Kurgunun Wattpad'de Keşfedilmesi

5K 354 327
                                    

Merhaba periler, nasılsınız? 

Ben iyi değilim, hem moralim çok bozuk hem de hâlsizlikten ölüyorum. Sanırım annem haklı, gerçekten grip oluyorum.

ÖKSÜRÜYORUM ÇEKİLİİİN *anaperi bir öksürür ki maşallah* Birinize bulaşmasa bari.

Moralimin bozukluğuna gelince, deneme sınavlarım normalde güzel gelirdi ama şu son üç deneme gerçekten berbat geçti ve birçok konu eksiğim olduğunu fark ettim. Bu bana bayağı bir koydu. Ve ben bunun stresiyle gribi tetikledim.

Şimdi, bundan sonra en çok istenen bölüm ise romanın başı ve sonu, dört gün sonra da onu paylaşıyorum.^^ Bölüme geçelim.

Kurgunun Wattpad'de ve yayınevleri tarafından keşfi çok büyük bir oranla aynı. Aynı şeyleri tekrarlamayacağım o yüzden.

Aktif olun. Burası online bir ortam. İnsanlarla iletişim kurun. Başkalarını takip edin. Başkalarının kitaplarını okuyun, oy verin, yorum yapın. Onlara mesaj atın. Onlarla iletişim kurun, sohbet edin. Sizin yaptıklarınızı geri döndürecek birçok kişi olduğuna garanti veririm.

Okuma listeleri. Okuma listeleri oluşturun. Bu direkt olarak sizin hikâyenize etkimeyecek ama siz başkalarının kitaplarını oraya eklediğinizde yazarlarına bildirim gidiyor ve onlar da sizi merak edip kitaplarınıza bakabilir.

Birkaç türde hikâye yazın. Farklı türlerde kitaplar yazın. İnsanlar kategorilerde sürekli sizin kitaplarınızla karşılaşırsa sizi epey merak eder. Ayrıca bu sizin yazma yeteneğinizi geliştirecektir.

Bölüm paylaşma günleri. Bunu ilk defa duyduğunuza eminim. İnsanların daha çok pazartesi, çarşamba ve cuma günleri İnternetle ilgilendiğini biliyor muydunuz? Türkler için bu böyle, pazartesi günü hiç sevilmediğinden, çarşamba hafta ortası yorgunluğu ve cuma da nihayet herkesin boş zamana kavuştuğu vakit. Bu günlerde bölüm paylaşmayı düşünebilirsiniz.

Wattpad algoritmaları. Algoritma nedir? Algoritma kısaca program kodları, çalışma prensibi demektir. Google algoritmalarını sürekli değiştirir, Wattpad ise biraz tembel. Güncelleme, algoritma değişimi demek değildir.

Saçmalamayı kes de sadede gel. Tamam...

Wattpad önerilen kişiler ve hikâyeleri neye göre belirleyip seçiyor? Kategorilerde ilk sıralara girmenin yolu ne?

Anaperiniz cevabı biliyor.~

Algoritma kategorileri paylaşma düzeni ve tıklanma-oy-yorum oranına göre otomatik belirliyor. Önceki bölümlerde ne dediğimi hatırladınız mı? Oran. Bu gerçekten önemli. Paylaşma düzenine gelince, benim dört günde bir bölüm paylaştığımı fark ettiniz mi? Çoğunuz fark etmedi ama ben taktiksel davranıyorum. Her gün bölüm paylaşmak en iyisi ama bölümleriniz çabuk tükeneceği için kesinlikle yapmayın. İki gün de aynı şekilde. Üç günde bir paylaşmak nedense etkiyi düşürüyor. Dört gün en iyisi. Çünkü dörtten fazla gün geçip de bölüm gelmeyince kategorinizde büyük oranda bir düşme yaşıyorsunuz.

Size tavsiyem, dört günde bir bölüm paylaşmanız.

Oran hakkında zaten uzunca konuşmuştum, yayınevlerinin keşfi bölümünde.

Paylaşılan gün. Bu da ne, dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki, martın üçünde paylaştınız hikâyenizi ilk defa. Sonra askıya aldınız. Tekrar devam etmeye kalktığınızda yeni okuyucunuz neredeyse yok! Oranınız iyi, paylaşma gününde sorun yok, bölümler kaliteli... Sorun ne? Askıya aldınız! Paylaştığınız ilk günden itibaren bölüm sayısı da orantılı olmalı. Yani, birçok gün ama çok az bölüm. Bu kitabınızı öldürüyor. Beceremeyeceğiniz işe kalkışmayın. Okullar yaklaşıyor, kitap paylaşacaksanız bence hazır bölüm biriktirin. Okul zamanı Wattpad'i beceremeyecekseniz bölümler hazır olsun ve zamanında paylaşın. Ara vermeyin.

