Sångfågeln

292 9 3
                                    

Nu är det dags för min andra recension, nämligen Sångfågeln av HannahLyche9 !
Ah! Dystopier! Inget går upp mot en välskriven dystopi som utspelar sig mitt ute i ingenstans. Är det någon som håller med?

Sångfågeln är en dystopi som utspelar sig i de kvarvarande delarna av Ryssland. Vår huvudperson, 17-åriga Beatrice (Bea), tvingas att lämna sitt hem och sin familj för att vara en av de som ska underhålla regenterna med deras talanger. Historien tar en kraftig vändning när Bea inser hur farligt det kan vara att lita på sina vänner, och att en revolution bara ligger ett ögonkast borta.

Första intrycket: Som första intryck ger den här boken en känsla av mystik och spänning, en bra kombination. Beskrivningen är enkel och basic, men den duger gott och väl. Små grammatiska fel och en något tråkig beskrivning är något som kan behöva ses över. Annars, en rätt bra beskrivning.

Titel: Titeln "Sångfågeln" är lagom kreativ och passar bra till bokens handling. Många föredrar korta titlar, medans andra (inklusive jag) tycker bättre om långa titlar. Dock gillar jag titeln och den går att tydligt koppla till handlingen.

Omslaget: Detta omslaget är snyggt. Svartvitt för att inge en känsla av djup och en bild på en tjej som håller ut sin hand mot en fågel för att symboliskt beskriva överblicken av boken. Det speglar historien så väl utan att kännas avslöjande. Riktigt välgjort.

Kapitel: Enligt mig är detta perfekt längd på kapitel, varken för långa och utdragna eller för korta och hackiga. Jag vet att många gillar att ha långa kapitel, men dessa lagom korta kapitel är mycket behagligare att läsa från mobilen och det är lätt att stanna upp i läsningen och veta vart man senast läste.

Setting: Här brister boken lite. Enligt beskrivningen utspelar sig boken i ett framtida Ryssland som är en diktatur. Settingen är intressant, men fåordig och diffus. Man vet alldeles för lite för att det ska kännas trovärdigt. Hur ser historien ut? Varför är Ryssland splittrat och om det beror på krig, vad orsakade det? Varför är folkmängden för stor om Ryssland är så dåligt styrt och fattigt? Borde inte svält och ekonomiska kriser vara större problem? Dessa är några stora frågor som besvaras kort och otydligt eller inte alls. Beskrivningar av områden och miljö nämns väldigt lite, något som jag gärna skulle vilja se mer av.

Karaktärerna: Karaktärerna hittills är helt okej. De känns ganska motiverade och naturliga. Men det finns en del aspekter som man kan ändra och vissa karaktärer har t.ex. bara ett enda karaktärsdrag. Jag skulle gärna vilja se mer känslor och tankar hos karaktärerna. Tänk dig hur Bea känner och hur hennes längtan hem och hur hon behandlas bryter ner henne. Om jag blev tvingad att lämna min familj för resten av mitt liv, och att det dessutom finns en risk att bli dödad, skulle inte jag bara strunta i det och köra på med livet. Jag skulle ha mått så fruktansvärt dåligt att det tillslut skulle bryta ner mig till oigenkännlighet. Känslor tror jag kan ge den här boken så mycket mer djup och om karaktärerna blir starkare kommer även bokens trovärdighet och story bli starkare.

Storyn: Här är det bästa med boken. Din story är väletablerad, den är genomtänkt och jag är väldigt förtjust i konceptet. Visst har liknande historier berättats förut, men har du tillräckligt bra karaktärer, ett snyggt språk och roliga twistar, hamnar sådana problem lite mer i skymundan. Den har dock mycket mer potential, så denna boken skulle kunna bli så mycket mer. Den är lite cliché, men med hjälp av att du utnyttjar dess fulla potential, kan du med säkerhet få en mycket mer hållbar story.

Konflikt: Att Beatrice hålls på anläggningen är i sig den största konflikten. Hennes mål är att överleva och ta sig därifrån, vad vi kan urskilja åtminstone. Senare sker en del mystiska saker när hon får träffa en sorts motståndsrörelse (?) med Katsas (en av människorna som sköter anläggningen) enäggstvilling som ledare. Dock är hennes motiv lite...off. Jag fattar att hon vill få ner sin tvillingsyster från makten för att själv ta den, men för att imponera på sina föräldrar? Ethan, som är Katsas tvillingsyster Noires son, är cirka 17 år. Det betyder att Noire och Katsa borde vara runt 45-50 år gamla. Deras föräldrar bör då vara 75-80 år gamla. De kommer ändå inte att leva mycket lägre till, så varför bryr sig Noire om att få sina föräldrars uppmärksamhet? Det låter mer som en konflikt mellan två systrar i tioårsåldern och inte som något som några femtioåringar tjafsar om. Och även om det är det så, är det väldigt dumt att en sådan småsak ska leda till att störta hela det sociala systemet och statsskicket. Jag tycker att det är en väldigt dum och korkad småsak att starta en revolution på och jag förstår att författaren tänkte att det skulle vara ett kreativt sätt att etablera en större konflikt och dess lösning, men det här känns bara dumt.

Plot-twist: Det finns några intressanta plot-twists att lägga märke till och de är faktiskt helt okej gjorda. De kunde ha varit lite mer genomtänkta och väletablerade, men de duger för den här typen av bok. Men jag tror att fler och mer banbrytande plot-twists kan lyfta boken väldigt mycket.

Grammatik, stavning och meningsbyggnad: Jag gillar många av dina beskrivningar och ditt sätt att skriva. Dock känns dialogerna ofta hafsigt ihopslängda eller billigt enkla för att få fram exposition. Jag älskar dialoger och skulle gärna vilja se mer av smarta och inspirerande dialoger som inte bara känns styltiga och hackiga. Du slänger in lite engelska uttryck och ord ibland vilket ger dialogerna en mer modern känsla, men på vissa ställen stoppar de bara flowet och gör att boken känns lite billig. Det saknas styckindelning på många ställen vilket är lite irriterande när man ska läsa, men förutom det känns det helt okej.

Slutsats: "Sångfågeln" är absolut inte en dålig bok. Jag skulle faktiskt säga att det är en av de bättre böckerna och det beror mycket på storyn och ditt sätt att formulera dig. Som sagt krävs en del redigering och planering för att kunna utveckla de ännu mer och jag ser fram emot att läsa den när den är klar. Snyggt jobbat och jag ska ännu en gång ge dig beröm för den intressanta storyn.

Betyg: 6 av 10

Förresten var detta den absolut första boken som jag läste här på Wattpad. Bara en liten inflikning :)

GladaAnkans recensioner (Öppen)On viuen les histories. Descobreix ara