kapitel fjorton

490 9 2
                                    

Johanna

"Vad har du planerat att göra nu då?" Frågar han och ser intensivt på mig. Den elaka Tim är som bortblåst idag, visst små dryga stunder har han haft men han har låtit mig måla hans naglar och skrattat med mig.

"Jag vet inte, plugga antar jag" svarar jag och jag känner hur mina kinder hettar lite. Jag har verkligen inget bättre för mig.

"Då pluggar vi" svarar han till min förvåning. Vi går ner för trappan och in i mitt rum där min kära samhällsbok ligger, provet är imorgon och även om jag kan allt jag behöver så skadar det inte att lära sig lite till.

Jag lägger mig på mage i sängen och läser ur historieboken och jag känner att madrassen tynger ned när han lägger sig på mage bredvid mig.

"Läs högt, jag har också prov på det där" säger han och suckar, det är tydligt att han inte kan något om 'det där'.

Jag läser högt stycke efter stycke och han lyssnar tålmodigt. Han ställer frågor då och då och jag svarar så utförligt men förståeligt som möjligt och han nickar.

"Jag kanske får godkänt på det här provet, eller i alla fall närmre godkänt än vanligt" säger han och jag ler ett litet leende. Jag förstår verkligen inte hur man kan få F efter F, tanken att plugga verkar aldrig slå honom.

Jag fortsätter läsa och snart hamnar hans hand i mitt hår, eller snarare runt en lock som han snurrar runt fingret. Jag protesterar dock inte, jag älskar när någon pillar i mitt hår. Även om denne 'någon' råkar vara en av skolans mobbare.

"Ditt hår är mjukt" säger han och jag ler.

"Det är säkert ditt också" säger jag och ser på honom.

"Inte lika mjukt" mumlar han och samlar ihop allt mitt hår i sin hand. Jag blir aningen rädd att han ska dra i det eller liknande men han delar sakta in det i tre ungefär lika stora delar. Kommer han fläta mitt hår? Kan han fläta?

Jag känner hur mitt hår flätas ihop, om det är en fin fläta eller någon sorts jag-kan-inte-fläta-fläta känner jag inte. Jag fortsätter läsa ur boken och han gör vad han nu än gör med mitt hår. Det är skönt i alla fall.

"Har du en gummisnodd?" Frågar han efter en stund och jag drar av en från handleden och ger till honom. Han tar emot den och sätter den längst ner i det jag antar är en fläta.

Han drar fram sin mobil ur fickan och tar en bild på min fläta och visar mig, den är inte perfekt men mycket bättre än kaoset jag hade föreställt mig.

"Du kan ju fläta!" Utbrister jag och han rycker på axlarna.

"Ellinor lärde mig när jag var liten" säger han tonlöst och jag ler, Ellinor är hans syster. "Fast jag kan bara den vanliga flätan, hon kan säkert hundra olika sorter" säger han och jag ler, det är ändå imponerande att han kan en sort.

"Vad går hon för linje på gymnasiet?" Frågar jag och han möter min blick.

"Någon frisörlinje" svarar han och jag nickar. Det blir tyst mellan oss och jag försöker desperat tänka ut något att fråga honom men mitt huvud är blankt.

"Berätta om din familj" frågar han efter en stund. "Eller ja, du är från Spanien va?" Lägger han till och jag nickar.

Dra mig genom helvetet till himlenWhere stories live. Discover now