"Min goliat" - theameeden

154 8 5
                                    

Nu är jag tillbaka och ska kritisera "Min goliat" utav @theameeden och jag har läst fram till kapitel 4 (vilket var alla kapitel som fanns ) Jag kör inte något långt "välkommen-intro" den här gången, utan vi kör på med kritiken med en gång! 

Vi kan börja med att titta på titeln. "Min Goliat" alltså... Jag får verkligen inte ihop saker och ting här. Goliat, var inte det en tre meter lång riddare ifrån bibeln (han var rätt ond också, vilket gör mig ännu mer förvirrad). Är det Nora, Felicias bästa vän som titeln pekar på? Fast det stämmer inte riktigt eftersom Nora är jättesnäll. Är det Andrew då? Eller killen vid skåpet? Well, jag vet inte. Det kanske blir tydligare längre fram i boken.

Bokbeskrivningen? Ja, ja, ja! Den är väldigt passande och bra! Det är ett flertal frågor som får läsaren att börja fundera. Det finns också repliker som ger en inblick i boken. Men dock fins det ett litet problem: du spoilade ju att Andrew dog! Det visste man inte efter fyra kapitel och jag tycker att det är lite för tidigt att då skriva det i beskrivningen.

Okej, omslag. Alla älskar omslag och jag älskar ditt! Jättefint gjort, men dock inte speciellt passande till din bok. Men, ja, det är riktigt svårt att passa ihop en bok och ett omslag (titta på mina böcker, och du kommer att få se några exempel). Men, boken matchar dock omslaget på det sättet att båda verkar vara rätt poetiska. 

Då går vi vidare till handlingen. Boken handlar alltså om Felicia som just blivit dumpad av sin pojkvän Andrews. En tjej och en kille tillsammans med drama. Well, väldigt basic. Sedan kommer den där perfekta bästa vännen, Nora (basic). Okej, sorry, men grunden på din bok är alldeles för basic. MEN, när den där killen som dök upp, jag ska bara kolla vad han heter... Ja, Xander, när han dyker upp blir det mer spännande och lite mindre basic (dock är även detta ganska basic). 

Du har inte skrivit så mycket på boken och därför är det svårare att kritisera handlingen, eftersom de flesta starterna på böcker är, ja, basic (mitt nya favoritord hehe).

Vi går vidare till dina karaktärer. Felicia är huvudkaraktären. Hon är en dagdrömmare som på grund av detta verkar bra det ganska svårt i skolan. Men hon ogillar skolan väldigt mycket också. Hon har inte jättemånga vänner utan håller sig mest till sin bästa och enda vän, Nora. Men eftersom det stod att Nora var Felicias enda vän, blir jag fundersam när du skriver att Felicias tjejgäng står en bit bort. Ehm, tjejgäng? Då borde väl Felicia ha fler än bara en vän? Jo, jag fattar att det är lätt att göra slarvfel (nobody is perfect). I alla fall, jag gillar verkligen Felicias personlighet eftersom den är unik men ändå vanlig. Det sista var en smula svårt att förstå, men sug på den karamellen och återkom ifall du inte förstår ;).

Beskrivningar. Du är sjukt bra på beskrivningar! Här kommer min absolut favoritbeskrivning utav  Nora, Felicias, som sagt, bästa vän: "Det mjuka tyget från koftan och lukten, lukten av Nora, får mig att stänga ögonen för en sekund. Men snart öppnar jag dom för att möta dom havsblå ögonen. I hennes vackra ögon kan man skymta en bit från Thailands hav. Den biten som aldrig slår mot dom kritvita stränderna". Du beskriver båda miljö och personer riktigt bra, så det ska du vara stolt över.

Men ditt språk? Lägg gärna inte in små random utskrikande i svärord. Detta var också okonkret, men om du läser igenom din bok så tror jag att du kommer förstå vad jag menar. Men för övrigt har du ett väldigt fint och metaforiskt språk. Du ger mig bilder i huvudet vilket är ett stort plus. Något annat positivt som jag lade märkte till var ditt användande utav ordet "jag". Ofta när en bok skrivs i jag-form, är det lätt att upprepa sig, det gör däremot inte du! Du klarar det verkligen jättebra med att inte upprepa dig. Men ett annat ord som jag tänkte ta upp är ordet "dom". "Dom" är nämligen talspråk och det är inte korrekt att skriva det. Jag vet, det är jobbigt, men försök att tänka på det ifall du vill att det ska låta ännu mer professionellt.

Men när du byter perspektiv till ett tredjepersons perspektiv, blir jag förvirrad. Du byter lite för ofta, så ta det lite lugnare! 

Och du, strunta i dina "Author's note". Du vet, i slutet av varje kapitel när du fetmarkerar texten och skriver lite om att du är sjukt, upptagen eller att du är glad eftersom första kapitlet är publicerat. Det är inte så att vi inte bryr oss om dig, men vi läser boken på grund av att vi vill läsa om Felicia, Nora, Andrew och killen med de röda ögonen.

Du är jätteduktig på att skriva, det ska du verkligen ta till dig! Tänk bara på det jag sagt, så kommer din bok att bli ännu mer fantastisk!

Keep going!

//HannahLyche9

PS Jag tänkte dela med mig av en teori. Killen med de röda ögonen är en vampyr (eller så har han bara linser ^^).

Kritik (STÄNGD)Där berättelser lever. Upptäck nu