-Ders Çalışmak-

209 15 30
                                    

Şimdi ders çalışmak konusunda benden tavsiye almak, bir İngilizden güzel bir kebapçı tavsiyesi almak gibi bir şey.

Ama madem bu bir LGS kitabı ve madem bu kitabı okuyorsunuz, size kendi deneyimlerim ile bir şeyler söyleyebilirim.

Uyarı: Yazar, o yıl test kitabı almadan önce piyasada sadece soru bankalarının olduğunu sanıyor, tek bir derse odaklanmış test kitaplarının olduğunu bilmiyordu...

Şimdi ders çalışmak ve test çözmek arasında bir fark var.

Ders çalışırken bilmediğin veya da hakkında eksikliklerin olduğuna inandığın şeyler üstünde pekiştirme yaparsın. Hatta baştan sona öğrenirsin konuyu.

Test çözerken de daha ne kadar ders çalışman gerektiğini ölçersin.

Yani sadece test çözmekle eline bir şey geçmez.

Peki ders nasıl çalışılır?

1- LGS için değil geleceğiniz için çalışın. LGS için çalışırsanız ezber yapmaya kayarsınız ve LGS bittikten sonra lisedeki akademik başarınızı resmen çöpe atmış olursunuz. Özellikle matematik dersinde başarılı olabilmek için taban bir matematik bilgisine ihtiyacınız var.

2 - Not tutun. Notlarınızı da gözünüzün önünde bulundurun. Mümkünde masanıza yapıştırın.

Mesela bu benim LGS zamanı masamdı

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Mesela bu benim LGS zamanı masamdı. Şahsen çok az çalışan birisi olarak can sıkıntısından habire not tutardım.

Notlara bakarak testleri çözdüğüm için zamanla formülleri ve kuralları kendi kendime hatırlamaya başlıyordum, yani kullana kullana onları öğreniyordum.

3- Matematikte soru ezberlemeye çalışmayın.

LGS bu, aynı kalıp soruların olduğu zaman TEOG zamanıydı. Siz gerekirse piyasadaki tüm test kitaplarını yalayıp yutun; bilmediğiniz, nasıl çözeceğinizi unuttuğunuz ya da daha önce hiç görülmemiş bir soru tipi kesin çıkar.

Matematikte soru ezberlemek yerine çözüm yolları ve soruyu analiz etme yöntemleri üstünde çalışın. Mesela bir soruya baktığınızda onu nasıl çözeceğinizi değil hangi konuya girdiğini çözün.

Mesela karşınızda bir matematik probemlemi var. Peki bu matematik problemi oran-orantı bölümüne mi giriyor yoksa olasılık bölümüne mi? Tabii şu an sekizinci sınıf matematik konularını hatırlamıyorum ama siz az çok anladınız.

Sorunun ait olduğu bölümleri tespit ettikten sonra aslında çalışmış olmanız gereken formülleri ve çözüm yollarını aklınıza getirin. Gerekirse bölüm geçmeye çalışırken rastgele tuşlara basar gibi işlem deneyin. Zaten sakin olursanız ve zamanı da tutturabilirseniz hakkında bilgi sahibi olduğunuz her problemi çözebilirsiniz ya da en azından birkaç fikir elde edebilirsiniz.

4- Zevk almaya bakın.

Bir insan, zevk aldığı şeyi daha çabuk öğrenir ve daha hızlı üstünde gelişir.

Mesela matematik soruları çözerken etrafa komik komik tiplerin sorulara verdiği tepkileri karalama şeklinde çizebilirsiniz. Sorunun olduğu kağıtta çok fazla yer kaplamamaları ve özellike üstünde uğraşılmamış olmaları şahane olacaktır.

Şahsen ben denemelerde ve LGS'NİN KENDİSİNDE soruların etrafına öyle tipler çiziyordum. Tabii ki LGS'de yaptığım şeyi kimseye önermem, ben de zaten yirmi dakika erken bitirdiğim sözelde yapacak hiçbir şey bulamadığım için resim yapıyordum :d

(Bu arada sözele çok uzun şeyler var okuya okuya öldük demelerine bakmayın o anın baskısıyla ışık hızında okuyorsunuz  >xd)

Sonra... Bir konuyu özetle yazın ve yanına da onu anlatan bir karakter fırlatın. Çok hoş oluyor hsgdxgs

Bir soruyu çözemediniz diye üzüldüğünüzde sizi teselli eden bir karakter çizin. Ya da çizim yapmak istemiyorsanız teselli cümleleri yazın.

5- Çikolata, kahve gibi şekerli ve sizi mutlu eden şeyler tüketin.

Şimdi ben çok şanslıyım, ben LGS'ye hazırlanırken çikolata fiyatları falan acayip iyiydi bir bakkala gider, on lira gömer, bir minik poşet dolusu çikolata ile hayatıma devam ederdim. Kahve falan da içerdim. Hatta sırf kahve ve çikolatayı aynı zamana denk getirmek için ders çalışmaya bile daha fazla özen gösterirdim. Çikolata yerken ve öylesine soruyla uğraşırken yanlışlıkla kendi kendime çözüm üretirdim.

Peki neden çikolata? Şimdi çikolata sevmeyenlere bir şey demiyorum ama çikolata insanda genel olarak mutluluk hormonu salgılatır. Hem çikolatayı bir tür ödül olarak kullanırsanız sırf çikolata için bile deli gibi çalışırsınız.

6- LGS'yi dalgaya alın, çok da kafaya takmayın.

Dünyayı kurtarmaya falan gitmiyoruz, alt tarafı bir sınav bu. Aileniz en fazla birkaç ay sizi sıkıştırır, zamanla alışırsınız. Sizin tek gözyaşınıza değmez bir soru dolu tuhaf şey.

Bir soru çözemiyor olmanız sizi beceriksiz ve değersiz yapmaz. Herkes soru çözmeye uygun değil ve ne yazık ki uzun süre boyunca bu durum kabul görmeyecek, ama inanın bana bir sınav sizin değerinizi belirlemez. Belirleyemez. Kimse bunu yapamaz.

Kötü bir lise kötü bir hayat demek değil. Hem fen lisesi kazansanız ne olur ki? Bir virüs çıktı ve şu an onlarla aramızda neredeyse hiç fark yok.

Şaka gibi, değil mi? Ben LGS'ye çalışırken biri bana bunu dese "Yürü git len :s" derdim. Ama ciddi ciddi oldu. Ve 2020'nin her ay güncellenen felaketler paketlerine bakılırsa daha da böyle ilerler bu.

Hayatta her şey olur, siz yaşamaya bakın. Fen lisesine uyum sağlayamacak olduktan sonra LGS'den yüksek not alsan ne almasan ne? Sal gitsin. O kadar da umursamayın, streslenmeyin. Ölümden başka her şeyin çaresi vardır, içiniz rahat olsun.

Sevgilerimle <3

[2020] - Karmanomia ile LGS'ye DoğruHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin