Jurnalul unei zile mari! Viitorul aduce primul titlu la Constanța!

9 1 0
                                    

Am visat dintotdeauna la ziua în care Constanța va deveni campioană a României la fotbal. Visul meu s-a legat întotdeauna de Farul, clubul fanion al Litoralului pentru multe decenii. I-am văzut evoluând pe stadionul din strada Primăverii (1 Mai, cum de numea la început) pe Fane Petcu, Cristi Camui, Gheorghe Ciurea, Ștefan Nanu, Gică Butoiu, Stelian Carabaș, Tibi Curt, Cristi Munteanu, Liviu Mihai, George Curcă și mulți alții... Am crezut mereu că ziua în care Constanța va juca cu titlul pe masă va fi altfel. Că va fi cu Gică Hagi antrenor la Farul, cu 20 000 de spectatori în tribune și încă 10 000 pe la porți, cu mii de suporteri sărbătorind în piața Ovidiu... Dumnezeu are însă socotelile lui....

Sâmbătă, 13 mai 2017, Constanța

Cafeaua de dimineață plus Gazeta. Clasament. 1. Viitorul 41p 2. FCSB 41p 3. Dinamo 39p. Cine e Viitorul? Echipa lui Hagi. Pentru că unii au spus că în Constanța doar Farul contează, Regele a fost exilat pe câmp la Ovidiu și și-a făcut o academie de fotbal pe care a inaugurat-o in 2008. Anul acesta e pe locul 16 între academiile europene. Și cum totul are o finalitate a înființat, în 2009, și o echipă de fotbal: FC Viitorul Constanța. Ei bine, după 8 ani această echipă este pe primul loc și are azi șansa câștigării titlului. Cine e FCSB? Un fel de Steaua...Cum adică un fel, nu stau sa să explic. Ministerul Apărării, Clubul Sportiv al Armatei, Gigi Becali, nume, siglă, marcă, brand, Talpan, tribunal, recurs, șamd. Din tot amalgamul, FCSB... Vorba unor glumeți: Faci Ce Spune Becali. Doar Dinamo mai e, încă, ce știam eu în vremurile în care visam că Farul să devină campioană.
Deci diseară, la 8, Viitorul joacă cu CFR Cluj la Ovidiu, FCSB cu Craiova și Dinamo cu Astra, ambele meciuri, la București. Calcule, socoteli... Dacă bate Viitorul e campioană. Dacă nu, intrăm în altele calcule! Combinări de trei luate câte... câte or fi!
Ies în oraș, a doua cafea. Nimic din freamătul pe care îl visam eu pentru ziua în care Constanța urma să joace cu titlul pe masă. Echipa lui Hagi e prea nouă și prea departe pentru a-și face loc în inimile constănțenilor. Orașul nu are nimic din tensiunea unei zile istorice. Din nou incursiune în trecut. Mamă, mamă ce era în oraș în ziua unui Farul-Rapid, nu cu titlul pe masă, ci cu retrogradarea în suflând in ceafă!!! SSC Farul, noua echipă a suporterilor faristi, înființată după falimentul FC Farul joacă azi in liga a 4-a cu unii din Eforie, pe terenul ITC. Pe stadionul Farul ruinele și vegetația își fac loc ușor ușor. Poate așa să-și facă loc și Viitorul Regelui în inimile locuitorilor orașului de la malul mării. Poate așa nu va mai conta doar Farul!

Îl sun pe Florin, prieten de-al meu, abonat la meciurile Viitorului. "La cât mergem?" Nerăbdarea probabil că se simte în glasul meu. "Păi, pe la 6 plecăm. Trebuie să intrăm în atmosferă!" Florin are un puști, Leo. Amândoi sunt nelipsiți de la meciurile Viitorului. Ba, au mai fost și la Pitești, în deplasarea pentru meciul cu CSU Craiova. Eu nu mai stau in Constanța de vreo 2-3 ani. Urmăresc Viitorul la TV.
Acum sunt in vizita la părinți. Am avut grijă că vizita să pice bine! Hagi încearcă să ia presiunea de pe copii lui. Încearcă. Dacă până acum discursul cu "noi nu ne-am propus campionatul sunt mult peste obiectiv așa că doar jucăm!" avea vreun efect de depresurizare a elevilor lui, acum cred că a aceștia​, cu toată tinerețea lor (medie de vârstă vreo 22 de ani) își dau seama ce oportunitate le apasă umerii.

"Am tăcut, am înghițit, dar acum sunt pe primul loc!" Vreau să cred că după 30 de ani în care am citit absolut tot despre sau cu el, am ajuns să-l cunosc pe Hagi. îi cunosc ambiția din lucrurile pe care le lasă să îi scape, pe la interviuri. Vrea acest titlu. Are niște palme de dat. Constănțenilor care l-au exilat pe câmp, ziariștilor care de 16 ani îi scot pe nas meciul cu Slovenia, lui nea Gigi, care l-a alungat urât de la Steaua, celor care au zis că nu e antrenor, celor care nu au avut încredere în el. Nu spune asta, dar se vede, se simte... Nu va spune niciodată asta, dar toți cei care i-au greșit vor ști care este mesajul: "Am tăcut, am înghițit..."
Nea Gigi în schimb face ce știe. De data altfel. Nu mai merge cu valiza să cumpere... pământ! Acum îl cumpără pe Larie de la CFR Cluj. Dacă vrea la anul în Champions League, Larie ar face bine să moară pe teren, la Ovidiu... Să moară, dom'le, de ce să nu moară, că de aia e fotbalist!

Poveștile fotbaluluiWhere stories live. Discover now