Orinta - AutumnColoures

310 14 2
                                    

Drakar. Me like.

Den här boken heter "Orinta" och är skriven av  AutumnColoures . Den handlar om Taria som blir behandlad som en slav hemma. Så då bestämmer hon sig för att rymma. Och sen så plötsligt är hon en drakryttare? What

Ditt omslag är fint. Gulligt och färgglatt. Jag gillar motivet, men titeln är lite svårläslig p.g.a textstilen och färgen.

Titeln? Well, jag har ingen aning om vad ska betyda. Är det drakens namn eller? I dunno.

Din boks beskrivning är förvirrande. Du försöker skriva om för mycket på en och samma gång, vilket gör texten förvirrande. Ett tips i framtiden är att istället fokusera på en sak. Annars kan det bli för mycket, vilket kan skrämma bort läsarna.

Helt ärligt så är allt jag har läst varit ganska förvirrande. Jag har läst till och med kapitel fyra, och jag har lite svårt att förstå vad som har hänt i boken.

Du skriver som om vi läsare redan skulle veta allt! Jag tror att du glömmer bort att vi läsare inte vet ett dugg om din bok. Som i första kapitlet, med den första meningen i boken. "Det är ett misstag, ungen är inte min!" Sen så skriver du att Taria visste att dagen skulle bli dålig... Like what? Vem var det som sa det där då? Sa nån ens det eller var det någonting som Taria drömde om? Men vem är ungen du snackade om? Vadå för misstag? Det här är väldigt förvirrande, och om en bok är svår att förstå från redan första meningen så skulle jag iallafall ha slutat läst den.

En annan sak som jag är förvirrad över är tid och plats. När utspelar sig din berättelse? I första kapitlet nämner du en vedugn, vilket pekar mot att boken inte utspelar sig i modern tid. Jag menar, hur många moderna familjer har en vedugn? Men på andra ställen är det som om den utspelar sig på modern tid...? Om den utspelar sig i det förflutna kan man inte ha med moderna ord, som t.ex "flott." Det får berättelsen att verka orealistisk.

Och plats. Var är dom egentligen? I en fantasybok måste man tydligt beskriva vilken sort värld karaktären är i. Namnet på denna värld spelar ingen roll. Hur ser miljön ut? Hur ser samhället ut här? Vad är okej och vad är inte det? Om du utvecklar din värld lite mer, så skulle det vara fint.

Du är dålig på att förklara saker i boken. I första kapitlet snackar dom om drakar. Sen så lämnar du det så, utan förklaring. Varför skulle drakarna dit? Och vem är Ranold?

Jag förstår inte heller varför huvudkaraktären ville se på drakarna innan hon far (var ska hon fara? Vem vet!). Hon verkade då inte riktigt bry sig om dom innan, hon var ju till och med lite sur över att de var orsaken över att hon hade många sysslor att göra. Så varför skulle hon riskera så mycket bara för att se dom då?

Men du är bra på att beskriva! I kapitel 2 beskriver du drakarnas utseende och det är verkligen vackert beskrivet. Plus poäng för det!

Sen så i samma kapitel dyker det upp någonting... "Annat i den hembeställda boken?" Sen så dyker blixtrar ut ur ingenstans och... Vaaaa? Vad hände...?

Själva språket är bra. Sättet du skriver på visar att du är duktig. Men en sak som jag stör mig på när det gäller språket är att vissa av dina meningar är för långa. Tips är att en mening ska handla om en sak.

T.ex. Träden sträckte sig emot himlen och jag hade på mig en vinröd jacka och idag skulle bli en bra dag!

Skriv hellre såhär då: Träden sträckte sig emot himlen. Jag hade på mig en vinröd jacka. Idag skulle bli en bra dag!

Visst är det senare enklare att läsa?

Sammanfattat, så går din bok för snabbt. Den är något osammanhängande och svår att förstå. Men jag kan se att du har potential. Själva sättet du skriver på är ganska bra, men det du skriver behöver du verkligen tänka över mer. Men, som sagt så ser jag potential i dig. Fortsätt öva så tror jag att du kommer bli riktigt duktig.

(Haha, jag insåg inte förrän nu att din bok är en fanfiction xD Det borde kanske också ha förklarat i boken nånstans.)

//Eve1123

12-04-18

Kritik (STÄNGD)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin