Aksiyon Anlayışı pt.1

3.4K 342 78
                                    

Bu bölümü sabırsızlıkla beklediğimi belirtmek istiyorum. En sinir olduğum konu şahsen. Şöyle ki, insanlar aksiyon denince sadece kaçırılma, az daha tecavüze uğrama, kavgalar ve bunun gibi şeyler var sanıyor. Ben size söyleyeyim, bunlar aksiyondan çıkıp SKK olma yolunda hızla ilerliyor. Nedeni ise biziz.

Aksiyon sadece bunlar demek değil arkadaşlar. Aksiyon denince aklınıza gelen filmler de günlük başa gelecek şeyler değil. Silahlar bilmemne. En sevdiğim film türüdür ama lütfen. Aksiyon anlayışımız dar.

Aksiyon ne demek biliyor musunuz? Romanda aksiyon anlayışı? Aksiyon ve hareketlilik. Hareketli geçen her şey bir aksiyondur. Dizi izlemek bir aksiyon değildir ama dışarı çıkıp yeni bir şeyler denemek bir aksiyondur. Bir kafeye gidiyorsunuz diyelim, her zaman aldığınız bir şey yerine denemediğiniz bir şey yiyin. En azından bir heyecan oluşur. Bu küçücük dozda bir aksiyondur.

Bak yine konumdan saptım, romanda aksiyondan bahsediyorduk.

Eğer siz küçük gördüğünüz bir olayı bile mekân, zaman, betimleme gibi unsurlarla zenginleştirirseniz hem bu aksiyon, hareketlilik olur hem de insanlara "Aksiyonsuz, heyecanı yok." deme gibi bir şans vermemiş olursunuz. Unutmayın, eğer okuyucunuzu bölüme odaklatabilir, soluksuz okutabilirseniz okuyucu kötü bir yorum yapamaz. Zihni bölüme odaklanmıştır. "Aksiyonsuz, sıkıcı bir bölümdü," demeye fırsat bırakmazsınız okuyucunuzun.

Bölüm başında "Bu bölüm biraz sıkıcı oldu ama olayların sinmesi için böyle gerekti," gibi açıklama yapmak inanın kendi kalitenizi düşürmek demek. Çünkü okuyucuda ister istemez bir önyargı oluşuyor -ve bunun tek sorumlusu yazardır- ve o kadar da sıkıcı olmayan bir bölümü sırf siz sıkıcı dediniz diye bilinçaltında beğenmiyor.

Neden kendi kendinize böyle bir şey yapıyorsunuz ki?

Tek cümleye indirgersek; aksiyon sadece bunlar demek değil, önyargınızı yok edin ve küçük olaylara heyecan katmayı bilin.

Bölüm sorusu: Sizin aksiyondan anladığınız nedir?

Bu bölüm hiç içime sinmedi...

Aksiyon Anlayışı pt.2 adlı bölümde 1k'ya yakın kelimeyle buna daha derin değindim. Bir göz atın derim!


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now