Roman Yol Haritası #1 Fikir

10.4K 940 355
                                    

Plansız, kaliteli bir roman yazılamaz, diyor yazarlar. Başarı olur belki ama kalite olmaz. Sizce J.R.Tolkien o kadar şeyi kafasına göre mi yazdı? Bu çok uçuk bir örnek oldu. Evet, pekâlâ. Plan önemli.

Sen plan yapmadığını düşünsen bile kafanda var ileride neler olacağı. Belki düşünürsün bunun için, belki de hayallerinden yola çıkarsın. Neden bunu geliştirip kâğıda dökmüyorsun o zaman? Üşengeçlik mi, vakit mi yok? Bilemiyorum o zaman... Kâğıda dök, kaybetme. Fena mı?

Fikir konusuna gelirsek.

Aklınıza gelen HER ŞEYİ telefonunuzun notlar kısmına veya bir not defterine yazın. Ben şiddetle güzel kapaklı çizgisiz bir defter öneririm, D&R'da sadece 10₺. D&R bak reklamını yaptım, şöyle bir bedava kitap fena olmazdı hani. Hayır mı? Tamam... 

Çizgisiz olması hem sizi geliştirir, hem de arada bir şeyler çiziktirebileceğiniz ortam oluşturmuş olursunuz -ki çizim yapmak sağ beyin lobu, hayal gücü ve yaratıcılıkla alakalıdır. Mesajlaşmayı çok sevenler/kullananlar için alınıza gelen fikirleri taslak olarak kaydedin, Whatsapp içinse birine mesaj olarak atın, mesaj iletilse de iletilmese de.

Fikir bulmak bu işin en zor kısmıdır. Özgün bir şey bulmak, devamı gelecek bir şey bulmak... Kötü çocuk hikayelerinin artışı da bundan dolayı. Çünkü genel olarak kullanabileceğiniz olaylr hazırdır, karakter tiplemeleri hazırdır, betimlemeler bile hazırdır! İnanın aynı çalıntı repliği birkaç kötü çocuk hikâyesinde görmüşlüğüm var. Ama inanın, siz bir şeye başladığınızda devamı gelmese bile zamanla üzerlerine bir şey ekler durursunuz. Yazarların nitelikleri bölümünü hatırlatmıyor mu size? Bir yazar cesur ve özgür olmalı. Sabırlı olun. Böyle buyurdu kendisinden sabır taşan bilirkişi(!). 

Zaten ilk deneyimler çoğunlukla ya saçma olur, ya klişe, ya başka bir şey... Dört sene önceki bir "romanımı" buldum defterlerimde, mavi gözlerden geçilmiyor. Hey Allah'ım, çok güldüm. Mavi gözden yeşile döndü arkadaş, ondandır.

Fikirleriniz bir arada dursun defterinizde. Canınız sıkıldıkça açıp tekrar tekrar okuyabilirseniz bu zihninizi açar. Fikirleriniz üzerinde düşünün. "Buradan ne çıkabilir?" "Neyle birleştirebilirim?" gibi. Fikirleriniz arasında bağlantılar kurun, yazdıklarınızın gözlerinin içine bakıp sorular sorun, onları sorgulayın. Bol soru sorun kendinize, hayallerinizi de yazabilirsiniz fikir olarak. Zihninizi zorlayın. 

Türkiye'nin en büyük ihtiyacı bu bence. İngilizlere, Amerikanlara, Fransızlara bir bakın. Adamlar Allah'a inanmıyor ama kafalarını çalıştırıyorlar. Zaten Allah çalışana veriyor, bu ülkeler bu yüzden bizden fazlaca ilerideler. Hepsinin zeki olup olmaması da değil bu artık. Kafayı kullanmak. Potansiyelini fark etmek. Yeni nesillerin -bizlerin- düşünmemesi, bir şeyler üzerinde kafa yormaması bizim sorunumuz ve sonumuz. Ve hayır, buradan telefonların zararına gelmeyeceğim çünkü buna hakkım yok ve tek sorun bu değil.

Bölüm sorusu: Kafanızdaki herhangi bir düşünceyi değiştirebildim mi? Sizi az da olsa ikna edebildim mi?

Görüş, öneri, şikayetlerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın! 


Wattpad'de Yazar OlmakHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin