Roman Yol Haritası #3 Kurgu

6.7K 697 228
                                    

Ayh, bölümlerin hepsini yazıyorum sonraya hazır olsun diye ama bir yerden sonra sıkılıyor insan. 

Neyse, konuma geçiyorum.

Karakterleri baştan derinlemesine düşünmeseniz de zamanla oturabilir ama kurgu, hayır. Asla.

Yok artık daha neler!

Birçok yazar bu yüzden tıkanır. Birkaç bölüm yazarsınız ama tıkanırsınız sonrasında. Benim takip ettiğim bazı Wattpad kurguları gibi. Okurlar olarak mükemmel final bölümü istiyoruz okuduğumuz kitaplardan ve bazı yazarlar tıkanmış durumda, kendileri söylüyor. Umarım okurlarını tatmin edecek bölümlerle geri gelirler.

Tavsiyem, olayları kağıda dökün ve bölüm bölüm ayırın. Benim defterimde 40 bölüm, 40 sayfa var kurgum Bir Buket Hayal üzerine ve önemli yerler, bazı replikler not alınmış durumda. Ben 11. sınıfım ve şimdiden YGS'ye odaklandım. Yazmayı bırakmayacağım ve tıkanmamak için bölümlerimi analizledim. Final bölümüne dek hazır kurgum şu an, yazması kalıyor geriye. Romanı henüz paylaşmıyorum ama roman taslaklarda hazırda bölümlerim var. Ders çalışacağım ve 10 dakikalık kısa molada bölümü paylaşıvereceğim, harika değil mi?

Farkındayım, söylediklerim fazla zaman ve emek istiyor ama yazmanın kolay olduğunu size kim söyledi? Ben doğrusunu söylüyorum, aradığınız kolaylığı rüyanızda göremezsiniz.

Profesyonel yazarlar 6 ayı sadece ilk taslak roman için harcıyor. 6 ay içinde koca romanı yazıyorlar ama bitiyor mu? Kristin Hannah Ateşböceği Yolu romanı için 4 taslak yazmış. YAZMIŞ, BAŞTAN. Düzelterek. *yazar burada JR Tolkien'i düşünemedi*

Biz Wattpad yazarları olarak bölümleri aralıklı paylaşmak zorundayız, ayrıca 6 ayımız da yok ama bu şimdilik sorun değil. Şimdilik.

Peki biz amatörler ne yapacağız?

Önceki bölümlerle beraber fikrimizi bulduk ve karakterlerimizi de fikre göre şekillendirdik. Şimdi sıra kurguyu oluşturmada.

Bulduğunuz fikir üzerine araştırmalar yapın. Örneğin romanda bir araba kazası oluyor, bunun sonunda insanlar sapasağlam çıkmaz. En azından birkaç çizik olur değil mi? Kaza sonucu bitkisel hayata mı giriyor? Bitkisel hayatı araştırın. Hafıza kaybı mı yaşıyor? Araştırın. Bu kadar derin bir sonucu olmadıysa bile doktorların profesyonel, tabir-i caizse "Türkçe konuş be adam!" diyeceğimiz şekilde konuşuyor olması gerek değil mi? Doktorlar basitçe söyleyip geçmez çünkü.

Deflorasyonun kızlık zarının yırtılması demek olduğunu biliyor muydunuz? Ben de az önce öğrendim ve aklıma bir kurgu fikri bile geldi! En azından olay fikri. Kız kahramanımızın bacak arasına aldığı bir darbeyle kızlık zarı yırtılmış olsun. Hastanede doktor aileye açıklarken önce tıbbi terim, deflorasyon der sonrasında aile anlamadı diye açıklar. Sonra bu kız evlenir veya kocasıyla ilişkiye girer -ıyk- ama bekaretini kaybederken kan akmaz ve oğlan şüphelenir. Hani sen bakireydin falan. Kız açıklamaya çalışır ben kaza geçirdim ondan filan, ama oğlan inanmaz. Bunlar bir ayrılık döneminden geçerler.

Bence gayet orijinal -pek hoş olmasa da- bir fikir. En azından romanda birkaç bölümün konusu bu olabilir.

Oluşturduğunuz kurguya, fikirlere tam sahip olun. Sahiplenin. Her kolunu bilin. Her olasılığı düşünün. "Şahane Hatalar" diye bir kitap var, kitapçılarda bulabilirsiniz. Kitapta ilk sayfada bir olay veriyor ve iki seçenek sunuyor sana. a şıkkı ise 40. sayfaya git, b ise 68'e git falan diyor. Her sayfa bu şekilde ve ölene kadar çeşitli olaylardan geçiyorsun. Bir kurgu olmadığı için sıkıyor bir yerden sonra ama zaten amacımız bu değil. Kurgu olmayan kitaplar arasında bir çoksatan. Tavsiye ederim, en azından göz atın. Her olasılığı düşünebilmeniz açısından ilham olabilecek bir kitap. Kitapçılarda yere oturup okuyabilirsiniz bile.

"Ya böyle değil de şöyle olsaydı," diye sorun SÜREKLİ.

