Semnificatia animalelor 2

659 6 1
                                    

Taurul – taurul sau juncanul nu-si arata varsta fiind un simbol al masculinitatii si virilitatii. Simbolismul lui poate fi totusi ambiguu: vitalitatea sa si fertilitatea masculina il asociaza cu soarele si reinvierea, iar din cauza coarnelor poate reprezenta zeitatile lunare si moartea.
Taurul Apis era venerat in Egiptul antic ca simbol al creatiei si era adesea descris purtand intre coarne discul solar al lui Ra. Era sacru pentru Osiris si simboliza moartea.
Era sacru pentru Zeus, deoarece zeul a luat forma unui taur alb pentru a o seduce pe Europa, iar fiul lui Minos. pazitorul Minotaurului, a devenit rege al Cretei.
Taurii erau de asemenea dedicati lui Dionysus Taurul – taurul sau juncanul nu-si arata varsta fiind un simbol al masculinitatii si virilitatii. Simbolismul lui poate fi totusi ambiguu: vitalitatea sa si fertilitatea masculina il asociaza cu soarele si reinvierea, iar din cauza coarnelor poate reprezenta zeitatile lunare si moartea.
Taurul Apis era venerat in Egiptul antic ca simbol al creatiei si era adesea descris purtand intre coarne discul solar al lui Ra. Era sacru pentru Osiris si simboliza moartea.
Era sacru pentru Zeus, deoarece zeul a luat forma unui taur alb pentru a o seduce pe Europa, iar fiul lui Minos. pazitorul Minotaurului, a devenit rege al Cretei.
Taurii erau de asemenea dedicati lui Dionysus, Aphroditei si lui Poseidon.
In unele traditii datorita mugetului sau ca de tunet, taurul era animalul zeilor tunetului, precum si al zeitatii scandinave, Thor.
Iudeii il numesc pe Iehova, taurul lui Israel. In traditia occidentala puterea taurului are caracteristici ca brutalitate, cruzime si desfrau. Este un simbol popular heraldic ,vestitor fiind emblema lui Richard al III-lea al Angliei, simbolizand curaj si ferocitate.
Simbolul zodiacal al taurului este semnul celest al taurului. Boul, care impartaseste caracteristicile simbolice de putere cu taurul, este umplut cu mai putine simboluri ambigue, el reprezinta agricultura, rabdarea, castitatea si sacrificiul de sine.
Este al doilea semn in zodiacul chinezesc, si semnifica echilibru si trainicie.

Vaca – ca sursa de lapte, vaca este un simbol universal al maternitatii, fertilitatii, nutritiei si abundentei. Pe deasupra, pentru ca coarnele sale curbate reprezinta semiluna, este un simbol celest al mamei zeitelor, precum si reprezentanta ctonica a Pamantului-Mama.
In Egiptul antic vaca era sacra pentru Isis si Hathor, mame ale zeilor, ca si pentru Nut, Vaca Cereasca, ale carei picioare indica cele 4 puncte cardinale ale pamantului.
Este un animal sacru pentru hindusi si nu se ucide si deseori este cunoscuta ca va vaca abundentei, laptele ei este considerat ca formeaza Calea Lactee si, in asociere cu cerescul taur, reprezinta puterea cosmica feminina.

Porcul – Inteligentul porc a fost impovarat cu simbolul murdariei, ignorantei si lacomiei dar in antichitate, scroafa era un simbol al fertilitatii si era sacra pentru Isis in Egipt si pentru zeita agriculturii, Ceres, in Grecia antica si in Roma, deoarece scormonea pamantul.
Culturile amerindiene identifica porcul cu un aducator de ploaie ce fertilizeaza pamantul.
Pentru hindusi, scroafa reprezinta aspectul feminin al lui Vishnu, Vajravarahi. Porcul negru, in schimb, este o creatura sinistra si era sacru pentru Seth in Egipt; in budism acesta se afla in centrul cercului existentei, reprezentand ignoranta si una din cele trei iluzii care previn omul de asteptarea Nirvanei.
Considerat o creatura murdara, evreii si musulmanii nu consuma carne de porc.
Crestinii il privesc ca pe un animal inferior, grosolan, simbol al pacatelor carnale, in special al voracitati.
Porcul mistret este al 12-lea semn in zodiacul chinezesc, reprezentand onestitatea. Comparat cu porcul domestic, cel mistret intrupeaza calitatile pozitive ale puterii si combativitatii pentru greci, celti si japonezi.
El mai este descris ca fiind si o personificare a castitatii.

Calul – considerat un animal nobil, calul este simbol de curaj, gratie si viteza, precum si de virilitate in traditia occidentala, simbolizand focul si cerul.
A fost odata considerat o creatura atomica si de aceea poate fi asociat si cu apa, si cu luna, simbolizand moarte fiind de asemenea cunoscut cai o calauza spre moarte.
In multe culturi antice, calul este considerat un animal inteligent, impletind puterea si ratiunea cu puterile divinitatii si magiei, transformandu-1 in animalul cel mai important pentru sacrificiu.
Culoarea sa este un factor important in conturarea simbolurilor sale: calul alb este solar, dar poate semnifica si marea si luna; calul negru este semnul mortii si al distrugerii.
Calul greco-roman a fost un prevestitor al razboiului dedicat lui Marte, Hades si lui Poseidon.
Se spune ca Poseididon ar fi creat primul cal. Deoarece Pegasus era un cal inaripat, nascut din picaturile de sange provenite din capul Medusei, era considerat mesagerul zeilor.
In credinta scandinava, calul ra-a sacru pentru Odin fiind deosebit de important pentru celti fiind considerat armasarul Zeului Soarelui fiind un simbol al fertilitatii.
Calul alb era o emblema saxona, iar mai tarziu a devenit deviza casei de Hanovra.
In budismul chinezesc, calul inaripat poarta Cartea legii. Pentru japonezi, Bato Kwannon, zeul indurarii, poate lua o forma asemanatoare.
In Islam, Mahomed a fost dus la cer de armasarul Borak, deci calul simbolizeaza fericirea.
Crestinii privesc calul ca simbol al curajului, generozitatii si a desfasurarii rapide a vietii. Cei patru cai ai Apocalipsei sunt fiecare in parte cate un simbol: alb (ciuma), cel rosu (razboi), cel negru (foamete) si cel galben (moarte).
In zodiacul chinezesc, calul corespunde Gemenilor si simbolizeaza pragmatismul si dragostea.

SemnificatiiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum