güçlü bir güven duygusu içinde hissediyorsunuz. Sezgilerinize güvenerek bir çıkış yolu bulacağınızı biliyorsunuz. Bulamasanız bile, farklı yollar izleyerek eninde sonunda buradan kurtulacağınıza dair güçlü bir inanç var içinizde.

Sonra yola koyuluyor ve ormanda iz sürmeye başlıyorsunuz. Bu yol sizi istediğiniz yere götürmüyor. Ardından başka bir yol deniyorsunuz ama bu da aradığınız yol değil. Sonra bir başkası ve daha sonra bir başka yol... ve derken, kendinizi ormanın bittiği yerde buluyorsunuz bir anda. Belki saatler sürüyor bu yolculuk, pek çok yanlış yola girip çıkıyorsunuz ama sonunda kendinizi hedefe ulaşmış bir biçimde buluyorsunuz.

Eğer ormanda kaybolduğunuz anda kendinize kızıyor ve içinde bulunduğunuz duruma lanet okuyor olsaydınız, muhtemelen çıkış yolunu asla bulamayacaktınız.

Hayatın karşımıza çıkardığı zorlukların hepsi, kocaman birer ormandır. Biz bu ormanın içinde kaybolur ya da çıkış yolunu kendi kendimize buluruz.

Kendinizi her türlü zorlukla karşı karşıya bulduğunuzda bile, ormandaki serinkanlılığınızı daima koruyabilmelisiniz. Orman size gereken her türlü ipucunu verecektir. Yeter ki; içsel sesinize güvenin ve gerisini yalnızca sezgilerinize bırakın...


Navigasyon Olumlamaları

Bazı yenilgiler başarının taksitidir.

Jacop Rıss

· İçsel sesime güveniyorum.

· Her zaman ve her yerde güvende olduğumu biliyorum.

· İçimdeki bilgelik bana daima yol gösteriyor.

· Aradığım çözümler karşıma birer birer çıkıyor.

· Ne kadar çok zaman alırsa alsın, istediklerime ulaşmak için elimden gelenin fazlasını yapıyorum.

· Bir şey işe yaramadığında hemen başka bir yol buluyorum.

· En iyi çözümleri görebilmek için zihnime güçlü komutlar gönderiyorum.

· Sahip olduğum kaynakları verimli ve kontrollü bir biçimde kullanıyorum.

· Her günü güçlü düşüncelerle ve yoğun bir motivasyonla birlikte karşılıyorum.

· Ben asla başarısız olmam. Sadece neyi farklı yapmam gerektiğini öğrenir ve kendimi buna göre yeniden şekillendiririm.

· Doğru haritaya sahip olmak için sezgilerime güvenir ve hislerimin beni doğru tarafa yönlendirebileceğini bilirim.

· Bir şey olmadığında tekrar denerim. Eğer yine olmazsa, yine denerim. Bu defa da olmuyorsa, bir kez daha... Sonunda elde edinceye kadar denemeye devam ederim.


Navigasyon Olma Planı


Bazıları, her şeyi olduğu gibi görür, "niçin?" diye sorar. Ben, hiç var olmamış şeyleri düşünürüm ve "neden olmasın?" diye sorarım.

Bernard Shaw

Bir şey işe yaramadığı zaman, o konuda ısrar etmek yerine hemen farklı bir strateji izlemeye başlayın.

- Bazen çözüm gözümüzün önündedir ama onu görebilmek için dikkatlice bakmak gerekir.

Aynı şeyleri yapıp farklı sonuç beklemeyin. Farklı bir şey elde edebilmek için, farklı şeyler yapmanız gerekir.

- Aynı çemberin içinde dönüp durmak yerine, kendinizi seçeneklerin ve olasılıkların dünyasına bırakın.

Bazen doğru yolu bulabilmek için yanlış denemeler de yapmak gerekebilir. Böyle anlarda kendinize kızmak yerine, hemen bakış açınızı değiştirin.

- Zor zamanlar için kendinizi hazırlıklı hissedebileceğiniz planlar yapın. Plan ve stratejileriniz, önünüzü daha net bir biçimde görebilmenizi sağlar.

Eğer bir kısırdöngü içerisindeyseniz, bir an önce bu döngüden kendinizi kurtarın.

- Bir şeylerin değişmesini istiyorsanız, bir şeyleri değiştirmelisiniz!

Beklemek, yapabileceğiniz seçenekler arasında en anlamsız olanıdır. Beklemek, kaçınılmaz sonu kabul etmek demektir.

- Bir seçeneğin olmadığı yerde, yepyeni seçenekler hayal edebilirsiniz. Hayal gücünüz Navigasyon gibi olma konusunda en büyük yardımcınız olabilir.

Konsantrasyon gücünüzü artırmak ve bir amaca net bir biçimde odaklanabilmek için, derin düşünme meditasyonları yapın. Bir konu üzerine yoğunlaşın ve tüm zihin kaynaklarınızı o konuya odaklayın.


Ortalama yetenek düzeyinin altında herhangi bir insan olmaktan öte bir iddiam yok. Benim harcadığım çabayı harcayan, beslediğim umudu besleyen ve gösterdiğim inancı gösteren her insanın aynı başarıyı elde edeceğinden en ufak kuşkum bile yok.

Mahatma Gandi


Continue Reading

You'll Also Like

37.5K 3.3K 33
I fancy you, I love you, I want you, I can't leave you, I whatever you. Ajan Xiao Zhan bir Gangster tarafından kaçırıldı! Wang Yibo ise Gangster'in...
Black ice By z

Fanfiction

84.9K 5.4K 32
"Kalbim tamamen siyah ve buzdandı. Kırılgan ve kötü. Ama bunu nasıl yapabildin? Beni kendine nasıl aşık ettin?" [ • jenmin fanfiction ] © 2018 | read...
71.2K 5.4K 40
Bana ilk kez bakıyordu, gözlerime. Varlığımın farkına vardığı bu ilk an ben nefesimi tutmuş beklerken onun ifadesi korkuyla çarpılmıştı. İçimdeki hey...
14.9K 430 2
❝𝖹𝖺𝗆𝖺𝗇 𝖻𝖺𝗓𝖾𝗇 𝗄𝖺𝗍𝗂𝗅𝖽𝗂𝗋, 𝗒𝖺𝗌̧𝖺𝗇𝗆ı𝗌̧𝗅ı𝗄𝗅𝖺𝗋ı𝗇ı 𝗈̈𝗅𝖽𝗎̈𝗋𝗎̈𝗋.❞ ********** O geceyi hatırlıyor musun? Gece süsü meleğin...