Från ett liv till ett annat - ELVIRA0003

695 23 2
                                    

Okej, det här är den första boken som jag ska kritisera! Den heter "Från ett liv till ett annat" och är skriven av @ELVIRA0003 . Boken handlar om en tonåring vid namn Aelin som har en dagbok där hon skriver ner sina hemligheter och tankar.

Än så länge har författaren inte publicerat så mycket på boken. Men jag kritiserar det jag har, okej :)

Okej. Vi börjar med titeln. Din titel är väldigt deep och betydelsefull. Den låter ganska poetiskt, vilket passar perfekt till den här boken! Vanligtvis brukar jag inte tycka om längre titlar, men den här klarar sig!

Bokens översikt, alltså beskrivningen börjar med ett gäng frågor. Jag gillar det. Obesvarade frågor får läsaren att börja tänka. Och om man lyckas få en läsare att tänka redan från bokens översikt, så har man en bra början.

Din bokbeskrivning lämnar frågor i läsarens huvud. Frågor som t.ex. vad är det för hemlighet som Aelin har? Och vad är Alex för filur? Det här är bra. En bra översikt ska få läsaren nyfiken, tillräckligt nyfiken så att den läser ens bok. Där tycker jag att du har lyckas.

Men ditt omslag... Nja. Du har ju inte riktigt något omslag. Du har ju omslaget som automatiskt ges till en bok, och dom omslagen brukar inte vara så värst fina. Om jag vore du skulle jag byta omslag, eftersom omslaget är det första en läsare tittar på. Om omslaget är tråkigt, kommer dom anta att boken också är tråkig. Och det vill vi ju inte.

Själva handlingen är väl... Tja, vad ska jag säga? Det har inte hänt så mycket än. Det finns ju inte så många kapitel ute än, så det är ju inget konstigt. Jag har läst till och med kapitel två, och än så länge har vi bara fått möta huvudkaraktären. Aelin som tydligen har stora problem. Så stora problem att hon inte kan vara i skolan för...? Nån anledning? Riktigt anledningen varför hon inte kan vara i skolan vet man inte än. Är hon deprimerad? Har hon en anledning till denna depression, eller är det en depression utan anledning?

När det kommer till karaktärerna så har vi ju huvudkaraktären, Aelin. Hon är femton år gammal, har någon stor hemlighet och gillar inte att vara i skolan tydligen, eftersom hon skolkar i det första kapitlet. I första kapitlet upprepar hon hur hon "inte orkar mer". Och i det andra kapitlet så har inte mycket förändras. Hon är ganska obviously nere. Varför? Depression? Vet inte. Inte än iallafall.

Så för att sammanfatta Aelin så är hon deprimerad och tycker om att måla. Utöver hennes depression verkar hon inte ha någon personlighet. Än så länge så verkar hon ganska... Cliche. Sorry, men det är sant. Det finns tusentals böcker här på wattpad där huvudkaraktären är deprimerad. Vad gör så att din karaktär står ut från den gruppen? Än så länge är det ingenting.

Om du vill att din huvudkaraktär ska stå ut ifrån mängden så borde du ge henne en personlighet, som inte har att göra med hennes depression. Deprimerade människor har också personligheter.

Du kan även ge henne lite djup genom att fråga dig själv frågor som t.ex. "Varför tycker hon om att måla?" "Varför skolkade hon just idag?" Och med mera. Lär känna din huvudkaraktär på djupet. Låtsas att du är en journalist och ska intervjua Aelin.

Sen så finns det en kille i berättelsen också (självklart). Han heter Alex och det är ganska självklart att han och Aelin kommer bli ihop. Förutom det vet vi inte mycket om killen.

Och jäklar vad du är bra på att beskriva utseendet på dina karaktärer! Du har med de små detaljerna som får karaktären att verka äkta, som t.ex. att "Hans hår har samma färg som sanden på Grekland", vilket direkt ger en en ganska bra bild av snubben. Jag gillar att du använder dig av jämförelser när du beskriver dom.

Men vissa beskrivningar är lite väl långa. För långa beskrivningar gör så att läsaren tappar intresset. Behöver verkligen läsaren veta exakt hur karaktären ser ut på en och samma gång? Det som inte är viktigt behöver du inte ha med. Jag menar, behöver verkligen man veta allt om nån främlings fingernaglar?

Jag älskar språket du använder. Det är väldigt metaforiskt, alltså det är väldigt bildligt. Poetiskt, kan man säga. Sättet du skriver på ritar verkligen upp en bild i läsarens huvud. Det är riktigt bra gjort. Men en nackdel med ditt språk som jag har sett är att du upprepar dig mycket. Jag brukar också göra det misstaget, hehe. Du använder dig mycket av ordet "Jag", vilket efter ett tag blir ganska tröttsamt att läsa. Försök att använda dig av andra ord istället! Och så blir vissa av dina meningar ganska långa. Vissa skulle man kunna dela på, men det var inte ett jättestort problem.

Jag kollade på din profil och såg att du var ganska ung, så därför blev jag ännu mer imponerad av hur vackert du skrev. Du är duktig på att skriva, det är du. Det märkte jag direkt när jag läste första kapitlet. Jag tror du kan vara bättre på att skriva än vad jag var i din ålder (gud nu känner jag mig gammal). Men det finns saker som du kan förbättra.

Favoritdel i boken: "En gång försökte jag rita av månen, men jag kunde aldrig fånga dess skönhet på papper."

Keep it up!

//Eve1123

20-03-18

Kritik (STÄNGD)Där berättelser lever. Upptäck nu