Boktjuven

193 5 7
                                    

av Markus Zusak
585 sidor
Ingår i en serie? Nej.
Originaltitel: "The Book Thief."
Översatt av Anna Strandberg

Bok på Wattpad? Nej.

Utspelar sig under andra världskriget... Nu vet jag vad du tänker, men nej, det är inte en jude som är huvudpersonen.
Det är en "vanlig" tysk flicka.

Flickan heter Liesel. Det är hon, fina karaktärer och böcker och ord som bygger upp boken, med "Führern" (Hitler) som spelar med i bakgrunden.

Det finns inget egentligt problem som i Harry Potter, men den är ändå inte tråkig. Boken innehåller händelser som är små jämfört med drakar och troll, men små saker i vardagen kan också ses som stora.

 Boken innehåller händelser som är små jämfört med drakar och troll, men små saker i vardagen kan också ses som stora

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Bokens framsida

4/5 Titel: Innan man läst boken är titeln som vilken titel som helst. Efter läsningen, däremot, har man fått reda på mycket som förknippas med ordet "boktjuven" och namnet blir väldigt passande.

3/5 Kapitelindelningar: Vad kan man säga? Lagom långt, lagom kort? Jag brydde mig, ärligt talat, inte så mycket om när ett nytt kapitel startade. Flytet fanns där fastän man började läsa mitt i ett kapitel. Så på så sätt är det bra.

5/5 Text: *Försöker fånga ord i luften* *failar* Texten är helt fantastisk. Kanske på en rätt hög nivå, ändå. Det är mycket som man bara förstår om man läser mellan raderna, kommer ihåg detaljer från innan och sätter ihop ett och ett. Sen har vi språket, så underbart vackert språk. Faktum är att hela boken är skrivet på ett sätt som skulle kunna liknas vid poesi, ibland. Är det något författaren är bra på så är det att sätta ord på saker som inte går att sätta ord på. Eller beskriva saker icke-klyschigt. Det enda som går att klaga på är att den är så fullspäckad med svåra ord i början, vilket kan göra så att man inte får igång flytet. Men allt eftersom blir språket lättare.

Den är skriven på ett speciellt sätt. I början var jag inte så van. Som jag skrev så får man ibland ledtrådar om vad som komma skall, innan det beskrivs utförligt. Det kan också vara så att "onödiga" påstående stoppas in i texten i form av små notiser, se exemplet nedan:

 Det kan också vara så att "onödiga" påstående stoppas in i texten i form av små notiser, se exemplet nedan:

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Sidan 449, Boktjuven av M. Zusak

("KÄLLAREN, 09.00

Sex timmar till avsked:

'Jag spelade dragspel, Liesel.

På någon annans spel.'

Han slöt ögonen.

'Folk ville aldrig sluta applådera'")

4/5 Mönster: Boken är uppdelade efter delar med namn på böcker. I början av varje del finns ledtrådar om vad man kommer att få läsa om. Dessa ledtrådar, de finns inklämda överallt! Hur som helst, i början var jag också lite ovan vid detta sätt att skriva, men jag inser nu att det är ett smart sätt att få struktur i boken. Det underlättar också för läsaren att hitta. Varför delarna är döpta till det de är döpta till förklaras i slutet, och det är ett väldigt snyggt sätt att knyta samman hela historien.

Ordet: GENOMTÄNKT, jag tänkte först ta poetiskt, eller vackert, men kom fram till att ordet genomtänkt beskriver boken bäst. ALLT verkar så genomtänkt!

Sammanfattning: 16/20 poäng, riktigt nära 20 poäng! Jag tror att jag ger den lite extra poäng, med tanke på poesin och hur genomtänkt den var(med alla detaljer som kommer tillbaka). Så: 18/20 poäng!

Vad tycker du om boken?

BokrecensionerWhere stories live. Discover now