Entrika Nasıl Yazılır?

4.5K 408 75
                                    

Merhaba dostlarım!^^ Öncelikle, nasılsınız? Bir önceki bölümde fantastik kurgularınızda entrikalar kullanabilirsiniz demiştim ve, tadaa! Yeni bölüm entrikalar üzerine. İyi okumalar!

Entrika daha çok tarihi kurgularda, aksiyon/macera türlerinde kullanılıyor. Ama bu demek değil ki başka türlerde kullanamazsın. Aksine, fikrimce entrikalar kurguyu daha heyecanlı ve şaşırtıcı yapıyor. Gerçi, entrika bu sonuçta, kandırmaca. Yalanlar. Bu ne kadar iyi olabilir ki?

Bildiğiniz, içinde entrika olan kurguları buraya yorum olarak yazarsanız mutlu olurum, ayrıca diğer yazar adaylarına da yardımcı olabilir.^^ Entrika okumayı seviyorum. *anaperi gergince prmaklarıyla oynar*

Entrika okuması iyi hoş da, yazması inanın çok zor. Peki, entrika nasıl yazılır? E,n,t,r,i,k ve a harfleriyle yazılır, anaperi. Çok komiksin cidden. Siz ona bakmayın, saçma sapan konuşup duruyor.

Entrikanın bir de türleri var; politik dünyada entrikalar -ki en çok burada kullanılır, komedide entrikalar gibi.

Entrika yazmada ufku açacak birtakım ipuçları ve sorular var, liste olarak belirteyim:

Karakterlerin neye ihtiyaçları var? Para, makam, unvan vb.

 Bu ihtiyacı karşılamak için hangi riskleri alırlar/alamazlar? Adam öldürebilirler mi? Cinayet sonrası delilleri ortadan kaldırmak için geniş kapsamlı düşünmeleri gerekir.

 Ellerindeki kozlar? Kullanabilecekleri şeyler, en azından kültür dereceleri ve bilgileri? Veya bir danışman, bir aile... Hayal gücünüzu zorlayın lütfen.

 Birbirlerine karşı kozlar? Bir yerden sonra iş ortakları bozulabilir ama iki taraf da gizlice bunu sağlama almak ister ve birbirlerine karşı kozlar kullanırlar. Örneğin, "Eğer dediğimi yapmazsan kirli çamaşırlarını ortaya dökerim."

 Yayılan veya kendilerinin yaydığı dedikodular. Kadın kendisi hakkında kendisi bir dedikodu yayabilir mesela. Gücü hissetmek/hissettirmek, kendisinden korkulması için birini öldürdüğünü yayabilir. Öldürmüş olsun veya olmasın.

 Düşmanlar güçlü olmalı. İşler ya bozulma raddesine gelmeli, ya da bozulmalı ve karakter düzeltmeye uğraşmalı. Örneğin, bozulan planlarını düzeltmeye çalışırken büyük bir sır ortaya çıkar ve entrikaların gereksizliğini anlar. Tadaa, mutlu son!

 Güveninden emin olamadıkları tavsiyecileri olabilir. Tavsiye veren o kişi her şeyin sorumlusu olabilir, hem okuyucu hem de kurgudaki karakter için büyük bir şok olabilir. (Böyle bir şey cinayet romanlarında da olabilir ama klişe olur, söyleyeyim.)

Birkaç madde de siz eklemek isterseniz bu pasaja yorum olarak yazabilirsiniz.^^

Bölüm sorusu: İçimizdeki periler niye hep ulu orta yerde/zamanda geliveriyorlar?


Wattpad'de Yazar OlmakTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon