Kontakt s ostatními

1K 140 38
                                    

Tentokrát si rozebereme téma, které je často důležitější, než se zdá.

Kontakt s ostatními na Wattpadu - obecně
Když se zamyslíme nad významem této aplikace, není to jen možnost zdarma psát a číst - máme tu i možnost komunikace s jinými, třeba s oblíbenými autory, ale také se čtenáři.
Tuhle jsem jedné mé kamarádce vysvětlovala, co je to Wattpad a ona se mě po zmínění zpráv s rozzářeným úsměvem zeptala, zda-li může napsat Paolinimu (načež jsem jí řekla, že zde píšou spíše jen ti online amatérští autoři a těch ze světa tu snad ani skoro nikdo není, ale to je vedlejší). Wattpad je částečně i možnost se tu s někým spřátelit. Spousta z nás si tu už někoho takového našla.
Zkráceně - možnost komunikace s ostatními je jednou z hlavních funkcí Wattu.

Komunikace s autory
Myslím, že tohle patří mezi to nejkrásnější na Wattu. Mnozí z vás by rádi prohodili v realitě alespoň pár slov třeba s paní Rowlingovou a podobnými známými autory, jako např ten Paolini - šance je však opravdu velmi malá a o tom si můžeme snad už jenom nechat zdát. Ale u Wattpadu naopak! Skoro každý autor odepíše na milý komentář nebo zprávičku. Pokud teda nenapíšete... Tak a teď se přesuneme k obsahu zpráv/komentáře
Teď už možná trochu mluvím mimo téma (jako vždy mimochodem), ale tohle jsem musela zmínit. Co by vás potěšilo více? O něco delší komentář s nějakou tou pochvalou, radami, třeba i kritikou... nebo Super či Kdy už bude další část (ne že by toto nepotěšilo, akorát moc názoruplné to není)? Ano, odpověď asi známe:) Třeba si říkáte, že žadoníme o delší komentáře, ale autory by váš názor zajímal, zvlášť když tato možnost je. Ne že hned musíte psát slohovky, ale trošku se rozjeďte v názorech. Také by stálo za zmínku, - teď mluvím spíše o zprávách - že autoři nejsou encyklopedie, tak by se někdy docela šiklo zeptat radši třeba strýčka Googla nebo kamarádů, myslím, že otázka Kdy se narodil Karel Hynek Mácha není zrovna na místě.
Stop mluvení mimo a teď srhneme krátce to, co je hlavním bodem této části. Nebojte se komentík či zprávy napsat, od toho totiž ty komentáře a zprávy jsou, klidně se i trochu rozjeďte, jedině to potěší.

Komunikace se čtenáři
Opět nádherné. Komunikace se čtenáři je také hodně důležitá, nevypadáte pak jako suchaři. Doporučuju psát vždy na konci kapitoly krátký textík na takový autorský závěr, kde můžete nějakou otázkou vybídnout čtenáře k odezvě, poděkovat za např. nárust čtení, nějak čtenáře pobavit a obecně  projevit směrem ke čtenářům náklonost. Neříkám, že autoři, kteří tato zakončení kapitol nedělají jsou špatní, to vůbec ne, ale většina to dělá - včetně mě - a považuju to za šikovné.  Odepisování je druhou částí smyslu této části. Já se třeba snažím odepsat všem, protože jakožto upovídaného člověka mě čtenářská odezva potěší a pokusím se odepsat alespoň tím smajlíkem (ale to jen když vážně nevím co odepsat).
Ale všimněte asi, čím víc odepisující autor, tím víc čtenáři píšou a často také víc... jakoby kamarádsky a také se s nimi můžete pustit mnohem pravděpodobněji do sporů, což by mi třeba ani tolik nevadilo, ale věřím, že spousta z vás by to mělo za nepříjemnost. Avšak tohle je už jen takový dodatek.

Bonus - Wattpad help
Touto částí se trochu vymykám úmyslu této kapitoly, ale tak nevadí.
Wattpad podpora. Slyšela jsem o ní hodně, ale upřímně, nikdy jsem jí nekontaktovala a ani jsem zatím nějaký důvod, proč bych to měla dělat, nenašla. Někdo tvrdí, že mu neodepsala, někdo zase říká, že odpisuje - a mile. Nevím ohledně čeho se dotyční ptali, ale asi záleží na dotazu, protože si nemyslím, že by odpovídali právě na to kdy se narodil Karel Hynek Mácha. I tato podpora je důležitou součástí Wattpadu, kde se tedy také jedná o komunikaci.
Ale co málokdo ví a též to souvisí s podporou a komunikací, je to, že když se na svůj účet přihlásíte přes internet (tedy ne přes aplikaci) a kliknete v nabídce na Pomoc, zobrazí se:
- možnost zeptat se - ale skoro všichni píšou anglicky - veřejně Wattpad komunity (ask the comunity), také způsob komunikace a zároveň vzájemné pomoci uživatelů
- Možnost navrhnout nápad (suggestions & ideas) - veřejně napíšete návrh jak vylepšit nebo pozměnit Wattpad a ostatní můžou vám dát vote, že souhlasí a nebo třeba okomentovat to a evidentně pak je možné, že by Wattpad společnost mohla nápad použít. Také způsob komunikace.
- pak také nějaký obecný stručný manuál přímo od Wattpadu a nějaké ty informace



Toť ke komunikaci a pro dnešek se s Vámi loučím ;)
Ostatně, omlouvám se za trochu opoždené publikování další kapitoly, byl trochu problém s wifinou ;)
S pozdravem,
Opa<3 (dneska se podepíšu jako německy dědeček:D)

My, WattpaďanéWhere stories live. Discover now