Kurguyu Zenginleştirme

3K 286 68
                                    

Selam periler, nasılsınız? Sizden birkaçı bu konuyu yazmamı istedi ve tadaa! Anaperi sizi seviyor.^^

Kurguyu zenginleştirme fikri aklınızdan az da olsa geçtiyse bu, kurgunuza önem verdiğiniz anlamına gelir. Bunun için birkaç yol var elbet.

Yan karakterler tabiki. İzlediğiniz dizileri göz önüne getirin, hepsinde başrollerin kim olduğunu bilmenize rağmen diğer karakterlere de önem veriliyor değil mi? Ne de olsa o oyuncular da para alacak. Böyle düşünün. Arkadaşlar, aileler, akrabalar, esas karakterler, yan karakterler, belki de esas karakterlerin aileleri. Fazla durmayacağım bu konuda çünkü daha önceki bölümlerde de yazmış olmalıyım.

En küçük ayrıntılara önem verme. Yine daha önce bir bölümde yazdığım bir örnek, kız kolundaki beni kaşıyor ve sonra cilt kanserine yakalanıyor. Tonlarca detay eklemek yerine, derinlemesine inerek elinizdeki ayrıntıları kullanabilirsiniz. Temiz bir kurgunuz olur böylece, basit ama bir o kadar da karmaşık. Kafanız karışmaz, çünkü her ayrıntı fazladan bir neden ve sonuç demektir. 

Veya tam tersi, daha fazla detay eklemek. Hobi olabilir veya fobi. Geçmişten gelen ve klişe olmayacak bir kişi. Veya uzak geçmişten bugüne uzanan bir bağlantı. Aile sırları, geçmişin tozuna bulanmış eşyalar... Bu seçenek yukarıdakinden daha kolay gelir insanlara çünkü çoğumuz maalesef kendi yazdığımız detayları sonra unutuyoruz. Veya üşeniyoruz, böyle yazıp geride bırakıyoruz. Kendi adıma az ama derin detaylı yazmayı isterim, bunun üzerinde kendimi geliştiriyorum Albino adlı kurgu kitabımda da. Bakalım, kendimi geliştirmem gerek.^^

Betimlemeler. Ruhsal ve fiziksel. Mekânsal. Zamansal. Düşüncesel. Olayları betimlemelerle pekiştirmek.

Eğer kurguda olayları çok hızlı geçerseniz, bu da kurgunuzu basitleştirir, fakirleştirir. Olayları sindire sindire yazın, çok uzun olacak diyorsanız gereksiz şeyleri atın veya atmayın, bırakın kalsın. Betimleme ve olay kelimelerine tek cümlede hayat verin. Bir an sokaktayken aniden okulda belirmesin. Kurguyu sindirerek ama yine de hızlı yazmak, sürükleyicilik bu demektir. Kulağa imkânsız geliyor ama değil. 

Yazdığınız şeylerin neden ve sonuçları. Bir şeyi seviyorsa neden seviyor? Bir köpeği sevdiği için onun peşinden koşturmasının sonuçları ne oldu? Gerçek manada köpek, arkadaşlar, hehe.

Düşünmek. Hayal kurmak. Olasılıkları not etmek. O olasılıkların sonuçlarının olasılıklarını not almak. Çılgın fikirler bulmak.

Acaba neden aklıma daha fazla bir şey gelmiyor?

Sürprizler. Beklenmeyen şeyler.

360 derece dönüşler. Her şeyin tersine dönmesi. Hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmaması. *öhöm* BBH *öhöm*

Aşk. Ölüm. Doğum. Yıkım.

Her şeyi açıkça vermeyin. Bırakın, okurlarınız ulaşmaya çalışsın. Bırakın, yıldızlara sadece uzananlar dokunabilsin. Bırakın, sadece anlayan anlasın gerçek değerinizi. Kesinlik bildiren kelimeleri ne yazılarınızda, ne de konuşmalarınızda kullanmayın. Siz ipin ucunu okurlara atın, tutan tutsun, tutunabilen hayatta kalsın.

Derin kişilikler. Sanırım herkesin en çok kullanmak istediği, kullanmaya çalıştığı şey bu. En güzeli olduğu için sona sakladım. Peki yapan bunu nasıl yapıyor? Bir kere derin kişilikli insanların karakteri sağlamdır. Onlar gerçekten zor insanlardır. Bahsettiğiniz kişiden inatçı diye bahsediyorsanız bunu devam ettirin. Esas oğlan gelince gardını düşürmesin. Eğer genel olarak kapalı konuşuyorsa, bilmece gibi, herkesle böyle konuşur. Utangaçsa bundan kolay kolay kurtulamaz. Onu etkileyen şeylerden yakasını kolay kolay kurtaramaz. Ailevi sorunları var, oo bir sarılmayla çözülmez bunlar. Yazdıklarınızın arkasında durun. Derin kişilikli insanların, diğer insanların fark edebileceği hobi ve fobileri olur, yani insanlar "Bu kız/erkek şunun şununla ilgileniyor," der o kişi hakkında. Onların önünü alamazsınız. O size "Hiç, sadece oturuyorum," der ama o sırada dünya problemlerinden birini çözme yolundadır. Yok ya, bu fazla abartı oldu. Neyse.

Derin kişilikli karakterleri yazmak çok zordur, çünkü onları siz yazarlar kurguya uysun diye kolayca evirip çeviremezsiniz. Çoğu kişi tüm bunları okuyup uygulamaya çalışsa da beceremeyecek belki de, çünkü kurgularını karakterlerinden daha çok sevecekler. Unutmayın, karakterleriniz olmadan kurgunuz bir hiçtir. Karakterlere daha çok önem vermenizi öneririm. Ha, uymuyorsa kurguyu değiştirin diyemem. Ama bu kişilikleri yumuşatacak olaylar, detaylar ekleyin. Varsın kurgu uzasın ama hem daha zengin olur, hem de kurgunuz değişmeden kalmış olur. Saygılar.

Bölüm sorusu: Ben bu bölümde kendimi çok bir şey zannettim heralde ve ahenklice konuşur gibi yazdım. Salak kafam işte. Her neyse, bölümü beğendiniz mi? Orijinal bölüm sorularımı nereye koydum acaba... Kesin Badılcan sakladı, yedim seni kedi!


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now