-Yüzdelik Dilim Zımbırtısı-

342 28 42
                                    

Bu şey var ya bu şey. 

Bütün öğrencilerin başını asıl bu yakar.

Size özetle yüzdelik dilimi açıklayayım;

Yüzdelik dilim, içinde bulunduğunuz mevcut şehirdeki bütün öğrencilerin başarıları ile hesaplanmış bir yüzdelik değerlendirme sistemidir.

Yüzdelik dilim söz konusu olduğunda sizin için önemli olan LGS'den iyi bir puan elde etmek değil, elde ettiğiniz puan ile diğer öğrencileri geçmektir.

Yüzdelik dilim öyle illet bir şeydir ki kimi şehirde 400.000 puan alıp krallar gibi yaşayabilecekken kimi şehirde 400.000 puan alıp yerlerde sürünebilirsiniz. Yüzdelik dilim şehirden şehire değişir.

Şimdi size nasıl bir çalışma sistemi olduğunu anlatayım. (Bildiğim kadarıyla.)

Mesela diyelim ki sen LGS sınavından 400.000 puan aldın. Eğer bulunduğun şehirde 400.000 puan acayip nadir bir puan ise yüzdelik dilimin 1 ila 7 arasında falan olur. Bu dilimlerdeysen elini kolunu sallaya sallaya bir Fen Lisesine girebilirsin.

Eğer 400.000 puan ortalama veya da biraz nadir bir puan ise yüzdelik dilimin 7 ila 15 arasında olur. Bu derecede fena değildir. Eğer şehrinde çok fazla lise imkanı varsa rahatlıkla iyi bir Anadolu veya da diğerleri kadar başarılı olmasada yinede hoş bir Fen Lisesine girebilirsin. Özeliklede ilçede oturuyorsan bu yüzdelik dilim tadından yenmez.

Ama diyelim ki şehirdeki baya bir kişi 400.000 puan ve üstünü almayı başardı. O kadar çok başarılı insan var ki sen bile şaşkınsın. O zaman bu "Yüzdelik Dilim" şeyi gelip sana en sert darbeyi vurur.

Bir sürü öğrencinin 400.000 puan ve üstünü almayı başardığı bir şehirde senin aldığın 400.000 puan kimsenin umurunda olmaz. Bu yüzden yüzdelik dilimin 10 ve altına doğru düşer.

Şimdi bunu görünce korkmayın tabii. Yüzdelik dilimin etkileri şehirlere göre değişir. Mesela benim bulunduğum şehirde yüzdelik dilimin 10 ila 17 civarı ise bir sorun çıkmaz ama bunun altına düştüğün taktirde yalnızca İmam Hatip liseleri ve Meslek liselerine girmek mümkün oluyor. 

Bu, genel bir şey değil. Benim bulunduğum şehrin imkan kısıtlılığı. Bakıyorum bazı yerlerde de insanlar 20 yüzdelik dilim ile iyi okullara girebiliyor. Bu tamamen şehirlere ve öğrenci sayısına bağlı.

Özetle yüzdelik dilim, LGS'deki başarınızdan çok daha önemli. Elde ettiğiniz netin büyüklüğü değil diğer netlere kıyasla ne kadar büyük olduğu asıl önemli olan şey.

Ekranda benim gibi 400.000 üstü notu görünce evde zıplayıp dans etmeye başlamayın yani.

Sorularınız var mı?

[2020] - Karmanomia ile LGS'ye DoğruOnde as histórias ganham vida. Descobre agora