Wat er te winnen valt...

2.8K 213 69
                                    

Het is zover: dé Nederlandstalige Netties van 2016 zijn een feit!

Disclaimer
Omdat we natuurlijk wel het format van de officiële Wattys aanhouden, maar geen officiële Wattpadorganisatie zijn, is de naam #Netties2016 gekozen voor deze awardwedstrijd. Het account @Wattned is dus geen officieel account van Wattpad.

Goed: on to the fun stuff!

Omdat de Netties een awardwedstrijd is, zijn er naast nominaties natuurlijk ook nog een aantal prijzen te geven onder de boeken die jullie opgegeven hebben!

Dus hier is een klein overzichtje met om te beginnen wat algemeen uitleg:

Elke maand staan er een of meerdere genres centraal. Zo staat februari aanstaande bijvoorbeeld helemaal in het teken van Romantiek, Chicklit en Tienerfictie en we gaan tot en met november, de maand der Vampieren en Weerwolven, maar ook van de spirituele en de paranormale verhalen. We hebben de genres zo goed mogelijk verdeeld onder de maanden, maar natuurlijk passen de genres de ene maand al wat beter bij elkaar dan de andere.

Elke maand zal dus een 'stroming' besproken. En de prijzen die we uitdelen gelden ook per 'stroming' en dus niet per genre. Die maand zal dan ook volledig ondergedompeld worden in de sfeer van die stroming, om maar een voorbeeld te geven: humor hebben we niet voor niks in april gezet. Dit doen we van februari tot november. De oplettende lezer onder jullie heeft vast en zeker al opgemerkt dat de nominaties dus ondertussen al per stroming en ook per maand gerangschikt staan.

En ja, natuurlijk zijn er ook elke maand drie Netties te winnen! Deze drie Netties ga ik hieronder even iets beter uitlichten:

Nettie Numero Uno: The People's Choice Award
Jaja, je leest het goed, de eerste Nettie die we elke maand gaan verdelen is volledig afhankelijk van jullie, de lezers. Dus zelfs als je je boeken niet meedoen deze maand, kan je toch mee bepalen wie het verdient om te winnen! Elke maand zetten we een poll online waarbij je kan stemmen op je favoriete boek!

Uiteindelijk zal deze poll resulteren in een top 3. Logischerwijs krijgt de eerste hiervan een Nettie en de bijbehorende vermeldingen en sticker! De nummers 2 en 3 van deze top drie krijgen een eervolle vermelding in het Winnaars-boek — dat spoedig op het Wattned account gepubliceerd zal worden — en een speciale plek in de Wattned leeslijsten. Dat was dat voor The People's Choice Award.

Nettie Numero Dos: de Hidden Gem Award 

Een Hidden Gem is een onbekend boek dat ondanks de weinige reads en/of votes heel erg goed is. Er zijn zat van dat soort ondergewaardeerde boeken op Wattpad en die moeten, vinden wij, ook in het zonnetje gezet worden! De jury zal op basis van de genomineerde boeken én eigen inbreng elke maand een Hidden Gem selecteren, tenzij we die maand echt niemand kunnen vinden. Ook de Hidden Gem krijgt een plaatsje in onze leeslijsten en zal van een sticker voorzien kunnen worden. 

Netty Numero Tres: The Wattned's Choice Award

Met onze zeskoppige jury van de Wattned adminis, gaan we ook elke maand op zoek naar een boek dat volgens ons het allerbeste is. We doen allemaal ons uiterste best om zo onpartijdig mogelijk te zijn en niemand voor te trekken. Daarbij quoteren we alle boeken volgens eenzelfde evaluatiefiche dat we ook spoedig zullen meedelen en zullen alle boeken meerdere opinies krijgen zodat iedereen een kans krijgt.

Hierbij zullen we dus de koppen samen steken en zo uiteindelijk het beste boek belonen met de juryprijs van de Netties, The Wattned's Choice Award, uitdelen aan het meest verdienstelijke boek en voor de prijzen geldt hier hetzelfde bij als bij The People's Choice Award.

The Mystery Netties

Last but not least, wordt er in december een aparte soort Netties uitgereikt: de Mystery Netties. Deze Mystery Netties gaan vaak over een bepaald element of aspect van het verhaal, maar wat die elementen dan exact zijn, houden we voorlopig nog even geheim. De genomineerden voor de Mystery Netties worden door de jury bepaald volgens het beoordelingsmodel (hierover later meer).

Conclusions:

En tot slot: als kers op de taart krijgt elke Netty-winnaar een supergave sticker zodat iedereen aan je boekcover kan zien dat jij een Netty gewonnen hebt!

Ook zullen we de runner-ups van de Netties 2016 (degenen die nét het podium niet haalden) een speciale plek gunnen in onze leeslijsten, waar we alle door Wattned aangeraden boeken zullen gaan verzamelen (dus ook de winnaars!).

Dit is Hoe we het nu uiteindelijk gaan doen. We hopen dat jullie hier vol enthousiasme aan mee zullen werken en er het beste van maken! Want dat is uiteindelijk waar we het voor doen!

Als er opmerkingen zijn, mogen deze altijd doorgespeeld worden. Het is pas de eerste keer dat we dit organiseren, dus dat wil zeggen dat alles nog in zijn kinderschoenen staat, met bijbehorende mankementjes, dat spijt ons. Maar ja, we zijn niet perfect...

Veel succes allemaal en laat ons er samen het beste van maken!
De Wattned admins

PS. De Wattned admins die in bepaalde categorieën meedoen, zullen in die maanden natuurlijk geen jurylid zijn. Dat spreekt voor zich...

Netties 2016Where stories live. Discover now