İlham Alın Serisi | Hikayenin Başlangıcı - @cold_lady19

2.9K 199 12
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "My Wattpad Love" hikayesinin yazarı @cold_lady19 tarafından hazırlanmıştır.

Bir hikayeye nasıl başlamalı?

Hikayenizin ilk bölümü

Bir hikayenin ilk bölümüne başlamak hem heyecan verici hem de korkutucu olabilir. Nasıl başlanır? Nasıl başlamalıyım? Başarısızlık korkusunun heyecanınızı ele geçirmesine izin vermeyin. Yazmak, eğlenceli ve keyifli olmalıdır, korkmanızı gerektirecek bir şey değil. Haliyle de ilhamın sizi yönlendirmesine izin verin ve parmaklarınızı hareket ettirmeye başlayın!

Nasıl başlamalısınız? İlk bölümünüz ne içermelidir?

Her şeyden önce, ilk bölümünüzün önemli olduğunu unutmayın. İlk sayfalarınız ya okuyucuları içine çekecek ya da hikayenizden uzak tutacaktır. Yani, ilgiyi toplayacak bölüm yazdığınızdan emin olun. Peki nasıl olacak? İşte, iyi bir başlangıç bölümü yazmak için bazı ip uçları:

Akılda kalıcı ilk cümle ile başlayın: Bu cümlenin hikayenizde, okuyucuyu karşılayacak ilk satır olduğunu düşünün. Yaratıcı olun. Açık uçlu sorular sorarak, okuyucuları merak içinde bırakın.

Örneğin- Erkek kardeşim Portland'a gitmek istemiyordu.

Pekala bu cümle okuyucu meraklandırır.

Neden gitmek istemedi? Kimin kardeşi bu? Ve kim Portland'a gitmek istiyordu?

Küçük bir gizem yaratın: Bölümde biraz sis perdesi bırakın. Okuyucuların meraklı ve ilgili olmasını istediğinizi unutmayın. Bölüm soruları kafalarının içinde sinsi sinsi dolaşırsa büyük olasılıkla ikinci bölümü okumaya gideceklerdir ve işte sizin, tam da istediğiniz budur.

Peşi sıra güçlü bir karakteri devreye sokun: Güçlü bir karakterin devreye girmesi okuyucuyu hikayeye bağlamakta önemli bir etkendir. Hatta onun gibi olmasına da gerek yok, sadece etkileyici ve ilgi çekici bir karakter sunmak okuyucunun karakteri önemsemesini ve büyüsüne kapılmasını sağlar.

Okuyucuya aksiyon verin ama çok fazla değil: Aksiyon dolu, aksiyon olmadan olmaz diyebileceğiniz bir bölüm bulun. Ana karakterinizin her gününün, bugününden farklı olmasını sağlayın ancak okuyucularınızı sıkabileceğini de düşünerek fazla abartmayın.

Şimdi, ilk bölümü yazarken kaçınmanız gereken şeylerden bahsedelim:

Diyalog ile başlamayın: Peki neden? Okurlarınız karakteri, ortamı ya da hiç kimseyi henüz tanımıyor. Dolayısıyla, şaşkın hissederler ve kimin, ne için, ne söylediğini anlamak için çırpınırlar. Daha ne olup bittiğini anlamadan hikayeyi bırakabilirler. Ancak, anlaşılır bir şekilde diyalog kurarak hikayeye başlamakta sizin kararınızdır. Bu yolu tavsiye etmem ama eğer yaparsanız da, bol şans size.

Çok fazla ortam/mekan betimlemesi yapmayın: İlk bölümde çok fazla ayrıntıya girerek betimleme yapmak okuyucu için sıkıcı hale gelebilir. Bazı açıklamalara yer verebilirsiniz ama fazla derine girmeyin, okuyucuyu hikayenize bağladıktan sonra bölümlerinde bol bol betimlemelere yer verirsiniz.

Bir monolog gibi hikayenize başlamayın: Bunun gibi başlamayın mesela: "İsmim Andrea. 16 yaşındayım. New York'ta yaşıyorum." Yapmayın. Bu bir günlük değil, bir hikaye. Gereksiz ve fazla sıkıcı. Bunu yaparsanız okuyucu ışık hızıyla hikayenizden uzaklaştırabilirsiniz. Akılda kalıcı ilk cümlenin önemini hatırladınız değil mi?

Umarım yararlı olmuştur. Tüm bunlar benim sıradan önerilerimdi. Bol şans!

-Ariana Godoy

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin