Epiloog

84 8 5
                                    

Epiloog

'Ze zijn ontsnapt, meneer.' Een ambtenaar stapt de glazen schuifdeuren binnen. Eerste Stuurman Detector Buys staart door zijn open raam naar buiten. Er staat een glas olie op het tafeltje naast hem, maar hij heeft er nog niet van gedronken. Hij wachtte op het goeie nieuws... dat nu niet meer zal komen.
'Ontsnapt.' Hij zegt het heel traag, laat het ene woord zo lang mogelijk in de lucht hangen en proeft het. Hij besluit dat het slecht smaakt.
'Tweede Stuurman Camèra heeft gefaald,' voegt de ambtenaar er nog aan toe. Dat maakt het er niet beter op.
'Gefaald,' herhaalt de Stuurman weer. De ambtenaar krijgt er de kriebels van, maar hij is dapper genoeg om door te gaan.
'Kimberley R26 is nu officieel de meest gezochte crimineel. Vince Lysander volgt haar op de tweede plaats. Als derde komt er...'
'Het doet er niet toe wie waar staat,' snauwt de Stuurman de jongeman af. Hij schrikt er wat van, maar herstelt zich snel. Dit hoort bij de job, dat wist hij. 'Ik wil ze simpelweg dood.'
'Jawel, meneer, meteen. De overgebleven troepen zijn al bezig, meneer...' Stuurman Detector onderbreekt de knaap.
'Hoe kan het dat vier personen, waaronder er eentje halfdood is en de ander niet eens bij het Leger heeft gezeten, tóch nog ontsnapt zijn?!' Hij draait zich fors om, met een woeste blik in zijn aloude ogen. De ambtenaar wil een stap terug zetten, maar weet dat als hij dat doet alles nog erger wordt. 'Hoe kan dat? Zeg me dat eens?! Ligt dat de Commandant?!' De ambtenaar verkropt zijn angst en besluit om niet op de vraag te antwoorden. Hij weet er toch geen antwoord op.
'De Commandant is vervangen, Eerste Stuurman.' Hij drukt op enkele knopjes op zijn arm, iets wat de Stuurman nog nooit gezien heeft. Die jongelingen, allemaal nieuwe snufjes. In zijn tijd moest je nog een persoonlijk gesprek voeren met iemand zodat die ontslagen of gepromoveerd werd. 'En de Tweede Stuurman is nu officieel uitgeschakeld.' Een ander woord voor dood.
'Mooi, dat is goed nieuws.' Die sluwe gluiperd wou de oude man toch alleen maar dood. 'En zeg me... is Ezekiel nog aanwezig?' De ambtenaar slikt - hij weet wat zal volgen.
'Ja - Jawel, meneer.' Hij zou het liever ontkent hebben.
'Breng hem maar even naar boven,' glimlacht de Eerste Stuurman vals. Hij heeft een plan.
En het is geen mooi plan.

EINDE VAN BOEK 1

R26Where stories live. Discover now