Naționala la Cernăuți

15 2 4
                                    

1922. Septembrie. Regele Ferdinand și Regina Maria se pregăteau să meargă la Alba Iulia, pentru a fi încoronați regi ai României Mari. O făcurăm și pe asta! România Mare. Ne dublarăm teritoriul . Aha...deci avem mai multe orașe. Așa s-au gândit probabil și cei care au trimis echipa națională să joace primul meci acasă al României Mari unde credeți? La Cernăuți. Dacă ne întoarcem în timp, vom vedea că, politic și geografic, România și Polonia de atunci erau diferite de cele de azi.

Cernăuțiul devine așadar primul și singurul oraș în care naționala noastră a evoluat acasă și care azi nu se mai află în România. De altfel și echipa trimisă în teren de Teofil Morariu reflectă noua situație a țării. 10 jucători sunt din Ardeal și unul din Bucovina.. Deci odată cu România Mare, ne-am restructurat și naționala, am făcut noi achiziții. Dar iată echipa:

Sztamary ( CA Cluj), Bartha (Stăruința Oradea), Hirsch (CA Cluj), Koch (MTK Tg Mureș), Honigsberg (Crișana Oradea), Kozovits (Unirea Timișoara), Strok (Stăruința Oradea), Guga căpitan ( U Cluj) in foto, Micinski (Polonia Cernăiuți), Ronay (Crișana Oradea), Drescher (Crișana Orade).

Naturalizările de azi sunt minciună pe lângă ce vedem în 11-le lui Morariu. Un singur român, căpitanul Guga, ardelean de la Cluj. În rest numai străini, inclusiv un polonez, Micinski, convocat de la echipa polonezilor bucovineni, poate pentru a avea și orașul gazdă pe cineva în teren.

Meciul s-a desfășurat pe stadionul Maccabi, stadionul clubului evreilor din Cernăuți și a fost arbitrat de un austriac.

Polonezii deschid scorul prin Duzniak la nici 20 de minute de la debutul partidei, ai noștri egalând în a doua repriză prin Kozovits, în min. 63, scor cu care avea să se termine meciul.

Avea să fie al doilea meci la naționalei României din istoria ei ( primul fusese pe 8 iunie, același an, la Belgrad, 2-1 cu Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor , Iugoslavia)

Astăzi, un meci în frumosul oraș bucovinean ar fi considerat in deplasare.

Poveștile fotbaluluiWhere stories live. Discover now