Coupe de Monde, France 1938. Portarul comentează meciul

60 2 3
                                    

Vremuri grele. Pacea pe sfârșite. 1938. În mijlocul norilor negri, fotbalul își vede de treabă. A treia Cupă Mondială. Coupe de Monde France 1938. 16 naționale la start și sistem eliminatoriu. Ai pierdut un meci, te sui în tren/vapor și acasă. Au! Pardon. 15 naționale, Hitler doar ce a  înghițit Austria. Nu el personal. Germania, cel de-al treilea Reich. Bucurie mare pe suedezi, sunt direct în sferturi. Pe atunci nu puteau fi chemați danezii de la plajă.

Picăm și noi pe acolo. Adversari in optimi cubanezii. Ai noștri cu Alexandru Săvulescu antrenor , Pavlovici, Chiroi, Buger, Rasinaru, Cossini, Bodola , Rafinsky, Bundea , Baratky, Kovacs și Dobay. Dacă n-aș ști ca e naționala României, nu mi-aș da seama. Jumătate erau alta nație. Noi, favoriți, mai fusesem la doua mondiale, în 30 si in 34.

In fine, jucam pe 5 iunie, stadion Chapeau din Touluse, 7 000 de spectatori, arbitru italian. În poarta cubanezilor  Benito Carvajals, 26 ani, 1,86 m, 84 kg. Primul și ultimul mondial pentru naționala cubaneză. Ei bine, băiatul din poartă face un meci mare în ciuda celor 3 goluri primite, scoate alte cinci și ii tine pe băieții din Caraibe in joc. România –Cuba 3-3, după prelungiri și, așa cum era pe vremea aia, meciul se rejoacă pe 9 iunie, tot la Toulouse, arbitru tot din Axă, de data asta german.

Benito e in centrul atenției presei. "Jocul românilor nu mai are nici un secret pentru noi. Cred  că o să batem cu 2-1. Adios, caballeros!" prezice el, iar cei de la radio îl provoacă să treacă în cabina de transmisie. Cum, pe vremea aia, radioul era mai celebru ca fotbalul, Benito este ispitit.

Jose Tapia, antrenorul cubanez, se scoală dimineață, n-are nici o grijă. Băieții săi au făcut un meci mare cu Romania. Acel 3-3 la debut de mondiale e cât o victorie și, după cum se știe, echipa victorioasa nu se schimbă. Benito ii iese in cale.

–          Senor, azi nu voi apăra!

–          Porque, mio Dio? i se întunecă privirea lui Tapia

–          Pentru că trebuie sa o comentez la pentru radio și nu pot sa stau în poarta în același timp!

Tapia simte ca leșină. Mai are un portar: Juan Ayra de la Club Deportivo Centro Gallego dar echipa avea încredere în Carvajals, după paradele din primul meci.. Nu are ce face, Benito e decis, merge la radio, să vorbească despre isprăvile din teren ale colegilor săi. Săvulescu schimba și el echipa României. Neinspirat. Cubanezii, fără titularul din poartă întorc de la 0-1 (gol Dobay, min.35)  și câștigă cu 2-1, mergând în sferturi. Ayra face si el un meci mare. Comentatorul, ghicitor de scor, revine în poartă, dar suedezii (și buni și mai odihniți, la primul meci) sunt o nucă prea tare. 8 boabe halește Benito (scor final 8-0 pentru Suedia) și cu asta se încheie aventura Cubei la singurul său Mondial.

Poveștile fotbaluluiWhere stories live. Discover now