1. Madde ♠ Betimleyici ve Ağdalı Anlatım

5.6K 326 330
                                    


Selam periler, nasılsınız? Okullarınız nasıl gidiyor?

Okullar açılalı bir ay oldu, -oldu mu?- ve ben burayı özledim. Tüm kahrolası test kitaplarıma benim eski sevgililerimmiş gibi davranıp tokat attım ve "Yeter," diye bağırıp gecenin bir vakti buraya oturdum. Bildiğiniz üzere ÖSYM'nin her sene hayata kurban ettiği 2 milyon öğrenciden biriyim. İnanın evimde o kadar fazla kitap, defter, not kağıdı ve yaprak test var ki; kütüphaneden farklı değil. TEMA'ya kimi kitapları vermeyi düşünüyorum. Acaba satsam mı ikinci elcilere? Ayh, sus bi'. Zor durumdayım, ciddiyim ve beni ancak burası rahatlatabilir.

Şöyle bir karar aldım ki, normalde ders çalışmak için uyguladığım 5-7 sabah etütünde Wattpad'le, sizinle ilgileneceğim. Telefonuma Gmail hesabımı bağladığım için Wattpad'den gelen tüm bildirimlerden haberdarım, anında hem de. Beni özleyenler var, bana hakaret edenler var, ithaflar, mesajlar, istekler ve hatta derdini paylaşanlar... Hepinizden haberim var, gözardı edilmiş değildiniz.

Her neyse, bu kadar duygusallıktan sonra 4 maddelik bir seri çıkaracağımı bildirmek istiyorum. Romanı oluşturan 4 genel ve geniş maddeyi yazıp paylaşacağım ve isteklerin bölümlerini yazıp bu kitaba bir son vereceğim. Bu seneyi çıkaracak yeteri kadar sinir, stres ve sorumluluğum; akabinde gerçekten büyük hayallerim var.

O zaman başlayalım mı artık?

Bu maddede betimleyici ve ağdalı anlatımdan bahsedeceğim. Öznur Yıldırım'ın yeni bölüm duyuru(ları)yla beraber herkesteki Yabancı heyecanı tazelendi ve Öznur'un üslubu yeniden dile geldi. Herkesin tahmin edeceği üzere Öznur ağdalı anlatımla yazıyor kitaplarını.

Ağdalı anlatım ne demek? Ağdalı anlatım ağır, süslü bir anlatım demek. Konuşma dilinden uzak bir anlatım kullanılır ve kelimeler çoğu zaman gerçek anlamı dışında anlamlar taşır. Çoğu kişi ilk okuduğunda tam kavrayamaz ve tekrar okuma ihtiyacı hisseder.

Ama buradaki en önemli soru bu değil. Soruları size soruyorum:

Ağdalı anlatım sizce gerekli midir?

Ağdalı anlatım okumayı herkes sever mi, mesela siz sever misiniz?

Herkes bu anlatımda yazabilir mi?

İşte bu üçünü tek tek cevaplamak gerekiyor.

Ağdalı anlatım herkesin gözüne büyük bir yetenek gibi görünür ki tamamen öyle değildir. Ağdalı anlatım bol alıştırmayla kazanılabilir ama herkes kendine özgü bir ağdalı üslup oluşturamaz. Bu yüzden herkes ağdalı anlatımla yazamaz, çünkü bu işi sonuna dek götürmek gerekir. Sonuna kadar ağdalı yazmak gerekir. Ama Wattpad'de klasik hikayelerde bile bir süre sonra bazı ayrıntılar unutulur, bazı lakaplar unutulur vs. Yazar da ağdalı yazmayı unutur.

İlginçtir ki, okurların çoğu yalın anlatımlı kitapları okumayı seviyor. Herkesin sandığı gibi ağdalı yazanlar yüce veya hayran kitlesi büyük bir kesim değildir. Evet, yetenek vardır, bayağı da geliştirmiştir yazar kendini ama okuyanı olmadığı sürece evrensel, ulusal, kalıcı olmaz haliyle. Bu yüzden, ne biriniz ağdalı yazacağım diye zorlasın kendini, ne de yazamıyorum diye üzülsün. İçinizde varsa, zaten "Kısa cümlelerle yazamıyorum," gibi bir yakınma çıkmıştır ağzınızdan.

Betimleyici anlatımla ağdalı anlatımın arasındaki fark ne?

Ağdalı anlatım bolca betimleme kullanır ama betimlemeleri farklıdır. Ruhsal betimlemeler ağırlıktadır, duygu düşünce daha fazladır ve dolandırılarak anlatılır -ki zaten ağdalı anlatımın temelinde yatan budur, doğrudan değil de dolandırarak anlatmak-. Yukarıda dediğim gibi eş anlamlı, sesteş, mecazi kelimeler yoğundur. İlk okuduğunuzda anlamayabilirsiniz, ikinci kez okursunuz, üçüncü kez ve bir bakmışsınız, ikinci ve üçüncü okuyuşta farklı anlamlar çıkarmışsınız.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Oct 19, 2015 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now