Charlie and the Chocolate Factory

119 4 0
                                    

av Roald Dahl
180 sidor
Ingår i en serie? Nej.
Språk: Engelska
Finns översättning? Ja.

Bok på Wattpad? Nej.

Lilla pojken Charlie är huvudpersonen(no shit?). Han bor tillsammans med sina föräldrar och deras föräldrar i en (i min fantasi: fallfärdig) stuga. Pappan är den enda som har jobb och de mer eller mindre svälter.

Något som far- och morföräldrarna gillar att göra är att berätta historier för Charlie. En speciell historia tillsammmans med en stor nyhet sår en dröm hos honom.

På något sätt kommer den att förverkligas!

På något sätt kommer den att förverkligas!

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Bokens framsida

2/5 Titel: Ganska tråkig, enligt mig. Men sen så är det ju faktiskt en barnbok, så för att barn ska hitta den och förstå att det är en barnbok så måste titeln skicka ut de rätta signalerna, vilket den gör.
Hade det varit en bok för äldre barn skulle en titel som En chokladbar förändrade livet kanske lockat mer.

5/5 Kapitelindelningar: Eftersom jag inte ligger på en jättehög nivå i engelskan tycker jag att kapitlena är lagom långa. Ibland när man vill läsa lite mer är de dock för korta, men det är inte något som stör.

Sen finns inte heller jobbigt mycket cliffhangers som gör att man blir BEROENDE, vilket ju är bra!

4/5 Text: Det som slog mig var de tokiga ord som fanns med, några var också påhittade. Fantasifullt och (lite) skrattretande! : ) För övrigt var den helt okej, kanske inte en text som lämnar en djupt berörd. Men miljöbeskrivningarna kommer när de ska komma, och en röd tråd finns... Dessutom fyller de illustrerade bilderna i en del luckor om hur en person ser ut. MEN det innebär också att en karaktär kanske ser olika ut, i boken och i ditt huvud. Och det kan vara irriterande, faktiskt jätteirriterande! (Om du är lättirriterad)

Det som saknas är väl det poetiska. Och kanske ett djup i karaktärerna. Men, återigen, det är en barnbok. Då ska det inte vara flummigt, och berättelsen brukar vara mer fokuserad kring handlingen istället för karaktärerna. Sen är det också bra att ord upprepas, om du ska läsa boken i syfte att utöka ditt ordförråd. Jag, t.ex, har lärt mig orden tremendous - enorm, delightful - ljuvlig, stagger - vackla och cottage - stuga (de två sista hade vi som glosor i skolan, så det var bara ett bra time:at sammanträffande att de orden var med i boken!)

ex, har lärt mig orden tremendous - enorm, delightful - ljuvlig, stagger - vackla och cottage - stuga (de två sista hade vi som glosor i skolan, så det var bara ett bra time:at sammanträffande att de orden var med i boken!)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Sidan 133, Charlie and the Chocolate Factory av R. Dahl

Ett litet smakprov på bokens humor ("Hennes huvud måste ha låtit ganska tomt.")

1/5 Mönster: Mja, mja... skulle inte säga att jag hittar något särskilt mönster eller något som var väldigt fint gjort som skulle avslöja slutet eller något sådant. MEN DET ÄR EN BARNBOK, så jag förlåter det. Men ni som har läst Min brorsa är en superhjälte av D. Solomons vet att barnböcker också kan vara extra genomtänkta. Men okej, det är okej.

Ordet: FANTASIFULL, det är vad boken är.

Slutsats: 12/20 poäng, bättre än okej, riktigt fantasifull bok. Glöm bara inte att det är en barnbok och allt vad det innebär: bilder, naiva karaktärer och en handling som är lätt att förstå.

BokrecensionerWhere stories live. Discover now