Olandezul zburător și El Caudillo

28 2 0
                                    

Cea mai mare victorie obținută vreodată de  Barcelona pe Bernabeu a venit în februarie 1974 și a avut un gust olandez de fotbal total a la Johan Cruyff.

Madrilenii au fost distruși cu 5-0 de o Bacelona condusă magistral de olandezul zburător. Cruyff a deschis lupta încă de la sosirea pe Nou Camp, declarând că nu ar putea juca pentru Real Madrid, un club atât de legat de regimul fascist al generalisimul Francisco Franco. În mod ironic, dictatorul va muri în anul următor, iar legenda spune ca victoria blau-grana din acel februarie 1974 a fost, pentru mulți catalani, factorul care i-a scurtat viața, i-a grăbit pierirea și a adus sfârșitul dictaturii.

Real Madrid a avut o puternică legătură cu Franco, în timpul domniei lui, timp în care El Clasico a devenit mult mai mult decât un simplu meci. Barcelona nu mai luase titlul de 14 sezoane.

FC Barcelona a devenit echipa disidenței catalane împotriva Madridului franchist iar Cruyff un simbol al ei.

Iată ce spunea Joan Laporta, fost președinte al Barcei,  despre acest meci și venirea lui Johan Cruyff la Barcelona, în 1973:

"Vara anului 1973 a fost extrem de impresionantă, pentru că toți socio așteptau cu nerăbdare cpa Barca să semneze cu Johan, a explicat el. Aveam 11 ani și am urmărit fiecare moment. În acea perioadă, era contractul secolului. Debutul său competițional a fost împotriva echipei Granada și Johan a înscris de două ori. Apoi am început o serie de 30 de meciuri în care am fost de neînvins, inclusiv victoria istorică cu 5-0 de la Madrid. A fost minunat. A fost un fel de revoluție în orașul și în cultura noastră, ca și cum Beatles ar fi venit la Barcelona. Cruyff a adus un aer modern, a șters praful și a curățat paianjenii, ne-a ridicat în avangarda sportului mondial. Ca jucător, el a creat iubire. Era imitat în tot ce făcea –cum ieșea pe gazon, cum îi dirija pe toți în jur când avea mingea la picior, cum se pieptăna! Fieacre puști își dorea să fie el sau să fie ca el –mai ales eu. Trăiam sub un regim totalitar, așa că Barcelona avea simpatia intelectualilor progresiști, a democraților. Câștigând sprijinul nostru, Cruyff a câștigat și o mare parte din țară. A susținut întotdeauna identitatea Barcei, dar a luminat și Spania. De fiecare dată când Barca juca în deplasare, era exact ca acum: sute de fani, zarvă. Johan a adus cu el ideea de modernitate și asta a fost foarte important. A dezlănțiuit sentimente progresiste, democratice care au accentuat diferența dintre Barca și regimul Franco. ( BARCA. Crearea celei mai mari echipe din lume, G.Hunter, Preda Publishing, 2011)
"
Real Madrid: Garcia Remón, Morgado, Benito, Zoco, Rubiñán, Pirri, Netzer, Velázquez, Aguilar (Santillana, min. 46), Amancio, Macanás.

Manager: Luis Molowny

FC Barcelona: Mora, Rifé, Costas, De la Cruz, Torres, Juan Carlos, Rexach, Asensi, Cruyff, Sotil, Marcial (Tomé, min. 70).

Manager: Marinus Michels

Referee: Orrantia

Goals: Min. 30, 0-1: Asensi

Min. 38, 0-2: Cruyff

Min. 53, 0-3: Asensi

Min. 63, 0-4: Juan Carlos

Min. 69, 0-5: Sotil

Poveștile fotbaluluiWhere stories live. Discover now