realism

303 5 0
                                    

Uluslararası ilişkilerin sosyal bilimlerden ayrılıp yeni bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasıyla beraber devletlerin birbirleri arasındaki ilişkileri ve devletlerin uluslararası sistemdeki diğer aktörlerle olan ilişkilerini incelemek ve bu ilişkileri bir kap içine sigdirmak için bir çok akım ortaya çıkarılmıştır bunlardan en önemlisi realismdir.

#Realism uluslararası sisteminin ana aktörü olarak devleti ele almakla beraber uluslararası sistemi anarsik bir sistem olarak görür ve bu anarsik sistem devletler için güvenlik ikilemini de beraberinde getirir.

Realism de anarsik sistem ve güvenlik ikilemi 3 aşamayla açıklanır :
1.Bireysel aşama (individual stage)
2.Devletsel aşama (state stage )
3.Uluslararası aşama (international stage)

1.Bireysel aşama (individual stage)

Bu aşama Thomas Hobbes'un insan doğası ile ilgili yaptığı araştırmaya dayanmaktadır. Hobbes'a göre insan doğası kötüdür. Insanlar bencil ve kötülük yapmaya meyilli oldukları için savaş ortamı her zaman var olacaktır. Bu savaş ortamında doğa kanunları geçerlidir yani üst bir otorite yoktur (anarsik sistem ). Hobbes barışı bir üst otorite olarak gördüğü Leviathanin ( devlet ) olusmasiyla sağlanacağını dile getirmiştir.

2.Devletsel aşama (state stage)
Bu asama Niccolo machiavellinin prens kitabina dayanmaktadır. Machiavelli burda bir devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlatmakla beraber uluslararası sistemin anarsik yapısının nedenini de devletlerin diğer devletlerin niyetleri hakkında emin olmadıkları için her devlet her devleti düşman bir devlet olarak algılar dusuncesiyle uluslararası sistemi kaos ortamı olarak görür.

3.Uluslararası aşama ( international stage )

Devletlerin kötü olması ve savaşa yatkın olmaları devletlerin isteği doğrultusunda olan bir şey değildir bunu sistem gerektirir. Yani sistem savaşı kendisi yaratır bunu ne devletler nede insanlar yapar sistem bunu zorla yaptırır.

# Realism Devletleri rasyonel birer aktör olarak gormekle beraber devletlerin en büyük amaçları hayatta kalmaktir. Bu yolda ne gerekiyorsa yapılmalıdir .

# Realisme göre devlet ne kadar gucluyse o kadar iyidir. Devletlerin araçları da amaclari da güç odaklıdir. Devletlerin güç odaklı olmaları güvenlik sorununu ortaya çıkarmaktadır.

Güvenlik Sorunu : bir devletin güçlenmesi diğer devlete karşı bir tehdit olarak geçmesi güvenlik sorununu oluşturmaktadır.

uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimiHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin