Tanıtım Yazıları

5.4K 420 271
                                    

Benim açımdan tanıtım yazısı yazmak, kapak yapmaktan daha zordu. Hâlâ da zor ya, neyse. Bunu araştırmak benim için de yararlı oldu. Umarım size de yararı olur. Tanıtım yazısı olmazsa insanlar genelde kitabı kapatıveriyorlar. Kapağı güzelse kimisi yine de açıyor ama işi şansa ve yeteneğe bırakmamak gerek.

Tanıtım yazısına tüm karakterleri iciğine cücüğüne kadar yazmayın. Bu yaptığınız kendi kurgunuzun kalitesini düşürmekten başka bir şey değil. Hayır bari ilgi çekici karakterler olsa, hepsi kötü çocuk.

HA BİR DE 'BAD BOY' DİYENLERE AYAR OLUYORUM, TÜRKÇE KONUŞUN LÜTFEN.

Bölümlük atarımı da yaptım, devam ediyorum.

Karakterlerin hepsini yazdığınızda sonu direkt anlaşılıyor. Kimisi sona kadar gelişecek olaylar için okumaya devam ediyor ama benim gibiler sonunu bildiği şeyle vakit kaybetmek istemiyorlar. Böyle olunca içeriği ve arası ne kadar harika olursa olsun -ki bizi de harika olay zincirini okumaktan mahrum bırakıyorsunuz, birkaç kişi de olsa okuyucu kaybediyorsunuz. Yapmayın.

Bu belki de benim öküzlüğümden, aşka karşı olan "önyargılarımdan" ama ben romantik diyalogları olan bir tanıtım yazısı görünce telefona "Az sonra ırzına geçeceğim," bakışları atıyorum. Sonra yavrum, telefon kasılıyor ve bu sefer de "Az sonra seni öldüreceğim," bakışları atıyorum. Sonra bu kız niye sıkça telefon değiştiriyor, diyorlar!

Eğer ki kitabınızın türü romantikse anlarım. Ama ben romantiğe şahsen tıklamıyorum ama genç kurgu/genç kız edebiyatı/genel kurguda böyle tanıtım yazıları görmek canımı sıkıyor. En azından azıcık yaratıcı romantik olsanız? Yani ne bileyim, bence sevgililerin aralarında esprilerin geçmesi, birbirlerine vurmaları falan daha sevimli. Romantik ve "Az sonra biz öpüşeceğiz," tarzı diyaloglara gerek var mı? Var mı? Tamam.

Tanıtım yazınızın âhım şâhım olmasına gerek YOK. Hikayenize uygun olsun her şeyden önce. Ve tanıtım yazısında kullandığınız diyaloğu hikayenin içinde kullanmayı unutmayın. Bitirdiğim hikayeye dönüp düşünüyorum, tanıtım kısmında geçen o harika -komik- diyalog hikaye içinde geçmemiş. Lan ben bu kitabı niye açtım? O diyalog nerede geçti acaba, kimler arasında geçti acaba, öncesi sonrası neydi... Ama yok, sonra ne yaptım? Yazarı engelledim sinirden -engellemedim.

Size birkaç tanıtım yazısı örneği. HA, ÇALIN DİYE VERMİYORUM. Bunlar telif hakkı olan, basılmış romanlar:

Alice Zombi Dünyasında (Beyaz Tavşan Serisi #1)

Eğer biri Alice Bell'e hayatının iki kalp atışı arasında değişeceğini söyleseydi gülerdi. Harikadan trajiğe, masumdan yıkılışa? Lütfen. Ama olan şey bundan ibaretti. Bir kalp atışı. Bir göz kırpış, bir nefes, bir saniye; ve tanıdığı, sevdiği kimse artık yok.

Babası haklıydı. Canavarlar gerçekti.

Ailesi için Alice ölemez olana karşı savaşmayı öğrenmeli. Hayatta kalması için kötülerin en iyisi Cole Holland'a güvenmeyi öğrenmek zorunda. Ama Cole'un kendi sırları var ve Alice yeterince dikkatli değil. Bu sırlar zombilerden daha tehlikeli.

Eğer Yaşarsam

Soğuk bir Şubat akşamı...

Karlı bir yol...

Ve birden Mia'nın seçenekleri yok oluyor.

Bir tanesi hariç.

Bu denli yalnızken Mia hayatının en zor kararını vermek zorunda.

