Flickan som kunde flyga-TheGirlFromZaotis

197 11 6
                                    

Tjo allesammans! Jag, Hannah, är tillbaka och det är dags för...KRITIK! Var det överraskande? Inte? Strunt i det.

Okej, okej. Jag ska sluta försöka vara rolig, det går ju inte speciellt bra, ellerhur?

Nåja, som sagt var det kritik som stod på schemat. Idag är det dags för @TheGirlFromZaotis  (hoppas jag stavade rätt) att bli kritiserad. 

Boken heter alltså "Flickan som kunde flyga" och jag har läst en bit inpå, men inte tillräckligt långt för att förstå vad titeln syftar på. Dina kapitel är, enligt mig, hyfsat långa och eftersom min hög av skolarbete väntar, hinner jag inte läsa alla dina 26 kapitel.

Men tillbaka till titeln. Den är ganska konkret och visar på ett bra sätt bokens story. Jag gillar verkligen sådana titlar, eftersom man förstår mycket mer än om titeln skulle vara i det mer mytiska slaget.

Sedan finns det ju en bokbeskrivning också. Jag gillar verkligen din bokbeskrivning. Det ger läsaren många olika frågor vilket lätt leder honom/henne till att läsa din bok. Det så kallade utdraget (säger man så?) i början utav beskrivningen är väldigt passande. T.ex för att den ger en inblick i hur din bok är skriven, och eftersom den är skriven på ett väldigt fint sätt är det ett annat bra sätt att locka läsare.

Vi går vidare till ditt omslag. Det är fint, det kan jag inte motsäga, men det känns inte helt rätt. Kunde det inte vara lite mer som din titel? Lite mer konkret? Jag hade, på mitt eget konto, tänk läsa din bok och jag hade för mig att du hade ett annat omslag förut. Om du hade det, så rekommenderar jag att du byter tillbaka till det, eftersom det andra passade din bok bättre.

Handlingen? Den handlar om 15-åriga, föräldralösa Lèan som bor i Paris. Hon beskrivs som ett "problembarn" med ADHD och har därför aldrig haft någon hög efterfrågan angående adoptering. I ett fosterhem försökte hon t.ex dränka hennes fostermammas katt (jag har en katt så jag blev lite skärrad, skoja bara ^^). Men en dag så blir hon offer för en så kallad "olycka" orsakad av några mobbare. Hon vaknar upp på ett sjukhus och blir därefter tillslut adopterad av ett mystiskt par.

Så, en kortfattad sammanfattning utav historiens början. När jag först började läsa din bok var jag lite rädd för att den skulle vara cliche. Den olyckliga, föräldralösa flickan har använts i hundratals berättelser. Men efter att ha fortsatt min läsning förstod jag att din berättelse är helt unik. Inte alls som de vanliga den-föräldralösa-flickan-böckerna. Du har många bra twistar och karaktärer som gör att dina lite för vanliga grundhistoria inte spelar någon roll.

Miljö, yey! Jag fullkomligt ÄLSKAR att de bor i Frankrike! Det känns som att alldeles för få böcker på Wattpad utspelar sig där. Jag kan praktiskt taget höra den franska musiken spelas medan jag läser din bok. Jag tänker inte prata om beskrivningarna just här, men det kommer senare. I alla fall förtjänar du en guldstjärna för din ovanliga, men fina miljö.

Det finns ett flertal karaktärer i din bok, me jag väljer att fokusera på dessa som jag tycker är viktigast i början av boken, nämligen Lèan (såklart) och Lena. Du ska veta hur glad jag blev medan jag läste boken. Dina karaktärer hade verkligen en personlighet! Inte som de flesta andra karaktärerna i böcker på Wattpad, de rymmer ungefär lika mycket personlighet som en tesked.

Något annat jag verkligen tyckte om med Lèan var hur hon såg ut. Hon var inte som många kvinnliga huvudpersoner är på Wattpad, med blont hår och liknande, utan Lèan har brunt hår och runda glasögon. 

Och sedan Lena. Där blev jag lite mer besviken. Hon hade en liten mer typisk "tant"-personlighet. Snäll, varm och välkomnande. Det hade varit väldigt bra om du kunde utveckla hennes karaktär lite mer. Kanske genom att visa att hon inte alls bara är snäll, utan också kan bli ganska arg ibland.

Dock, som sagt, är jag fortfarande glad att dina karaktärer hade en personlighet även om du hade kunnat utveckla Lenas lite mer.

Nu är det dags för min absoluta favoritdel utav kritiken, nämligen beskrivningarna! Ja, ja, ja!! Du beskriver både miljö och personer på ett fantastiskt sätt! Jag kan inte helt sätta fingret på det, men det känns som att du har knäckt en kod som får dina beskrivningar att bli sjukt bra! Det är inte att du har långa beskrivningar om få saker i din berättelse, utan att du har små korta beskrivningar om det mesta! Det blir så levande alltihop! 

Du har också ett väldigt fint och utvecklat språk! Ditt språk gör din bok ännu mer professionell och du är verkligen en självklar författare. Du känns nästan som en J.K Rowling 2 (detta är en väldig komplimang från min sida eftersom jag fullkomligt ÄLSKAR hur hon skriver). Men en liten negativ sak också, du byter tempusformer ibland. Detta sker inte speciellt ofta men några gånger har du bytt ifrån presens, som är den form berättelsen oftast skrevs i, till preteritum. Kolla bara över det så att det blir rätt! Jag är en sån som stör sig på det, petig liten unge här.(:

Som slutsats vill jag bara säga att du är helt otroligt duktig på att skriva berättelser, att skapa karaktärer och att beskriva miljöer och personer. 

Keep going, you are amazing!! <3

//Hannahlyche9

PS. För alla er som inte behövt genomlida tråkiga grammatiklektioner så är preteritum dåtid och presens nutid :)


Kritik (STÄNGD)Where stories live. Discover now