İlham İçin pt.1

9.9K 1.1K 528
                                    

Bazı şeyleri kavradığımıza inanıyorum. Yavaş yavaş roman yazım tekniklerine giriyoruz, haberiniz olsun. Adım adım roman yazım haritasını sizlere sunacağım. Bu arada oylar az geliyor arkadaşlar, kesinlikle oy beklediğimden değil, sizin işinize yarayıp yaramadığımı anlayamıyorum hal böyle olunca. Yorum yapmasanız bile oy verin ki işe yaradığımı hissedeyim, lütfen.^^

Bu bölümde size ilham getirebilecek bazı fikirler sunuyorum:

♠ Birkaç sene önce yurtdışını kasıp kavuran bir akım: Wreck This Journal - Paralama Defteri. Keri Smith'in hazırlayıp bastırdığı bu defterin her sayfasında yapmanız istenen ve tamamen hayal gücünüze bağlı hedefler var. Bir sayfayı beyaz şeylerle dolduruyorsunuz, bir sayfaya ani bir zarar veriyorsunuz -ben yakmıştım, bir sayfaya rüyanızı resmediyorsunuz, bir sayfaya kahve döküyorsunuz... Ve daha buna benzer 200 sayfa. Bence harika, siz ne dersiniz?

Defteri tamamladığınızda fena halde hırpalanmış oluyor ama stres atmak için ideal ve bence çok güzel bir deneyim. Hayal gücünüzü ölçüyor. D&R'ın internet sitesinde 20 ve 28 tl'lik iki seçenek var. Gittigidiyor.com'da da satılıyor, bir bakın derim. :) Benimki gibi küçük bir şehirde bile kitapçıda gördüysem, her yerde vardır herhalde.

Almanıza bile gerek yok! Tam listeyi size mesaj olarak verebilirim burada, siz de bir defter edinip -çizgisiz defterler D&R'da 10 tl- hedefleri sayfalara yazar ve doldurursunuz! Benim yaptığım da buydu. Zamanım yok diyenler için...o size kalmış. Ne çok reklam yapmışım. D&R, iki bedava kitap bekliyorum! Adresimi nereden mesaj atayım? Hiçbir yerden mi? Tamam...

♠ Günlük yazın. Her gün yazmanıza gerek yok. Sadece olay yazmanıza ise hiç gerek yok. Günlüğün kuralı olmaz, istediğinizi yazın. İnanın bana, yararı olacak.

Düşüncelerimizin çoğu başka insanlardan etkilenmemiz yüzünden oluşur. Bir düşüncenin sizden çıktığını düşünürsünüz ama aslında dolaylı yoldan arkadaşınızın düşüncesidir. Günlük yazmak bunu ayırt etmenize ve kişiliğinizi sağlamlaştırmanıza yarar. Stres atar. Boş vaktinizi değerlendirmiş olursunuz. Bir disiplin getirir size, en yakın arkadaşınız olabilir günlüğünüz. Günlük olay ve düşünceleriniz de olmasın sadece, okuduğunuz kitapta sevdiğiniz bir cümle. Daha önce duymadığınız otantik bir kelime. Aklınıza aniden damlayan bir betimleme -fikir- her neyse! Kim orijinal bir kişiliğe, hayal gücüne ve düşüncelere sahip olmak istemez ki, değil mi?

♠ Dışarıya çıkın. Özgürlüğünüzü yaşayın! Tek başınıza çıkın. Yanınıza defteriniz, günlüğünüz, paralama defterinizle. Gittiğiniz herhangi bir mekânı tamamen tasvir edin, ayrıntılı ve duygu katarak. O mekandaki ilginizi çeken bir insanı betimleyin. Tipini, giyim-kuşamını, jest ve mimiklerini, sesini belki... O kişi hakkında bir senaryo oluşturun. Size Ekşi Sözlük'ten bir örnek sunayım:

Camdan apartman boşluğuna yüzünü buruşturarak bakan adam.

+Niye bakıyor?

-Midesi bulanıyor.

+Kusacak mı?

-Kusmaya meyilli ama kusacaksa lavaboya gider.

+Neden kusuyor? Madde bağımlısı olabilir mi?

-Evet, damardan.

+Evin durumu?

-İnanılmaz dağınık, yatak, yatağın yanında sehpa ve üstünde sigara paketi. Uzun süredir dolu bir kül tablası, halıya düşüp dağılmış bir gazete.

+Tipi nasıl?

-Uzunumsu sarı saç, 20'lerin başında, 10 günlük sakalı var.

+Neden uyuşturucu kullanıyor?

-Para için. Vaktiyle arkadaşı varmış bunun, para için uyuşturucu tacirliği yapıyor. Bunu da ikna etmiş.

+Tam olarak nasıl başlamış?

-Bir teslimat için test etmiş malı. Ancak sektörde olup da uzak durmak zor.

+Ailesi? Fakir miymiş?

-Arkadaş asi, ailevi sorunları var ve evden uzaklaşmış. Ama aile zengin, ilerleyen dönemlerde mal bulmak için ailesini zorlayabilir.

Gördünüz mü? :)

Düşünsenize, defterinize tasvirlediğiniz ve üzerinde senaryo kurduğunuz bir adamı roman olarak yazıyorsunuz. O kişi de şans eseri bunu okuyor . Sonra sevgili falan olmuşsunuz, ne bileyim. :P Sevgili isteyenlere. *burada yazar göz devirdi* *yazarperi aşka inanmıyor*

♠ Fotoğrafları inceleyin. Onlardan senaryo kurun kafanızda. Ya da direkt oradaki kişileri, yeri, olayları tahmin edin ve sonrasında doğrusunu öğrenin!

♠ We Heart It, Tumblr, Pinterest gibi siteler ilham için harika sayfalar. Ben şahsen We Heart It'i daha çok seviyorum çünkü sizin resim aramanıza gerek yok. Anasayfa resimle dolu, kişileri bulmak daha kolay ve We Heart It, Tumblr'dan daha eski.

♠ Bölümü yarım bırak. Kelimenin tamamını bile yazma. Soğuduysan devam etme. Hem tekrar yazacağın zaman bir başlangıç hazır olur.

♠ Bölüm yazarken aniden soğursan, ara ver. Elini yüzünü yıka, bir şey ye, telefonu eline ALMA, ve 4 basamaklı iki sayıyı kağıtta çarp. Bölüme devam et. Çılgın bir periden çılgın bir fikir. ;)

♠ Kitapçılara git. Kitap satın almasan bile kitapların arkalarını oku. Bilinçaltınıza girecek ve beyniniz onu istemdışı başka şeylerle harmanlayıp bağlantılar kuracak. Sizin haberinizin olmadığı geçmiş bilgilerle bağlantılar kuracak ve onları yüzeye çıkaracak. Belki de sükse yapacak bir romanınız olacak. Büyük düşünün.

♠ Parka gidin. Çocuk neşesini, yaşama sevincini, huzuru keşfedin.

♠ Kafeye gidin. Arkadaşlığı, stres atmayı, sohbetin getirdiği rahatlamayı keşfedin.

♠ Garlara gidin. Özlemi, kavuşma sevincini, anne yüreğini, hüznü keşfedin.

Yerinizde sayarsanız, bir yere varamazsınız. Hâliyle.

Bölüm sorusu: Verdiğim örneği beğendiniz mi?


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now