Beoordeling Wattned's Choice Award

2.5K 162 94
                                    

Zoals we al verteld hebben, zullen we elke nominatie beoordelen met behulp van een beoordelingsformulier. Het formulier aan het einde van dit hoofdstuk zullen wij gaan gebruiken om de Netties uit te kunnen reiken én om ervoor te zorgen dat de wedstrijd zo eerlijk en objectief mogelijk verloopt. Let op: Dit formulier wordt alléén bij de Wattned's Choice Award gebruikt! Voor de People's Choice Award is logischerwijs geen beoordelingsmodel, daar geldt slechts: de meeste stemmen wint (hierover later meer). De beoordeling voor de Mystery Netties zal nog even een mysterie blijven. De Hidden Gem Award zal met een ander beoordelingsmodel beoordeeld worden, omdat daar bepaalde dingen minder zwaar meetellen en andere dingen juist weer zwaarder meetellen.

Als de Netties achter de rug zijn, kun je de beoordeling van jouw boek bij ons opvragen. Het opvragen van de beoordeling kan óók al nadat de Wattned's Choice Award (voor de maand - en dus het genre - waarin jouw boek viel) is geweest. Je kunt dan natuurlijk nog wel de Hidden Gem Award of een Mystery Netty winnen! Deze staan beiden los van de Wattned's Choice Netties. Wanneer februari achter de rug is, zullen we precies uitleggen hoe het opvragen van jouw beoordeling precies in z'n werk gaat. Hierover dus later meer!

Goed, over tot de beoordeling zelf.

Een nominatie wordt pas beoordeeld als het voldoet aan De Regels, zie hiervoor het derde hoofdstuk ("Netties 2016? Ik doe mee!"). We checken voorafgaande aan de beoordeling of dit ook echt het geval is. Wanneer dit niet het geval is, zal je boek helaas alsnog gediskwalificeerd zijn. Hier is geen correspondentie over mogelijk in verband met het grote aantal genomineerde boeken.

Vervolgens zullen de eerste drie hoofdstukken van het genomineerde boek door twee van de zes juryleden onafhankelijk van elkaar beoordeeld worden. Deze twee juryleden zullen willekeurig gekozen worden per boek, behalve bij fanfictie, omdat niet elk jurylid alle originelen kent waarover de fanfictie gaat. Elk van de twee juryleden vult dus apart van elkaar dit schema in. De eindscores (bestaande uit maximaal 50 punten per jurylid) worden dan samengevoegd en dat levert een maximale totaalscore van 100 op. Bijvoorbeeld: jurylid één beoordeelt je boek met 38 punten van de 50, jurylid twee beoordeelt je boek met 40 punten uit 50. 38 + 48 = 78 / 100 = 7,8. Je hebt dan dus een cijfer van 7,8.

De zes boeken met de hoogste eindcijfers zullen de top zes van die maand halen. Deze zes boeken zullen óók nog door de overige vier juryleden beoordeeld worden om subjectiviteit tegen te gaan. Opnieuw zullen alle zes beoordelingen van één boek bij elkaar geveegd worden en zal er een gemiddeld cijfer worden bepaald ( (score 1 + score 2 + score 3 + score 4 + score 5 + score 6) / 30 = eindcijfer). De top drie daaruit zal worden bepaald, en de nummer één van die top drie wint de Netty van die maand!

Slechts de nummer één wint de Netty en krijgt de sticker. Dit omdat, als we alle boeken van de top drie allemáál een Netty per maand uit zouden delen, er wel héél veel Netties uitgereikt zouden worden. Daarmee zou de Netty niet echt meer wat waard zijn naar onze mening. De nummer één wint de Netty (en krijgt de sticker), de nummers twee en drie krijgen een plek in onze runner-up leeslijsten (met boeken die nét niet gewonnen hebben) en krijgen een eervolle vermelding in het Winnaarsboek dat binnenkort op gepubliceerd zal worden.

Goed. Om kort te gaan beoordelen wij in vijf stappen jouw boek. Een laag streepje (_) staat voor zelf-in-te-vullen bij het beoordelen.

__________________________________________

Beoordelingsformulier Wattned's Choice Award

1. Algemene informatie
A. Beoordelingsnummer: _
B. Titel: _
C. Naam: @_
D. Maand: _
E. Genre: _

2. Voldoet het aan De Regels? JA/NEE

3. Genomineerd voor
A. ... één of meerdere
Mystery Netties? JA/NEE
(Zo ja:) Ja, namelijk _.

B. ... de Hidden Gem Award? JA/NEE

4. Beoordeling
A. Grammatica, interpunctie, lay-out en schrijfstijl
Punten: _/10 pt
Opmerkingen: _

B. Verhaallijn, inhoud en diepgang
Punten: _/15 pt
Opmerkingen: _

C. (Ontwikkeling van) personages
Punten: _/10 pt
Opmerkingen: _

D. Originaliteit
Punten: _/10 pt
Opmerkingen: _

E. Cover en achterflap
Punten: _/5 pt
Opmerkingen: _

5. Totaal aantal punten: _/50 pt
__________________________________________

Opmerkingen bij het beoordelingsmodel:

Over punt 1: Het 'beoordelingsnummer' is het nummer dat toegekend wordt aan de beoordeling van jouw boek. Als de nominatieperiode is afgesloten, zullen we elk boek een nummer geven om het voor onszelf makkelijk te maken. Deze nummers zullen we publiceren en je kunt m.b.v. jouw beoordelingsnummer je beoordeling achteraf dus opvragen. Dit zal allemaal binnenkort duidelijk worden.

Over punt 2: Wanneer hier NEE op geantwoord wordt, zal de beoordeling meteen afgekapt worden en het boek verwijderd worden uit de nominatielijst. In verband met het grote aantal nominaties, zal hier geen correspondentie over mogelijk zijn.

Over punt 3A en 3B: Wanneer wij boeken tegenkomen die kans maken op één van de geheime Mystery Netties, zetten we dit hier neer. Welke dit zijn, dat zal nog even geheim blijven. Hetzelfde geldt voor de Hidden Gem Award.

Over punt 4: We proberen bij elk punt een of meerdere opmerkingen te plaatsen, maar wanneer er sprake is van tijdsdruk zal dit niet altijd gebeuren. Heb je echter achteraf een vraag over één van deze opmerkingen, dan zullen we proberen zo goed mogelijk antwoord te geven!

Over punt 5: Zoals in punt 4 te zien is, weegt niet elk onderdeel even zwaar mee. Dit hebben wij zo gekozen, omdat we vinden dat het verhaal (4B) ondanks de andere stappen boven alles gaat! Deze verdient dus een maximum van 15 punten. Daarnaast zijn A, C en D ook belangrijk en kunnen dus maximaal 10 punten toebedeeld krijgen. Als 'minst belangrijke', maar een stap die wel meegeteld dient te worden volgens ons, is E toegevoegd die 5 punten als maximum kan krijgen.

Heb je nog een vraag over de beoordeling? Stel hem hieronder gerust. We hopen er met z'n allen een geweldige #Netties2016 van te maken!

Het Wattnedteam





Netties 2016Where stories live. Discover now