Bölüm uzunluğu ve kategori. Bunu yeni fark ettim, bölümlerim çok uzun olduğu için Wattpad bu öneri kitabını kurgu olmayan kategorisine katmıyor. Rastgele kategorisindeyiz şu an ve bu, kitabımın keşfini engelliyor ama değiştiremiyorum. Siz de kategorinizi doğru seçin.

Kategori. Genç kurgu ve genç kız edebiyatı arasındaki farkı bilmeyen çok. Genç kurguda kurgu ve olaylar ön plandayken, genç kız edebiyatında daha çok betimlemeler, duygu düşünceler ön planda.^^ Adı üstünde, edebiyat.

Multimedya. Bu da önemli. Multimedya ağırlıklı kitaplar nalet olsun ki önerilenler listesine daha kolay giriyor. Wattpad beni delirtiyor.

Benden alabileceğiniz orijinal öneriler bu kadar. Klişe olanları da verip ilaç alacağım.^^

Kitap kapağınız. Wattpad'de dolaşıyorsunuz, Keşfet bölümüne tıkladınız. Kitap ekleyecek ve okuyacaksınız. Neye bakarsınız? Kitap kapağına elbette. Zaten en tepede sadece kapak ve okunma-oy sayıları yazıyor. Başka ne yazarın ismi, hatta kitabın ismi bile yazmıyor. Bu yüzden kapak önemli. Kapak yapma konusunda yeni bir bölümde; resimleri nereden ve ne yazarak bulabileceğinizi, resim seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, birkaç uygulama/web sayfasını ve ekstra -sürpriz ;)- ipuçlarını vereceğim.

Profiliniz. Profilinize her gün yüzlerce kişi giriyor, farkında mısınız? Bu yüzden profilinize önem verin. Kendi fotoğrafınızı koymak zorunda değilsiniz, ama ünlü fotoğrafları -hele ki ünlü olan ünlü fotoğrafları- koymayın. Resim kıtlığı mı var? Senin profil fotoğrafındaki o ünlüyü artık cümle âlem biliyor. Yeter.

Sonra otobiyografi kısmı. Evet; biyografi değil o, otobiyografi. Oraya klişe şeyler yazmayın. Okumayı ve yazmayı sevdiğinizi bilmemiz için sizin yazmanıza veya bizim dâhi olmamıza gerek yok. Wattpad'de olmanız her şeyi anlatıyor. Özlü sözler de sıktı artık bence. Kendinizle ilgili insanların sevimli, garip bulacağı özelliklerini yazabilirsiniz. Gerçi, profiliniz size ait ben karışamam ama madem öneri kitabı yazıyorum, bunu söylememde sakınca yok değil mi?

Ha, bir de. Lütfen arkaplan resminiz bulanık olmasın. Benim arkaplan resmim 1920x1200 ve çok net.

Kitabınızın ilk bölümü. Elbette. Söylememe bile gerek yok. İnsanları ilk bölümden çekmelisiniz ki, devamını okumak istesin. İlk bölümün maceralı bir şey olmasına gerek yok. Eğer betimleme, diyalog vb. şeyleri iyi yazdıysanız insanlar kaleminizin iyi olduğunu düşünüp okurlar. Veya daha sonra okumak için kütüphanelerine eklerler.

Noktalama/İmlâ. Elbette ki bu her bölümde önemli. Buna dikkat etmiyorsanız zaten, kusura bakmayın ben sizi yazardan sayamam. Basılma faslını düşünmesek bile, eğer siz kitabınızı ciddiye alırsanız, insanlar da sizi ve kitabınızı ciddiye alır.

Bölüm sayısı. Bu çoğu insan için bir kriter olmasa da, kimi okur için -mesela ben- önemli olabiliyor. Kurgu olmayan bir kitap okuyorsam çok bölüm olmasını anlarım ama kurgularda bir yere kadar.

Yapmanız zorunlu değil elbet ama bölüm adını koyarken numaralandırmanız hem okur hem de sizin için kolay olabilir.

*ve yazar anaperinin içinden saçmalamak gelir*

Blabla Hikayesi Wattpad | Facebook Grubu

Gönderi: Arkadaşlar, hani erkek kızı öpmeye çalışıyordu sonra kız ona tokat attı, sonra erkek de geri tokat attı, hangi bölümdü o?

Yorum 1: Ay ne manyaktı yha.s asfasf

Yorum 2: Aynen çok komikti :D

Yorum 3: Kızlara tokat atılır mı!! Şaka şaka aşqm o bnm

Yorum 4: Yazar da numara koymuyor ki o bölümün numarasını ezberleyelim!

Yorum 5: Bölümün adı "Bana tokat atıyoo!"

Bölüm sorusu: Okulların başlamasına bir ay mı ne kaldı. Şimdiye dek başınıza gelmiş komik bir okul ânınız var mı?


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now