Roman Yol Haritası #4 Yazın -Betimlemeler pt.1

5.5K 438 118
                                    

Onca şeyden sonra artık nihayet yazıyoruz. Bu öneri kitabını yazarken düşüncem her şeyi sırayla yazmaktı bölümlere, bunu yapıyorum da. Ama sonra dedim artık yeter, perilerin yazma konusunda, betimleme konusunda sıkıntı çekiyor, yaz artık şunu. Ve, tadaa! Anaperi sizi seviyor.^^

♠ Yatak odasını anlatmak için iki paragrafa gerek yok. Bir yerden sonra okumak sıkıyor. Ne bilmemiz gerekiyorsa onu anlatın. Yatağı söylemenize gerek var mı? Yatak odası sonuçta. Mesela, kuytu köşede sandık gibi kocaman bir komodin olsun. Kız, eski erkek arkadaşının cesedini orada saklıyordur ve bu yüzden komodini anlatırsınız. Onda da çok detaya girmezsiniz, sandığın odunun türünü ve yaşını tahmin edersin, yeri ve büyüklüğünü yazarsınız olur biter.

♠ Şekil, malzeme, ağırlık, parlaklık... Bunları kullanın bir eşyayı bir şeyi tasvir ederken. Ses, tat, görünüş, dokunuş, tat açısından betimleyin. Böylelikle okuyucuların beynini çalıştırırsınız ve kitap okumanın beyni geliştirdiği sözüne uymuş olursunuz.

♠ Tabi her küçük şeyi de bu beş duyunun hepsiyle betimlemenize gerek yok. Eski mutfağın kokusu olur, buzdolabı kokar ve içindekiler? Belki yerde yapış yapış bir yapı malzemesi kalıntısı vardır? O malzeme neden orada olabilir? Ne malzemesi o? Örneğin su geçirmez parkeler günümüzde her evde var ama bunu o eve koymadınız. Yerler pörsümüş malzemelerle kaplı. Ben buradan ne anlarım? Maddi konuda sıkıntılar çekiyor bu karakter, derim. Veya ev eski.

♠ Sonra, "Ben zengin bir aileden geliyorum," falan demeyin, bunu bana empoze edin. Bana gösterin. Beni inandırın. Evi lüks olsun karakterin, evinin içinde gezinirken İran halısına kahve döksün, kocaman çini vazoyu kırsın, ev kocaman olsun, iyi döşensin... Ben de inanayım bu karakterin zengin olduğuna. Okuyucular sizin yazdığınız her şeye inanacakmış gibi bir yanılgı var yazarlarda, ama bu böyle değil. Klişe dediğimiz her şey bizim inanmamızdan kaynaklanıyor. Ben kızın zengin olduğuna inanmıyorum çünkü bana direkt "Ben zenginim," denmiş. "Tam bir kötü çocuk," denmiş bana ama göster bana öyle olduğunu.

Ooo yazar demişse doğrudur canım, tamam kız zengin beyler dağılın.

Yok böyle bir olay.

- İngilizce'yle laf anlayanlara; SHOW, DON'T TELL.

- Türkçe'yle; SÖYLEMEYİN, GÖSTERİN.

Betimlemeler konusunda daha derinlere inersek...

♠ Mekân ve zaman. Bir kurguda en önemli iki şey. Çünkü kurguyu gerçekliğe bağlayan şeyler bunlardır. Bu yüzden mekânı tasvir edin. Ama bir mekânı bir kere değil, o mekâna her geldiğinde farklı bir özelliğini söyleyin. Ama şunu da unutmayın, ilk izlenimler çok önemlidir. Her şeyde. Bir mekâna ilk geldiğinde, karakteriniz genel anlamda büyüklük, içerisi, dışarısı; genel bir profil çizsin. İncelesin. Diğer gelişlerinde detayları gösterebilirsiniz. Bir mekân hakkında karakter ilk sefer herkesin gelebileceği bir yer olduğunu söylesin, diğer gelişinde aileler için harika bir yer olduğunu GÖSTERSİN. SÖYLEMESİN. Çocuklar için bir oyun alanı konmuştur mekâna, ben aile mekânı olduğunu düşünürüm, değil mi?

Zamanı birkaç madde sonra yazacağım çünkü biliyorum, konu betimlemeden sapacak zamanı yazarken. Betimlemeyi bir bitirivereyim önce.

♠ Size diyalog paragraflarında kendi kullandığım formülü söyleyeyim. Evet, formül. Evet, anaperiniz sayısal öğrencisi.^^

A ve B kişileri olsun ve kitabı B ağzından yazıyor olayım:

"A'nın konuşması." B'nin tepkisi. B'nin duygu ve düşünceleri ya da her ne eklemek isterseniz.

"B'nin cevabı." A'nın tepkisi. A ve B'nin birbirlerine tepkileri. B'nin duygu düşünceleri.

Ve şimdi örnek! Kitabım BBH'den bir kesit paylaşayım.~

Wattpad'de Yazar OlmakHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin