Kuşların Yaratılmasındaki Hikmetler

12 6 0
                                    


Yüce Allah şöyle buyuruyor:
Göğün boşluğunda, ilahi emir dahilinde uçan kuşları görmediler mi? Onları (havada) tutan ancak Allah’tır. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler ve deliller Vardır.ʼʼ (Nahl: 79).

Allah kuşları büyük bir hikmetle; havada uçmaları için hafif yaratmıştır. Kuşlarda, uçmaları için gereken herşeyi, yine uçmayı sağlayacak kıvam ve ölçüde yaratmıştır. Aldığı gıdalann vücuda dağılımı ise her uzva uygun olanın, oraya gideceği şekilde ayarlanmıştır. Uzuv kuru, yumuşak veya bunların arası bir yapıda ise, her birine ona uygun olacak gıda gider.

Kuşlarda el yaratılmamış, sadece iki ayak yaratılmıştır. Ayaklardan yürüyerek bir yerden bir yere intikal etmek için yararlanmasının yanında, uçmak için yerden yükselirken ve yere konarken de yararlanır. Kuşlardaki ayaklar hafiftir. Veya ayaktaki bazı parmaklar, bacakların derisinden daha sert olsa da, yumuşak bir deriden yaratılmıştır.

Bacaklarındaki deriler ise gerçekten çok kalındır. Böylece hem sıcaktan, hem de soğuktan korunmak için, tüylerle kaplı olmasıda gerek kalmamıştır. Bacakların bu şekilde tüysüz olarak yaratılmasında bir başka hikmet daha vardır. Kuşlar yem bulmak için sulu ve çamurlu yerlere de konmak zorunda kalırlar. Bu durumda bacaklarındaki tüyler ıslanıp çamur olur ve bu da uçmalarını zorlaştırırdı.

Kuşlardan bazılarının bacakları uzun olarak yaratılmış ve yerden hiçbir zorluk çekmeden yemlerini toplayabilmeleri için bu kuşların boyunları da uzun olarak yaratılmıştır. Çünkü eğer bacakları uzun, boynu kısa olsaydı karada ve denizde rahat bir şekilde yemlenemez, göğsünün üzerine uzanmak zorunda kalırdı.

Kuşların göğüsleri, yarım daire olacak şekilde göğüs kemikleri üzerine giydirilmiştir. Böylece havada uçarlarken hiçbir zorluk çekmeden havayı yararlar.

Kanatlarının uçları da, uçmayı kolaylaştıracak şekilde yuvarlağımsıdır. Yine her cins kuşun, yayılmasına, avlanmasına, yiyeceklerini kesip parçalamasına, oyuklar açmasına ve diğer işlerini yapmasına uygun olacak şekilde yaratılmış gagaları vardır. Bazı kuşlar parçalayıcı pençelere sahiptir. Bunlar daha çok etle beslenen ve havadan avının üzerine süzülerek avlanan kuşlardır.

Kuşlardan bazılarının gagaları, dar ve uzun yerlerdeki yemlerle beslenmelerini sağlayacak şekildedir. Bu tür gagalar, kemik gibi son derece serttir. Ancak çok fazla kullanıldığı için, (kullanımı kolaylaştırmak için) biraz esnektir. Gagalar, aynı zamanda kuşların dışındaki hayvanlarda bulunan dişlerin görevini görür.

Kuşlardaki tüylerin kökü çok sağlamdır ve tüleklerin içi tıpkı bir boru gibi boştur. Yine kanatlardaki tüyler, uçmaya uygun olacak şekilde çok sağlamdır. Çünkü uçma (kanat çırpma) hareketi çok güçlüdür ve bu da kanat tüylerinin çok sağlam olmasını gerektirir. Diğer taraftan tüyler, kuşları soğuk ve sıcak gibi ona zarar verecek şeylerden koruyacak ve uçarken hava akışını geçirecek özelliktedir.

Evet, pek çok sebepten dolayı kanat tüyleri özel ve çok sağlam bir şekilde yaratılmıştır. Vücudunun diğer tarafındaki tüyler ise, elbise, güzellik, koruyuculuk gibi ihtiyaçları karşılamak için daha farklı yaratılmıştır. Ancak hepsinin kökleri de sağlamdır.

Kuşların tüylerindeki bir diğer hikmet de, ıslandıklarında bozulup özelliklerini kaybetmemeleri ve pisliklerin onları kirletmeyeceği bir özellikte yaratılmış olmalandır. Suya maruz kalıp ıslandıklarında, şöyle bir silkinmeleri, suyun ağırlığını atıp hafiflemeleri için yeterlidir. Yine (uçmalarına yardımcı olacak) hafifliklerini korumak için, yumurtlayacakları ve dışkılarını çıkaracaklaru tek bir yer vardır.

✔️HİKMETLER (İmâm-ı Gazâlî Rahmetullahi Aleyh)Where stories live. Discover now