2. prvé problémy

42 9 0
                                    

NALAYA

"Stoj!" prikázal Nalayi Harry. Nalaya zastala a podráždene sa na neho pozrela: "Ty mi nebudeš prikazovať čo mám robiť! Som lady Nalaya Calla z Roai."

Ďalej sa nedostala, pretože ju Harry prerušil: "Si lady z južného Roai. Na severe žije veľa divokých kmeňov, ktoré by s radosťou privítali tvoju hlavu na tanieri. A áno v tejto situácii ti môžem a budem rozkazovať, malá lady. "

Usmial sa na ňu arogantným úsmevom, ktorý ju rozzúril ešte viac. No mal pravdu, nebola v situácii, kde by sa mohla hádať. Najviac ju však štvalo označenie malá.

Na pomery v ostatných krajinách bola dospelá. Takisto v Roai. Ale v Montesee dospievali ľudia až vo veku 17 rokov. Inak sa brali ako deti. Ľudia boli rovnakí, len tradície iné.

Zastal pred ňou a pozeral dopredu. "Vidím jazdcov asi 200 quartov od nás."

"To je koľko?" opýtala sa Nalaya. Zazrel na ňu.

"Čo? Ja som o nejakých quartoch v živote nepočula!" bránila sa.

"To preto, lebo poznáš iba Kráľovské jednotky Roaia." Keď vyslovoval názov jednotiek, tváril sa pri tom nesmierne pohŕdavo. Nalaya mala chuť povedať mu niečo nepekné, ale ovládla sa.

"Nás v Montesei," pokračoval s pohľadom upretým na horizont," učia všetkých všetko. Je jedno akého si pôvodu, budeš vedieť písať, čítať a počítať."

"To je...veľmi charitatívne," povedala Nalaya a prvý raz od jej únosu v tom nebolo počuť nepriateľstvo.

Hoci bola Nalaya neuveriteľne protivná, o svojich sluhov a slúžky sa starala. Poskytovala im aspoň aké také vzdelanie. Za otcovým chrbtom prirodzene. Poznala ho dobre, podľa neho boli služobníci iba ľudský odpad.

Preto sa všetci čudovali keď si bral ženu s takým nízkym pôvodom. Zomrela pri pôrode Taisse, čo dievčaťu otec ani sestry nikdy neodpustili. Preto Taissa vykonávala celú špinavú robotu v rodine.

"Sú to banditi," povedal Harry rozrušene. "Ak nechceš zomrieť pomalou a bolestivou smrťou bež sa schovať!"

"A kde? Sme na púšti ak si si nevšimol!" Nalaya mala skutočný strach o svoj život, čo ju robilo podráždenejšou než obvykle.

"To ťa nič o severe krajiny, kde chceš "vládnuť" nenaučili?! Schovaj sa do zeme!"

"Ako sa mám dokostí schovať...?!"

Šepot dušíWhere stories live. Discover now