"Basitlik" Kavramı

16.7K 1.3K 372
                                    

Şunu söylemeliyim ki, çoğu yazar adayı kurgusunun basit olduğunu düşünerek hevesi kırılıyor ve yazmayı bırakıyor. Öncelikle bunu kırmamız gerekiyor belki de. Evet, çoğu kişinin kurgusu basit. Ama dalga geçmek anlamında kesinlikle demiyorum. Zenginleştirilmemiş, üzerine düşülmemiş bir kurgu. Hâlbuki gerçekten isteyen insan, kendini geliştirse kim bilir nelere gelecektir. Vasat olduğunu düşündüğünüz bir Wattpad kullanıcısı bile ileride herkesi geçebilir. En önemli şey bu, yazın dünyasında. Pes etmemek. Uğraşmak. Sabır. Kim demiş basılmış yazarlar birkaç ayda bitiriveriyorlar kitaplarını?

Eğer siz yazdığınızı ciddiye almazsanız, okuyucular da ciddiye almaz. Ciddiye almama gibi bir lüksünüz yok, bunu kafanızdan çıkarın. Eğlenmek için yazıyorsanız bile imlâ, noktalama, mantık, gerçekçilik gibi şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. En azından bunu yapın, olmaz mı?

Çoğunluk tarafından "basit" damgası yemiş bir hikâyenin basit olmasının iki nedeni olabilir: Basit bir yazar veya potansiyelinin farkında olmayan -hâliyle kullanmayan bir yazar.

Basitlik herkese göre değişir; kimisi klişeleri basit bulur ki bu çoğunluktadır, kimisi aksiyonsuz romanları basit bulur, bu böyle gider. Biri romantik türde bir romanı basit bulabilir, neden? Aşk işleri ona göre değildir. Ama bu, romantik türde romanları basit ve değersiz mi yapar?

Ne alâkası var?

Her kitap farklı bir yazar, farklı bir beyin, farklı bir hayat demek. Romanda ise onlarca farklı hayat... Her kitaptan alınacak bir şey mutlaka vardır. Hiç yoktan "Bu kitapta yapılan bu hatayı ben yapmayacağım," demeyi bilin. İstisnasız her kitap bize bir şeyler kazandırır.

Basitlikten çıkmanın "kolay" bir formülü, kurgunuz ne türde olursa olsun; güçlü nedenler, güçlü izlenimler, güçlü yazım. Güçlü roman, güçlü sen.

Bir romanda "Neden?" sorusu her şeydir. Neden bu roman yazıldı, neden bu kız böyle, neden erkek kıza bakmıyor, neden neden neden... Kurgunuzda gerçekleşecek olayları birbirine bağlayamıyorsanız bu, kurguyu değiştirmeniz anlamına gelmez. Yapmanız gereken tek şey, "Neden?" sorusunu sorup bağlayıcı ek olaylar yaşatmak.

Güçlü izlenimlere gelirsek. Birini inceliyorsunuz; hareketlerini, mimiklerini... Bu bir izlenimdir. Her an yaparız bunu, yazarların görevi ise izlenimlerini betimlere dönüştürebilmek. Betimlemeler bir roman için büyük bir unsurken neden etrafımıza daha çok dikkat etmiyoruz ki? Oysaki etrafımızda neler neler oluyor, ah bir fark etsek.~

Klişe olmak, basit olmak tamamen SİZİN seçiminiz, burada okuyucunun bir suçu yok. Özgür seçimlerinizle bunları yazıp sonunuzu kendiniz belirliyorsunuz, klişelik bir seçimden başka bir şey değildir.

Bunlar yapılamayacak şeyler asla değildir. Herkes yazabilir ama herkes kendini geliştirmez ve dolayısıyla herkes başarılı bir yazar olamaz. Unutmayın ki biz birer yazar adayıyız, yazar değiliz. Ama hiçbir yazar yoktur ki her ne zirvede oturuyor olursa olsun geliştirecek başka bir şeyi kalmamıştır.

Size bu koca kitapta vaat ettiğim şey tam da bu. Sırasıyla her şeyi ele alacağım, emin olabilirsiniz.


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now