Anne på Grönkulla

50 2 2
                                    

av L. M. Montgomery
319 sidor
Ingår i en serie? Ja, "Anne på Grönkulla", 1:a boken.
Originaltitel: "Anne of Green Gables".
Översatt av Christina Westman

Bok på Wattpad? Nej.

Anne kommer som 11-åring till Grönkulla, men av ett missförstånd. Syskonen som bor där väntade en pojke att hjälpa till på gården, istället får de den pratglada, charmiga, men också dagdrömmande och därav lite slarviga, Anne. 

4/5 Titel: Den var väl bra, I guess? På något sätt känns det som att titeln passar känslan boken ger väldigt bra, lite gammaldags sådär?

3/5 Kapitelindelningar: Ett kapitel är som en liten berättelse i sig, med problem och lösning. Det tycker jag är annorlunda och kul. Ibland kan det dock kännas tråkigt eftersom boken kan kännas smått meningslös att läsa då det inte finns något övergripande problem som håller i sig förrän i de sista kapitlena, och även kanske i dem första. (Oj, lång mening.)

3/5 Text: Jag tycker att beskrivningarna kom i för stora klumpar. Det blev svårt att komma ihåg allt, t.ex. hur trädgården. I början är det även svårt att komma in i språket, men så hade jag ju inte läst gamla böcker på ett tag...

Något som är värt att lyfta är att jag blev positivt överraskad när boken tog upp tankar om jämställdhet och om att kvinnor också borde få vara präster, även om det bara hände ett par gånger. Det är också härligt att boken visar att man kan vara fåfäng OCH smart akademiskt. Även om boken verkar vilja förmedla att fåfänga inte är jättebra.

3/5 Mönster: Som ni säkert vet, så är boken rätt gammal. Språket är också märkbart gammalt och styckeindelnkbgar görs med indrag. Det är ett plus eftersom det gamla förstärker känslan av att läsa en gammal klassiker.

Ordet: Drömmigt, beskrivningarna är riktigt fina och de gånger man får bada i Annes fantasi inser man hur vacker världen kan vara. (Man blir också lite avundsjuk på att hon lyckas se så mycket fint.) Det finns också drömmar som går i uppfyllelse och nya drömmar som föds, därför tycker jag att drömmar står i centrum.

Sammanfattning: 13/20 poäng, bättre än okej, det är inte så mycket drama som liknar dem i dagens modernare böcker, men det händer ändå saker, bara mindre... intressanta? Jag tycker att Anne är en riktigt klok person och boken lämnade mig med en önskan att bli lite mer som henne.

BokrecensionerDär berättelser lever. Upptäck nu