Mariana Çukuru, Dünya' nın bilinen en derin noktasıdır. Büyük Okyanus' ta, Guam Adası' nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir.
Okyanusal nitelikteki iki plakanın çarpıştığı sınırda derin çukurlar oluşabilir. Mariana Çukuru da, Pasifik Plaka ile Mariana Plaka' sının çarpışması sonucu oluşan derin bir çukurdur.
Suyun içine atılan 1 kg kütleli metal ağırlığın, çukurun tabanına ulaşması yaklaşık 1 saat sürmüştür.
Mariana Çukuru' nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalara göre, birçok organizma, yengeç ve balık türleri bu çukurda yaşayabilir. Çukur, çok soğuk ve çok derin olduğu için de yüksek basınçlıdır.
Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve burada çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir. Bu kadar derinde yaşayabilen balıkların hayatları yüzlerce yılı bulabilmektedir. Buradaki canlıların prehistorik dönemlerden bu yana aynı kaldığı düşünülmektedir.
23 Ocak 1960' ta, İsviçreli bilim insanı Jacques Piccar ile Amerika Birleşik Donanması' ndan Teğmen Donald Walsh, Trieste Batiskapı içinde Mariana Çukuru' na ulaşabilen ilk insanlar olmuşlardır. İlk anda 11. 521 metre derinliğe inildiği hesaplanmış, ancak 1995 yılında yapılan doğru ölçümlerin 10. 916 metre olduğu anlaşılmıştır. Derin noktaya iniş 3 saat 15 dk sürmüş, burada 20 dk' lık bir sürenin ardından tekrar yüzeye çıkılması toplamda 5 saat sürmüştür.Yine bilim insanları bu çukurda birçok inceleme ve araştırma yapmıştır.