Mantık ve Gerçekçilik pt.2

2.6K 246 167
                                    

Ah Wattpad ah. Ölümüm senin yüzünden olacak. Yeni bölümü dün paylaştım ama az önce baktığımda "Çakışma" diye bir şey diyordu... Bunun ne olduğunu bileniniz var mı?

Bir de... Anlayışınız için çok teşekkür ederim, @ay_yurtoglu 'yla da aramızda hallettiğimize göre, hadi başlayalım!

Birinci kısımda genel şeylerden bahsettikten sonra, burada biraz daha detaya giriyoruz. Öncelikle karakter tepkilerinden bahsetmek istiyorum.

Tepkileri başarılı bir şekilde veremezsiniz, karakterleriniz soğuk, duygusuz, gamsız biri gibi görünür. Olayların tam esnasında tepkileri veremezseniz tüm heyecan, aksiyon yok olacaktır.

Karakterlerin hepsi birbirinden farklı ve özgün olduğu gibi tepkileri de farklıdır. Aynı şeye karşı herkes farklı seviyede duyarlıdır. Örneğin, yakınlarda acımasızca katledilen Cecil isimli aslan. Ben bunun cinayet olduğunu düşünürken -çeşitli yerlerde yorumlarda okuduğuma göre- babası veya başka bir yakını avcı olan biri bunun normal olduğunu düşünüyor. Aynı bunun gibi, karakter tepkileri. Ama ben bunu yazarken; "kötü çocuğun" sürekli kız değiştirmesi karşısında oğlanın bunu normal bulup kızın şok olmasından bahsetmiyorum. Evet bu da bir tepki farkıdır ama o kadar klişedir ki!

Benim demeye çalıştığım daha çok, kişileri ta detayına, dibine kadar farklı kılacak tepkiler. Basitçe parmakta bir kesik. Kız karakter yara bandı diye bağırarak evde koştururken en yakın arkadaşının tüm soğukkanlılığıyla sakince yara bandı bulup getirmesi ikisi arasında binlerce fark koyabilir ortaya. Ama burada altın kural, bunu iyice belirtmelisiniz. Belirtilmediği sürece çoğu kişi bu farkı ayırt edemezse hiçbir anlamı kalmaz!

Örneğin bir diyalog. Duyduğu şeye içinde farklı bir tepki, dışında farklı bir tepki vermek bile karakterin kişiliğini anlamamıza yardımcı olur. Herkese olmuştur, bilmediğiniz bir şey olmasına rağmen biliyormuş gibi tepki vermek. Aynı bunun gibi.

Tepkileri, oluşturduğumuz karakterlerin kişiliklerine uygun bir şekilde nasıl oluşturacağız?

Karakterinizi daha önce oluşturdunuz. Kişilikleri bir nebze daha belli. Bir düşünün, bu kişilikte insanlar kan verme konusunda ne düşünür? Nasıl tepki verir kan verme fikri karşısında?

Eğer bir karaktere tepkileri düzgünce veremezseniz karakteriniz soğuk, gamsız, duygusuz görünür. Tabi eğer karakterim zaten duygusuz diyorsanız, öncelikle kontrol edin duygusuz adamınız müstakbel sevgilisi karşısında âni bir duygu yüklemesi yaşıyor mu, yaşamıyor mu. Maksat mantık hatası var mı yok mu diye kontrol etmek. Sonrasında duygusuz olduğunu belirtin. Nasıl mı? Duygusuz, adı üstünde. Bir olay karşısında umursamıyor, bencillik var biraz adamımızda çünkü. Ama gerçekçi olması da gerekiyor, ne olacak?

Hiç kimse bu denli, her şeye karşı duygusuz değildir. Ama bu sadece müstakbel sevgilisine karşı da değildir. Eğer dışarıdan duygusuz görünüyorsa bile en azından zihninden geçiriyordur bir önem verme kıpırtıları. Yani, hiç mi yok bu adamın önem verdiği bir şey? En azından sigarasını önemsiyordur, haksız mıyım?

Bir örnek vereyim ve diğer maddeye geçeyim.

Selami, karısı aradığında tam da yeni ofisinin dönen sandalyesine oturmak üzereydi. "Merhaba karıcığım, nasılsın?"

"Selami, saatlerdir sana ulaşmaya çalışıyorum! Kızımız Dürüşehvar kayıp! Odasında değil, buzdolabındaki cheesecake de duruyor, telefonu bile yatağının üstünde! Kıyamet alâmeti! Eve gelmen gerek."

"Sakin ol Saniye, hemen geliyorum." Sandalyesinden kalkıp ceketini kaptığı gibi dışarı çıktı ve sekreterine gün boyu gelmeyeceğini bildirip binadan ayrıldı.

Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now