Livet efter dig

35 4 0
                                    

av Jojo Moyes
393 sidor
Ingår i en serie? Det var inte tanken från början, men nu har boken två uppföljare!

Originaltitel: "Me Before You"
Översatt av Emö Malmberg

Bok på Wattpad? Nej.

Louisa Clark funderar inte så mycket på framtiden. Hon är nära 30 år gammal, men hon bor fortfarande kvar hemma. Hon trivs med sin pojkvän, hon trivs på kaféet där hon jobbar. Med lönen försörjer Lou sin familj, tills hon en dag blir avskedad och snabbt måste hitta ett nytt jobb. Då hamnar hon hos William Traynor, en man som har rest till i princip vartenda hörn i världen, som har varit på äventyr, som har haft toppjobb i London och som en gång var en framgångsrik affärsman.

När Lou kommer till honom sitter han i rullstol, och hon är där i egenskap av hans sällskapsdam. Det ingen av dem vet, är att de kommer att förändra varandra för alltid.

 Det ingen av dem vet, är att de kommer att förändra varandra för alltid

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.

5/5 Titel: Ja, varför inte? Den sammanfattar boken väldigt bra. Det enda möjliga negativa är att den ger en hint om hur boken kommer att sluta - men personligen förstörde det inte min läsupplevelse på något sätt.

Igår läste jag ut boken, lade den på nattduksbordet, läste titeln och blev gråtfärdig. Det är det som är intressant med vissa titlar, att den förändrade betydelsen av titeln efter att man har läst ut boken kan vara så känslosam! xD

4/5 Kapitelindelningar: I stunder som dessa undrar jag varför jag recenserar böcker så detaljerat, för samtidigt som jag har mycket att säga om vissa böckers kapitelindelningar, har jag inte reflekterat så mycket över den här bokens. Jag tycker att kapitelindelningarna är logiskt gjorda, bra alltså.

5/5 Text: Jag tror att jag läste någonstans att den här boken är en feelgood-bok. Det är inte sant. Tja, jag antar att det måste stämma för vissa, men det gör det inte för mig.

Jag måste erkänna att det inte var förrän någonstans i mitten av boken som jag började få en härlig känsla i kroppen efter en lässtund, innan och efter det blev jag bara ledsen. Det betyder emellertid inte att boken var dålig; jag tycker att texten behandlar ett viktigt ämne och jag är väldigt glad att det skrivs böcker om andra personer än "helt normala, vanliga, medelmåttiga människor som är som vem som helst". Dessutom tycker jag att Moyes får till karaktärerna bra, det är som att man lär känna dem mer och mer under historiens gång. Och då menar jag inte bara Lou och Will, utan också Wills föräldrar och Lous syster.

Som du kanske misstänker är det här en kärlekshistoria. Jag uppskattar verkligen att boken inte är utformad som många andra kärlekshistorier jag har läst, där två personer möts och bara vet att de är ämnade för varandra. Visserligen är det fint på sitt sätt, men genom att bygga upp karaktärerna och låta dem utvecklas får Moyes kärleksrelationen att verka mer äkta och det berör mig mer.

3/5 Mönster: Inget speciellt mönster, men det är faktiskt inget som jag har lust att klaga på.

Ordet: GENUIN, det klingar bra med känslan jag får av boken. Dock drar den lite åt sago-hållet ibland, med tanke på att historien hade sett helt annorlunda ut om Will och hans familj hade varit i en annan ekonomisk situation - en mer vanlig situation.

Sammanfattning: 17/20 poäng, rörande bok, men inget jag skulle rekomendera en deppig person att läsa. Den är inte sorglig, inte egentligen, men när man är nere tycker jag att man kan behöva något mer uppmuntrande. Du som vill förstå människor med självmordstankar, depression och ångest kanske kan få hjälp av att läsa den här boken, men det finns säkert bättre böcker som förklarar mer, jag är ingen expert. För mig kom det lite som på köpet, för jag läste boken för historiens skull, något du självklart kan göra om du är beredd på att bli rörd!

BokrecensionerDär berättelser lever. Upptäck nu