Povestea "fotbalului total", iubirea dintre un englez și Ajax Amsterdam

10 1 0
                                    

În zilele noastre aproape toată lumea cunoaște Amsterdamul ca pe un oraș vibrant modern, unde se întâmplă fel de fel de lucruri. Cu toate acestea, în anii de după încheierea celui de-al doilea război mondial, capitala olandeză era un loc foarte conservator.

În cartea sa din 1955, "Căderea", filosoful francez Albert Camus a observat că "în Amsterdam, de-a lungul secolelor, fumătorii de pipă au urmărit aceeași ploaie care cade în același canal"

Toate acestea s-au schimbat într-un deceniu, iar orașul a devenit centru unei revoluții tinerești. Aici și-au găsit locul de dezvoltare tot soiul de idei radicale. Așa a apărut și un nou mod de a juca fotbalul, iar acest nou mod de a juca fotbalul a apărut la Ajax Amsterdam. Rezultatul a fost că Ajax a devenit cel mai bun team al începutului anilor "70.

Acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte. Trebuiau sădite semințele care, mai târziu, să înflorească. Înflorirea a fost meritul lui Rinus Michels, cel care a condus Ajax-ul către prima Cupă a Campionilor Europeni, în 1971.

Cu toate acestea, în opinia multor oameni, prima însămânțare a fost lucrarea unui englez, Jack Reynolds. Numele și povestea lui pot fi mai cunoscute cititorilor olandezi, pentru că, din păcate, în țara sa natală, memoria lui a dispărut de mult.

Reynolds sa născut în Bury, acum parte din Greater Manchester, în 1881. El a avut o carieră distinsă la Grimsby Town, Sheffield Wednesday și Watford.

A părăsit Anglia în 1912, la vârsta de 30 de ani, pentru a ocupa o poziție de coaching în Elveția. Doi ani mai târziu a fost chemat să se ocupe de echipa națională germană, dar primul război mondial a făcut ca acest lucru să nu se întâmple. Din păcate, pentru Reynolds, el pare să fi avut tactul nefericit de a fi în locul greșit la momentul nepotrivit în ceea ce privește războaiele.

Era la Amsterdam, ca antrenor al lui Ajax, în 1940, când germanii au invadat și, datorită naționalității sale, a petrecut cea mai mare parte a celui de-al doilea război mondial interzis în diferite tabere POW. Îmi pare rău că mă abat. Revenind la subiect, imediat după căderea Germaniei, poziția de manager la Ajax a devenit vacantă, iar Reynolds a beneficiat de șansa de a ocupa postul.

Acesta a fost începutul unei cariere care a durat mai mult de 30 de ani. Când Reynolds s-a alăturat clubului, la începutul sezonului 1915/16, acesta evolua în al doilea eșalon al fotbalului olandez. În timpul mandatului său, Reynolds a ridicat clubul de la nivelul de echipă locală din Amsterdam către cel mai de succes și mai cunoscut club din Olanda.

Cum a făcut-o? În primul rând a introdus metode de antrenament care nu au mai fost folosite niciodată, în fotbalul olandez, înainte. Vorbim de vremuri în care fotbalul profesionist era la începuturile sale în Anglia, în vreme ce în Olanda era încă amator.

Este posibil ca unii dintre dvs să fi văzut poze ale fotbalului acestor vremuri. Terenurile erau pline de noroi, baloanele erau grele și, pe deasupra, mai absorbeau și umiditatea. Cu toate astea Reynolds a pus accentul pe un fotbal ofensiv ceea ce reprezenta o idee revoluționară pentru acele timpuri.

O altă politică a lui Reynolds a fost conceptul de dezvoltare juniorilor, ceva cu totul neobișnuit în altă parte în acel moment. El a introdus, în club, echipe de juniori pe diferite grupe de vârstă. În plus, Reynolds a dat dovadă de previziune când a decis că fiecare jucător, de la fiecare nivel al clubului, trebuia să se antreneze și să fie antrenat exact în același mod, pentru a se asigura că fiecare jucător a jucat și a înțeles același sistem și formare.

Aceasta a însemnat o tranziție fără probleme, pe măsură ce jucătorii au progresat. Suna familiar? Ei bine, metodele lui Reynolds au pus bazele "fotbalului total", stilul de joc al cărui pionier a fost Rinus Michels. Nu este o coincidență faptul că Michels însuși a fost un produs al sistemului de tineret al lui Reynolds.

În cei 24 de ani în care Reynolds a condus clubul (1915-1925, 1928-1940, 1945-1947, Ajax a cucerit opt titluri (1918, 1919, 1931, 1932, 1934, 1937, 1939, 1947) și o Cupă a Olandei în 1917. Acesta este un record excelent în sine, dar mult mai important a fost moștenirea pe care a lăsat-o în urmă.

Jack Reynolds s-a retras în 1947. Nu a părăsit Amsterdamul, a rămas pentru a conduce magazinul de țigări pe care la deschis în timpul în care a lucrat pentru Ajax. A murit în 1962, la vârsta de 81 de ani și a fost îngropat în orașul în care locuia de aproape 50 de ani. După moartea sa o tribună de pe fostul stadion De Meer a fost numită după el și acum există un lobby, Jack Reynolds, pe la Amsterdam Arena.

Poveștile fotbaluluiWhere stories live. Discover now