Första nyckeln - Trovärdighet

326 15 3
                                    

Unga lärling, kära läsare: har du tänkt på vikten av trovärdighet? Fantasy-berättelser utspelar sig i världar av ett annat slag, där jordens fysiska begränsningar inte längre gäller. Möjligheterna är oändliga, men de kräver uppmärksamhet och eftertanke kring vad som är trovärdigt och inte. Det här är en av nycklarna till att skapa en fantastisk fantasy-berättelse! Låt oss ge er några exempel:

Avatar Ang - Den Sista Luftbändaren
Hur många har inte sett och älskat nicelodeons tv-serie om avataren och hans vänner? I en värld där elementen vatten, jord, luft och eld kan bändas men krig pågår mellan de olika nationerna finns allt en fantasy-älskare kan önska sig! Det som ger denna serie trovärdighet är bland annat hur världen den utspelar sig i är uppbyggd och att vi som tittare får ta en så detaljrik del av den. Nationer, samhällen, resurser, kulturer - you name it. Varelserna är ofta kombinationer av de vi har i verkligheten och bara namnet gör att vi kan föreställa oss dem.

En annan viktig ingrediens till trovärdigheten i serien är det faktum att det finns begränsningar i vad en bändare kan göra. Karaktärerna vi följer får arbeta hårt med att utveckla sina förmågor, och i vissa lägen kan deras egenskaper inte hjälpa dom. De är inte oövervinnerliga, de är inte oslagbara. De är mänskliga, precis som vi.

Något som inte har lika bra trovärdighet är efterföljaren till serien. Där suddas gränserna för en persons förmågas möjligheter ut och krafterna växer till otroliga nivåer när gott och ont möts. När jag skriver otroliga menar jag icke-trovärdigt! Mer om icke-trovärdighet längre ner.

Harry Potter
Vilken fantastisk saga. Vilka äventyr! Vilka karaktärer! Vilken trovärdighet. Den här berättelsen utspelar sig i vår egen värld, med en hel del magiska tillägg. Trovärdigheten finns även här i form av begränsningar av trollkarlars och häxors förmågor. Mäktiga magiker kan utföra starkare och mer avancerade besvärjelser medan barnen i första året på Hogwarts ofta gör fel och måste träna, träna, träna. Tänk att magi kan bli tråkigt om det måste pluggas!

Den är trovärdig för att karaktärer är själviska, snåla, rädda, korkade, jobbiga och allt därimellan. Återigen, precis som i verkliga livet. Den är trovärdig för att personer fattar dumma beslut, gör misstag, och missförstår varandra. Föreställ er en Harry-Potter-värld utan en kunskapstokig Hermione, en snobbig Draco eller en Hagrid som inte alltid tar smarta beslut (läs böckerna om ni inte förstår mig med det sista).

Ett sista exempel är en personlig favorit som jag vill att alla ni börjar läsa så fort som möjligt: Throne of Glass och resten av böckerna ur denna serie. En makalös bok där berättelsen är så välutformad och detaljerna så precisa att trovärdigheten är ett faktum. Jag kan se de livsfarliga varelserna framför mig, jag kan känna lukten av tallarna och bergen i en av regionerna. Jag kan se hur magin används i strid. Uppenbarligen har författaren lagt uppmärksamhet och tid åt att utforma en värld som är olik och på många sätt coolare än vår egen, men istället för de många fysiska begränsningar som finns här har det skapats andra när det kommer till magi och fantasi.

Vad är det du som lärling skriver som kan råka bli fel? Jo du kanske har en ödmjuk, snäll, stark, modig, populär, smart och helt enkelt perfekt karaktär? Inte trovärdigt. Du kanske har varelser som är vackra, supersällsynta, intelligenta och som inte har några svagheter och ingenting kan döda dom? Inte trovärdigt. Du kanske skapar en värld där alla lever i frid och fröjd, där inga problem någonsin existerat och aldrig heller kommer hända? Inte heller trovärdigt och inte särskilt intressant att läsa... lägg in begränsningar, en konflikt, en svaghet, eller en dålig egenskap och voilá, något trovärdigt är fött.

Ta med dig tanken om trovärdighet, unga lärling, så kommer din berättelse ha möjligheten att nå till stjärnorna.

Det finns mycket mer som hör skapandet av fantasy till...

På återseende, unga lärling.

Att skriva FantasyWhere stories live. Discover now