Mantık ve Gerçekçilik pt.1

4.5K 373 281
                                    

Selam periler, saat sabahın üçü ve ben bu taslağı bitirmeye geldim. En son mayısın başında yazmışım. >~< Bunun ikinci bir kısmı da var. Bu kısımda genel şeylerden bahsedeceğim. Diğer kısımda ise ince detaylardan. Karakter tepkileri, kusurlar, karmaşık kişilikler, kişiliğe göre tepkiler, karakter kişiliklerini oturtma ve daha nicesi!^^ Şimdiden ilginizi çekti mi?

Mantık ve gerçekçilik, bir romanı roman yapan başlıca unsurlardandır. Size romanınızın bu yanını güçlendirmeniz için birkaç tüyo vermeye geldim.

 Karakterlerinizin meslek/işleri ve mülkü uyumlu olsun. Ortalama bir mesleği olan kadının bir villada yaşıyor olması anca mirasla olabilir. Ve bence her evin âhım şâhım olmasına gerek yok. Topu topu yatıyorsunuz orada, zaten romanların %928758302 tanesinde dışarıda geçiyor olaylar. Ortalama bir işe sahip insanlar milyon dolar evlerde yaşamaz, yarım düzine pahalı arabası olmaz, bir düzine hizmetçisi olmaz, özel tasarım elbiseleri olmaz EĞER gizliden mafya işletmiyorlarsa! Buradan cesaret alıp mafya klişesi yazmaya kalkmayın lütfen.^-^ Ama hepsinin şirket sahibi olmasına gerek yok... Tasarımcı olsun mesela. Son zamanlarda insanlarda bir güzelleşme merakı var bunun herkes farkında, bu sektörde olsun adam. Niye kimse estetik cerrahiyi düşünmüyor? Valla adamlar köşeyi dönüyor, buruna binlerce dolar para veren kadınlar var. Hatta son yıllarda erkekler bile güzel bir burun istiyor. Güzel anlayışları neyse artık. Makyöz de olabilir? Benim beş liraya kurtardığım saç kesimini iki yüz liraya yapan sosyete kuaförleri var. Bankacılık mesela? Finansal işler şimdilerde zengin eden mesleklerden.

Falan filan. Diğer madde.

 Karakterler kusurlu olmalı. Kimse mükemmel değildir. Herkesin kötü bir huyu olur, hatta o huyu belki kendisi de sevmiyordur. Romanınızda konu bile olabilir, karakteriniz kusurlarından kurtulmaya çalışabilir. İkinci kısımda bayağı bir detaya gireceğim bu konuda.^^

Örneğin; Raine adında bir kız. Güven problemleri var, gururlu, insanlarla kolay uyum sağlayamıyor (gurur sorunu), sorunlarını görmezden gelip kaçıyor onlardan. Aynı hatayı birçok kez yapıyor, tek bir kelimeyle ortamı gerebiliyor. Ama bu kızın hiç mi iyi huyu yok? Tabiki var... Onu gerçek yapan bu. Kusurları. Güvendiği kişiye tam güveniyor, o kişiye bağlı biri oluyor olabilir.

 Arkadaşlar arasında kavgalar OLUR. Ama sonu her zaman arkadaşlığın bitmesi ya da iki dakika sonra barışma şeklinde olmaz. Azıcık gerçekçi olun. Birkaç gün sürsün küslük, bir taraf barışmaya çalışsın. Mesela benim gibi, özür dilemekten korkan biri olabilir ve bu küslük ileri dereceye varabilir. Özür dilerim eğer haksızsam. Özür dilemek gurur meselesi değil bende. Özür dilemenin bir işe yaramamasından korktuğum için dilim tutuluyor.~ Her neyse, buraya kendimden bahsetmeye gelmedim sonuçta.

Biraz daha bir şeyler yazıp liste halinde atara geleceğim. UYARI. Periler atarlandı mı tam atarlanır. Konuma geçiyorum.

 Her şeyin arkaplanda bir nedeni vardır. Bir hikayesi, bir şey. Örneğin bir kız aşka mı inanmıyor? Mutlaka ama mutlaka bir nedeni vardır. Ama bu sadece "sevdiği bir erkek onu terk etti," olmak zorunda DEĞİL. Belki ailesi yüzünden? Belki ailesi boşandı, belki annesi tolerans gösterdiği için boşanmadılar ama kavga ediyorlar? Ah, bu arada aileler azıcık da çocuklarını düşünsün ya. Niye boşanıyorlar ki? Kitabınızda bari yazın, anne tolerans göstersin kocasına çocukları için?

"Playboy" dediğiniz klişe erkek bozuntuları neden "playboy"? Bunu da açıklayın hadi yazar hanımlar beyler? Her şeyin arkaplanına da lütfen geçmiş ilişkileri neden diye koymayın. Ya da ailesi yüzünden olmasını. Ne bileyim, sadece bu ikisi mi aşık olmaya engel bir kişi için?

Size bir soru. Aşık olmaya engel olan şeyler neler olabilir?

 Ha bir de şeyi çok seviyorum. Kız alarma küfrederek uyanıyor, (Bak bak klişeye bak, romanın başı burası.) ve sonra aynaya 'denk geliyor'. Kendini ilk defa görüyormuş gibi her şeyini tasvir ediyor. Hayır yeni kalktı ama ipek gibi saçları var. Gözleri de muhteşem görünüyor. E tabi, gözünün altında morluk bir şey yok ki kızın! 

Wattpad'de Yazar OlmakWo Geschichten leben. Entdecke jetzt