Burada popüler bir kitap üzerinden gideyim. "Annemin Gelini Olur Musun?" mesela. Orada Yekta ve arkadaşları o bara değil de başka birine gitselerdi Aksen'le karşılaşmazlardı. Sonra ne olurdu? Haydi biraz hayal edelim. Fikirlerinizi bu pasaja yazabilirsiniz.^^

Hayal edin, her ne kadar kurgu yazarın olsa da, kitap SİZİN için yazıldı. Kitabı kafanızda istediğiniz gibi çevirin. Yekta'nın annesi Aksen'i kabul etseydi sırf oğlu için, ne olurdu? Hayal gücünüzü zorlayın.

Artık daha fazla uzatmayayım değil mi?

Kurgunuzda geçen her bir olayı didikleyin. Sonrasında ne olabilir? Olasılıklar? Unutmayın, profesyonel kitaplardaki şok etkisi ancak yazarların olasılıkları düşünüp en çılgınını bulmakla oluyor. Bize en uçuk olasılığı yaşatıyorlar.

Hepimiz düşünebiliyoruz, e ne duruyoruz o zaman?

Liste hâline getirip toparlıyorum, sonrasında çişe gitmem gerek. >_>

 Tek bir olaya bağlı kalmayın. Dediğim gibi, o olay hakkında kapsamlı araştırmalar yapın ve inanın, olayları zenginleştirecek yeni fikirler gelecek aklınıza.

Bölüm bölüm kurgunuzu yazın ve replikleri, belirtilmesi gereken yerleri not edin. Eğer ki vaktim yok, zaten yazmayı ciddi düşünmüyorum vs. diyorsanız, ben bilemem. Görevimi yapıyorum sonuçta.

Fikirlerinize tam hâkim olun. Örneğin kurgunuzda baba, anneyi aldatıyorsa bunun psikolojik, finansal, duygusal yönlerini bilin. Eros'un Okları adlı Wattpad kurgusuna bir göz attığımda aldatma sonrası olmuş şeyleri çok güzel ele almış olduğunu gördüm. Örneğin adamın kızı, babasının aldatmasından sonra kocasına tam güvenemiyor ve bu sonrasında sorunlara yol açıp yan hikâyeyi zenginleştiriyor. Kitabı okumanızı tavsiye ederim, ben bitirmedim açıkçası ama yakında basılacak! Hemen gidip bakın derim. Basıldı bile, geç kaldınız!

Yan karakterler, sadece sizin çok değerli ana karakterleriniz için orada değil. Onların da köklü hikâyeleri var. Onları unutayım demeyin, kurgunuz derinleşir. Okuyucu bir süre sonra sadece ana karakter odaklı olmanızdan sıkılacaktır. Biraz değişiklik ister. Her kurguda yan karakterleri birbirine manita yapıp bitirmek artık sıkmaya başlamadı mı sizce de?

Çevrenizdeki diyaloglara kulak kesilin. Basit bir "Kardeşimin geçen bacağı kırıldı, fizik tedaviye gidiyor," cümlesi bile kurgunuzda kullanabileceğiniz bir fikir olabilir.

Kendi hayatınızdan kesitler koyun. Koyabilirsiniz de demiyorum bakın, koyun. Bu hem sizi kurgunuza yakınlaştıracak hem de beleş bir fikir gibi olacak. Hatta hatta! Detayları da biliyor olacaksınız, zorluk çekmezsiniz.

En küçük bir detayı bile büyütebilirsiniz. Ek bir sürü olay ve sorun yaratmak yerine, küçük eski bir detayı büyütün. Nasıl mı? Kız karakter kolundaki bir benle oynasın dursun, onu yolsun yara yapsın mesela. Sonra bazı cilt sorunları oluşsun orada, öğrensinler ki cilt kanseri!! Aman Allah'ım. Çok mu uçuk oldu ya. Neyse, bence beni anladınız.

Kurgunuzu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Orası sizin. Benim aklımda bir nevi kurgu fikri gibi bir şey vardı, şöyle ki: Karakterim ilk başta hiçbir şey. Kişiliksiz, bedensiz ama gerçek anlamda. Yaşayacağı olaylarla kişiliği oluşacaktı. Her bölümde yeni bir özellik kazanacaktı kendisinde falan. Eğer yazabileceğinizi düşünürseniz bana mesaj atın, konuşur anlaşırız ve bu fikri devralabilirsiniz.^^

Aile faktörü. Ayrı bir bölümde bunu detaylı ele almayı planlıyorum. *yazar burada ciddili ciddiydi* *korkmanız gerek. Korksanıza.*

Bölüm sorusundan önce...

1000 okunma olmuşuz! Ve ben daha yeni fark ediyorum, kahrolası yazılılar. Bunun için her bir ilham perime -size- teşekkür ediyorum ve öpüyorum sizi. Yanaklarınızda patlıcan moru peri tozları oldu şimdi dudak şeklinde.

Ciddi olmam gerekirse, oylar ve yorumlar... Özellikle yorumlar! Hepiniz delirmişsiniz, seviliyorsunuz.

Bölüm sorusu: Bu kadar tatlı olmak zorunda mıydınız ha?


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now