Yoklar - M. Grant

Yetişkinler bir yıldır yoklar. Bu Süre İçinde Rsgb'de sayısız savaş verildi. açlığa, yalanlara ve vebaya karşı. Şimdi de iyiyle kötü arasında destansı bir savaş başlıyor!

Gaiaphage, Diana'nın kızı Gaia'nın bedeninde tekrar doğuyor. Gaia eski gücünü tekrar kazanmak, en büyük düşmanı Nemesis'i, yani Küçük Pete'i yenmek istiyor. Bunu başarırsa bütün dünya ona boyun eğecek. Bir zamanlar birbirine düşman olanlar artık aynı safta savaşmak zorunda. Perdido Sahili çocukları, kendilerini ve sevdiklerini kurtarmak için aylardır çektikleri acıların karşılığını alabilecek mi? Yoksa bu son savaşta yok olup gidecekler mi?

İlgi çekiyorlar, değil mi? Bu kitaplar Türkçe değil, ben çevirdim. Ve hepsi Amazon, Goodreads sayfalarında yayınlanıyor, satılıyor.

Anahtar kelimeleri yazın.

Zaman ve mekanı belirleyip not edin.

Tek kelimelik notlarınıza bir şeyler ekleyin, üst üste getirin.

Kafanızda evirip çevirin ve cümleleri not edin.

En sonunda düzenleyin ve tadaa!

Ya da, başka bir makaleden bulduğum şu yöntemi izleyin:

Kitabınızdaki orijinal replikleri, olayları not edin. Orijinal bir betimlemeyi -elbette ki sizin betimlemeniz- not edin. Konunuzu yazın. Hedefinizi yazın. Ve şimdi hepsini birkaç kez okuyun ve 500-700 karakterlik -kelime demiyorum, karakter, harf- bir paragraf haline gelene kadar çıkarın, ekleyin, silin! İllaki 700 karakter olacak değil, ama uzun tanıtım yazıları sıkmıyor mu sizce de?

Şimdi sizinle beraber bir kurgu ve beraberinde tanıtım yazısı bulalım.

Uzaylıları hep sevmişimdir, kurguda uzaylılar olsun. Uzak bir tarih olmasın, 2016 olsun. Uzaylılar Dünya'yı işgal etmesin, hep burada olmuş olsunlar. İlginçleşiyor... Sonra tabi kurtarıcılar olsun, kaç kişi? 6 olsun hadi.

Evet, kurguyu buldum ve tanıtım yazısı hazırlıyorum.

2016.

Her şeyin değiştiği yıl.

Atalarımız biliyordu, ama biz onları ciddiye almadık. Atalarımız bizi uyarmaya çalıştı ama görmezden geldik.

Gökyüzünden ışıklarla gelmediler, ya da yerden aniden çıkıvermediler.

Hiçbirini yapmaya gerek duymadılar.

En başından beri zaten aramızdalardı.

Dünya kontrolden çıktı. Herkes arkadaşım dediği insana kabus gözüyle bakıyor. Sevdikleri kişileri şimdi uykularında öldürmeye çalışıyorlar.

Ve 6 kişi her şeyin anahtarı. Altısı da yukarı katta oturan yaşlı adama deli gözüyle bakıyordu ama artık farkındalar.

Gizli bir örgüt, atalarımızı en baştan dinlemiş olanlar. Ve az önce onlara 6 kişi daha katıldı.

Birkaç dakikada yazmış olduğumu düşünürsek pek de fena olmadı, ne dersiniz? :)

Tek cümlelik birkaç tanıtım yazısı örneği de verip defolup gidiyorum:

Melek Deneyi -James P

Bu çocukların uçmak için süpürgeye ihtiyaçları yok.

Dark Visions - LJ Smith

Tüm vampirler kan içmez.

Kuzeyin Çocuğu - Edith Pattou

Aşk ve kaderin sıradışı masalı.

Tekboynuzların Dünyası - Bruce Coville

Maceraya başla...

Bölüm sorusu: Tanıtım yazılarında zorluk çekiyor musunuz?

Ah ve ayrıca... GEÇEN BÖLÜM SORU KOYMAMIŞIM. İNANAMIYORUM. Bölüm sorusuz bölüm mü olur... O yüzden, ikinci bir bölüm sorusu buraya! :3

Bölüm sorusu: Hangi bölümleri okumak istersiniz? Ne konuda yardıma ihtiyacınız var? Bölüm önerileriniz? ^_^


Wattpad'de Yazar OlmakOù les histoires vivent. Découvrez maintenant