Romanda Hedef ve Anafikir

6.8K 765 326
                                    

Koskoca kurgunuzu tek bir cümleye indirgeseniz ne çıkar?

Ya da bu kurguyu yazıya dökme amacınız ne?

Yazmaya başlamadan önce bunu bilmeniz şart. Her kitabın bize anlattığı şeyler yok mudur? Öyleyse senin kitabında da olmalı. Tek bir kişinin hayatını değiştirmek, dünyayı değiştirmektir. Sonuçta o tek kişi de apayrı bir dünya değil midir?

Kitap okumak işte bu yüzden güzel ve önemli. Dünya sahipsiz değil, başıboş da değil; Dünya'nın kurtarıcıları var. Onlar yazarlar.

Bu amaca uygun davran. Yazarken bunu düşünmek zorundasın.

Bunu kavrayabildik mi? Pekâlâ, sıra şimdi işin teknik kısmında. Romanınızın konusunu yazın birkaç cümleyle, sonra da romanınızın sonunu. Eğer henüz sonunu düşünmediyseniz şimdilik bunu atlayabilirsiniz. Ama şahsen ben finalin önceden tasarlanmasından yanayım.

Her neyse, yazdığınız birkaç cümleye bakın ve tek bir cümle içine sığdırın. Gereksiz her kelimeyi atın ve cümleyi olabildiğine kısaltın. Örneğin, yetim bir kız öldüğünü sandığı ailesini bulmaya çalışırken aslında kendisinin ölü olduğunu keşfediyor. Az önce salladım bu kurgu fikrini de, belli oluyordur. Bunun gibi, fark ettiyseniz az önceki cümlede hem konuyu hem de sonu yazdım.

Cümleninizi tekrar tekrar okuyun ve romanınızı buna göre şekillendirin.

Bu cümlede kızın hedefi ailesini bulmak. Finali, kızın ölü olduğu. Anafikri ne peki? Bu kitabı okuduktan sonra ben ne öğreneceğim? Kafka'nın dediği gibi, bir kitap bize bir şey kazandırmayacaksa onu ne diye okuyalım ki? Örneğin, aynı cümle üzerinde gidersek; kız ailesini ölü sanıyordu ve bu onda bir nefret oluşturmuyordu. Ama sonra yaşadıklarını öğrendi ve neden onu terk ettiklerini düşünerek onlar için nefret besledi. Sonrasında ise onları aramaya koyuldu. Bu arayış esnasında okuyuculara ailenin önemini anlatabilirsiniz. Ayakları üzerinde durmayı, güçlü kalmayı, hayatta kalabilmeyi öğretebilirsiniz. Bu kitabınızı yararlı yapar. Bu da anafikir olur.

Fark ettiyseniz, bulduğum fikir üzerine hedef, anafikir ve finali düşünürken romanımda geçecek birtakım olayları da bulmuş oldum. Romanımı daha kolay yazabileceğim.

Bir bölümün sonuna daha geldik, ah bu arada okunma sayısı, oy ve özellikle yorumlardan çok mutluyum. Hepinizi seven anaperi kaçar. Anaperi lafına gelirsek, bunu bana okurperilerim taktı ve ben de elbette hayır demedim. Açıklayayım dedim.^^

Bölüm sorusu: Verdiğim örnekler hoşunuza gidiyor mu? Bu kurgu fikirlerini çalmayacağınıza güveniyorum, soruyu da sordum zaten, artık defolup gidiyorum. İyi günler!


Wattpad'de Yazar OlmakTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon