Fantastik kurgu türü üzerine

5K 474 654
                                    

Fantastik kurgular nedense Türkiye'de çok az. Şunu söylemeliyim; bu tür hayal gücü ve koordine zekânın en çok kullanıldığı tür. Şimdi, Türkiye'de fantastik kurgu az demek, Türkiye'nin hayal gücü ve koordine zekadan yoksun olduğu mu demek? Bence turnayı gözünden vurdum. Varsa bile niye kullanmıyoruz bre periler? Bence üşeniyoruz. Evet evet, üşeniyoruz.

Fantastik seven insanları görmek istiyorum. Hemen şimdi, yorumda.

Şimdi bu kadar insan Türkiye'de yok diye yabancı olanları okuyor ve sonra n'oluyor? Türk edebiyatı peh! Verdiğimiz paralar Türk yazarlara gidemiyor. Yabancı yazarları seviyoruz -seviyorum- ve onlara para ödemek benim için sorun değil. Ama Türk yazarlara katkı sağlamak isterdim açıkçası.

Az önce de söylediğim gibi, fantastik kurguların yaygınlaşmasından yanayım. Çünkü hayal gücünü en çok kullanan tür bu.

Harita çizin. Mekanlar, ülkeler, şehirler. HER ŞEY SERBEST. Bu sizin dünyanız. Her şey sizin elinizde. Bu hem iyi, hem kötü. İyi, çünkü özgürsünüz. Kötü, çünkü özgür değilsiniz. Nasıl mı?

Özgürsünüz, istediğiniz şeyi yapabilirsiniz. İsterseniz ejderhalar olsun, isterseniz periler volkanlarda yaşasın; ne isterseniz.

Özgür değilsiniz, istediğinizi yapamazsınız. Her şey yine de mantıklı olmalı. Eğer karakterleriniz arasında insanlar da varsa. İnsanların su, oksijen vb. ihtiyaçlarını karşılamak zorundasınız. Sınırsızlık olsa da tutarlı olmalı her şey.

Dünyanız neye benziyor? Gökyüzü ne renk? Gökyüzüne bakılınca başka gezegenler gözüküyor mu? Yer şekilleri? Bitkiler neye benziyor?

İnsanlar ne giyiyor?

İsimleri nasıl?

Dövüş teknikleri de farklıdır belki?

Para kullanıyorlar mı? Veya para yerine ne kullanıyorlar?

Kast sistemi var mı? Kast sisteminin anlamını bilmeyen?

Yöneticilerinden mutlular mı? Olmayabilirler. Burada entrika da sıkıştırabilirsiniz. Yöneticilerden memnun olmayan ama çıkarları için yöneticilerle işbirliği yapanlar olabilir. Tabi, pis işler. Hayal gücünüzü zorlayın.

Asker/büyücülerin yetiştiği yerler var mı? Hatta, asker/büyücü var mı?

Krallığın kuralları neler? Kuralsız krallıklar olamaz. Kuralları da klişe yapmayın. Kendi çıkarınız için kullanın, bir yazar olarak.

Kurallara karşı çıkanlara ne tür cezalar var? Ölüm belki de?

Büyü serbest mi? Serbest olmasa bile kaçamaklar olur illâki, değil mi?

Fantastik yaratıklar var mı? Düşman da olabilirler, dost da.

İnanç sistemleri? Herkes aynı şeye inanmak zorunda değil.

Yukarıda yazdığım şeyler çoğunlukla ta en baştan bir gezegen oluşturmakla alâkalı. Ama isterseniz bildiğimiz gezegenimizi kendi istekleriniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Çünkü bitkilerin şekillerinin farklı olması demek, Dünya'daki iklimle farklı bir iklim demek. Bu da en başta olmayan bir iklim düşünmek demek. Zorlu bir iş yani.

Biraz daha katkım olsun fantastik türe istemiştim ve fantastik ırklardan birkaçını yazmıştım. Ama okurperilerim sağolsun birkaç yanlış bilgi verdiğimi söyledi ve apayrı bir bölümde tamamen doğru bilgiler vermek istedim ve o kısmı sildim. Apayrı bir bölümde 30'a yakın fantastik ırk listeledim ve birkaç cümle bilgi ekledim! Tüm bu emek sizin için.^^

Bölüm sorusu: Sizin favori fantastik kitabınız, seriniz hangisi? Yüzüklerin Efendisi benim gözbebeğim!



Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now