Osa 7

63 5 0
                                    

Henriikka leipoi ruisleipää sillä välin, kun piika pilkkoi pataan tulevia aineksia. "Hienonna sipulii enemmä." Henriikka ohjeisti ja vaivasi leipää. Tuvan ovi aukesi ja Esko käveli sisälle. Hänellä oli kirje kädessään "Tämmöne tuli sulle." Hän sanoi ja laittoi sen pöydälle "Kiitos. Onko saunalle viety jo puita?" Henriikka kysyi "Käyn pilikkomassa." Esko vastasi ja lähti ulos. Henriikka nopeasti teki leivät valmiiksi ja lykkäsi uuniin "Vahi sitten ettei leivät pala." Henriikka sanoi piialle ja lähti hakemaan saunalle vettä. 

Laiturille päästyään Henriikka näki vastarannalla kelluvan outo kasa. Meni hetki tajuta, että se oli ruumis "Esko!" Henriikka huusi "No?" Esko kysyi saunalta "Tuus kahtoon!" Henriikka huusi ja viittoi Eskon rantaan. Eskokin huomasi ruumiin "Voi helvetti." Esko totesi ja alkoi riisua. Henriikka katsoi, kuinka Esko ui vastarantaan ja katsoi kuka hukkunut oli. Jussi Latvala. "Jussi se o!" Esko huusi ja veti Jussin ruumiin rantaan. "Onko siellä pellolla ketää?" Henriikka kysyi "Käyn kahtomassa." Esko vastasi ja lähti katsomaan. Esko palasi pian toisen vanhemman miehen kanssa. Eskon housut, tukka ja parta olivat märät. Henriikka katsoi heihin käsi suunsa edessä hyvin mietteliään näköisenä. Hän epäili, että Eskolla oli tähän hukkumiseen jotain asiaa.

Henriikka teki miehille pesuvesiä vateihin sillä välin, kun he olivat uimassa. Kun hän tuli ulos saunasta hän näki miesten leikkivän joessa iloisesti. Leikkivän? He olivat lapsellisia, kuinkas arvata saattaa. "Menkääs pesulle!" Henriikka huusi saunalta ja odotteli, että joka iikka oli saunassa. Häntä vastaan käveli Esko, ensimmäisenä. "Vai mentäskö vielä hetkeks jokee?" Esko kysyi "Mees ny!" Henriikka naurahti ja työnsi Eskoa eteenpäin. 

Kaikki miehet istuivat lauteilla vieri vieressä ja nojasivat eteenpäin. Esko nakkasi kiukaalle vähän vettä. Kädet naamalle, kun kuuma höyry tuli kaikkien kasvoille. Henriikka oli tehnyt kolmet vihdat, jota miehet pääsivät nyt testaamaan. Pojat pesivät ensin ja painuivat tupaan syömään. Esko jäi odottelemaan Henriikkaa joka tuli viimeisenä saunaan. Saunan nurkassa oli iso kylpytynnyri, jonka Henriikka täytti padasta saadulla kuumalla vedellä ja joesta haetulla kylmällä vedellä. "Menes sinne." Henriikka sanoi Eskolle joka meni kylpyyn. Henriikka otti rentun koukusta ja kastoi vedessä. Hän pesi siinä kaikessa rauhassa Eskoa ja piti suunsa kiinni. Sillä hän tiesi, että jos sen avaa ei sieltä mitään kohteliasta tule. 

On se Henriikka vain niin yksinkertaisen nätti. Hän oli hyvä valinta, kaunis, nuori ja fiksu likka kerrassaan. Ei hänen kaikkea tarvitse tietää, kunhan tietää että häntä minä rakastan. Ei sitä Jussin tapausta kukaan epäile, ei se raukka osannut uida ja kerran jo melkein hukkui. Keltähän muulta on vielä velat maksamatta?

Eskon oltua puhdas meni Henriikka ammeeseen. Hän hankasi itseään märällä rentulla ja pesi niin hyvinkin, kun vain suinkin sai. Vesi oli vähän liian kuumaa, se kihelmöi iholla. Esko kuivasi partaansa ja katsoi Henriikkaa. Pian Henriikka upottautui veteen ja nousi sitten pois. Esko antoi koukusta Henriikalle pyhkeen "Kiitos." Henriikka sanoi ja alkoi kuivata itseään. Hänen mielessään oli Veeti. Veeti puhui mukavia ja kaikki pitivät hänestä. Veeti oli luotettava ja kiltti ihminen, siksi kai Henriikka siitä niin paljon piti. Eskoa kaikki taas pelkäsivät, hän ei ollut rauhallinen ja mukava halutessaan.

Illalla Henriikka tuli Eskon viereen ja kysyi: "Etkö ennemin olisi pidetty, kuin pelätty?" Esko mietti hetken "Älä sinä sun pientä sievää päätäs tollassiin kuluta. Oot ahertanu koko päivän, alahan nukkua. Puhutaha sitten aamul lisää." Esko vastasi ja painoi Henriikan pään varovasti tyynyyn.

Todellisuudessa Esko ei tiennyt olisiko ennemin pidetty vaiko pelätty? Hän oli niin tottunut rooliinsa häjynä, mutta toisaalta sitä hän oli. Esko oli tunteikas mies joka pienestäkin loukkaavasta sanasta suuttui ja teki mitä huvitti, puhumattakaan mitä hän teki humalassa.

Mitä Jussilla tapahtui. "Maksas ne velkas Latvala. Isä ehkä saattoi antaa anteeks, mut mäkin sitä rahaa tarvittisin. Sulle annettihi tähä asti aikaa", Esko sanoi "Mul on puolet rahostas, saat ne nyt. Annan ens viikol loput, soppiiko?" Jussi kysyi "Voi Latvala... Mä annoin sulle tähä asti köyttä, mut mult alkaa kärsivällisyys loppua", Esko huokaisi "Voisiksää vähän oottaa?" Jussi pyysi "Kuules nyt Jussi, mut nää velat on tosi paljon myöhäs." Esko sanoi. Esko ja Jussi olivat rannassa. Miksi? Jussi oli laittamassa katiskaa laiturin päähän, mutta Esko oli tullut kyselemään veloista. Esko menetti hermonsa ja veti Jussin ylös rinnuksista "Ne velat. Huomiseks." Esko saneli ja työnsi Jussin jokeen. "Ei mulla ole rahoja!" Jussi huusi ja yritti uida, Esko tarttui Jussia kädestä "Keksi jotain. Huomiseksi." Esko sanoi ja päästi irti "Et saa niit rahoi huomiseks ku ei mul ole!" Jussi huusi. Esko veti syvään henkeä ja tarttui viimeisen kerran miehen kädestä "Anna sitten tiluksia, metsää, peltoa mitä hyvänsä." Esko teki viimeisen tarjouksensa "En ikuna antais isän tiluksia kaltaselles hulttiolle!" Jussi huusi, Esko päästi saman tien kädestä irti. Hän katsoi, kuinka Jussi painui välillä uppeluksiin ja yritti tavoitella Eskon kättä, mutta joen hidas virtaus vei mukanaan. Esko jäi laiturille katsomaan, kun Jussin eloton ruumis vain kellui menemään. Sellainen mies se Esko oli

Häjyn vaimoksiWhere stories live. Discover now