Erzsebet Bathory 'Kanlı Kontes' (1560-1614)

627 21 1
                                    

 1560'da dünyaya gelen Macar asıllı Kontes Erzsebet Bathory çok iyi bir eğitim görmüş, zeki ve soylu bir kadın olarak her zaman çevresinde saygıyla karşılanmıştır. Ancak Bathory'nin çocukluğunda amcası ve yengesinin bir adama işkence çektirmek için bir atı ikiye böldükten sonra adamı içine soktuklarına tanıklık etmiş olması küçük kontes'te kişilik bozuklukları yarattığı söylenmektedir. Çok sevdiği kocasının ani ölümünün ardından 40 yaşına geldiğinde hem güzelliğini kaybetme korkusu hem de ölüm korkusuyla birlikte psikolojik bunalımlar geçirmiş, büyücülükle ilgilenmeye başlamıştır. Bir ifadeye göre eşinin ölümünden sonra ilgilendiği büyücülüğün etkisiyle at ve onun türevleri hayvanların kurban edildiği ayinlere katılmıştır. Kontes, hizmetçisi olan genç bir kıza saçlarını tarattırırken canını acıttığı için sinirlenip tokat atmış, kızdan eline damlayan kanın kendisini gençleştirip yine eski güzelliğine kavuşturacağına inanarak başka bir uşağına verdiği emirle kızı öldürtmüş ve tüm kanını banyo yapacağı küvete doldurtarak kan banyosu yapmıştır.

Bathory, kurbanlarını dövmenin yanı sıra onları sakatta bırakmıştır. Castle Csejthe isimli evinin yakınlarında kurbanlarının bazılarını kışın karlı ve soğuk havada üzerlerine buzlu su dökerek dondurduğu bilinmektedir. Kontes, bir defasında hizmetçi bir kızın vücudundan çok sayıda ısırık almak suretiyle yamyam yani kanibalist ayrıca vampir yani kan içme eğilimleri ve davranışları göstermiştir. Kanlı Kontes genç kalma umutları için bakire genç kızları öldürtmüş ve kanlarıyla banyo yapmıştır. Bazı tarihi kaynaklara göre 650, bazılarına göreyse 612, genç kızı öldürdüğü ve çoğunun kanlarını içtiği bilinmektedir. Şatonun içi kısa sürede bir ceset tarlasına dönüştüğü için Kontes'in uşakları genç kızların cesetlerini şato dışına atmışlardır. Kanlar içindeki cesetleri bulan köylüler doğal olarak onların vampirler tarafından öldürüldüğü dogmasına inanmışlardır.

Yazar Bram Stoker'ın Dracula isimli romanında esinlendiği Eflak Voyvodası III. Vlad yani Kazıklı Voyvoda'nın ardından esinlendiği ikinci karakter Kontes Bathory, 1610'da genç kızları öldürme teşebbüsünden, yaptığı akılalmaz işkencelerden ve büyücülükle olan ilgisinden dolayı tutuklanmıştır. Kontes'in cinayetlerine yardımcı olan uşakları öldürülmüş, Kanlı Kontes ise Karpatya dağlarında bulunan şatosunun hücresine kapatılmış, 21 Ağustos 1614'te burada ölü bulunmuştur. Mahkeme ilk olarak Kontes Bathory'nin 1611'deki duruşmasında kazığa bağlanarak yakılması kararını almış olmasına rağmen soylu biri olduğu düşünülerek hapis cezası verilmesi uygun bulunmuştur. Ayrıca bir iddiaya göre Kontes'in Şizofreni ve Anemi yani kansızlık hastası olduğu da ifade edilmektedir.

Kontes Erzsebet Bathory, Kanlı Kontes adıyla nam salmış tarihi seri katillerden biridir. 1970-2010 yılları arasında yapılan 33 sinema filmine, 1865-2010 arasında sahnelenen 7 tiyatro eserine ve çok sayıda kitap ve şiire konu olan Bathory, popüler kültürde önemli bir yere sahip olmuştur. Tarihte bilinen ilk kadın seri katil olduğu ifade edilmektedir.

Seri KatillerWhere stories live. Discover now