İlham Alın Serisi | Önce Kendiniz İçin Yazın - @__SAS__

1.2K 116 32
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Kadın Ceo'lar" serisinin yazarı @__SAS__ tarafından hazırlanmıştır._

Merhabalar Wattpad Türkiye Sakinleri!

Pek çoğunuz beni __SAS__ olarak tanıyorsunuz. Bazılarınız Sezen, Sezen Abla ya da sadece abla da diyor olabilir :')

Öncelikle sevgili Türkiye Elçileri'ne bu çalışmayı hazırlarken benden de görüş bildirmemi istedikleri için teşekkür ediyorum.

Bu çalışmada yer almayı kabul ettim çünkü yazmaya dair çok fazla soru alıyorum. Bugün bu yazdıklarım umuyorum ki sorularınıza toplu bir cevap teşkil eder.

Kendimi amatör bir yazar olarak gördüğümden tavsiye verirken her zaman biraz çekimserim aslında; henüz kendi gözümde tavsiyeler verecek bir mertebeye ulaşmış değilim. Ancak naçizane yazmaya dair fikirlerimi, size de faydası olacağını düşünerek bu bölümde paylaşacağım.

İnsan her şeyden önce kendi için yazmalı ve şu soruyu sormalı: "Ben bu yazdığımı okur muydum?"

Size ilginç gelmeyen bir şeyi başkası neden ilginç bulsun, öyle değil mi?

Yazmanın özelinde en çok şu iki soruyu alıyorum:

"O kadar okunman nasıl oldu?"

"O kadar takipçin nasıl oldu?"

Bu sorulara verdiğim tek bir yanıt var: Hikayemi yazdım.

Ben yazdığım zaman tamamlanıyorum, mutlu oluyorum; benim için kişisel bir ihtiyaç bu. Pek çok yazarın da bu nedenle yazar olduklarını düşünüyorum.

Yazmanın öncelikli amacı popüler olmak olmamalı.Her yazar okunmak ister, yalan söylemeyeceğim. Ama önce okunmaya değer bir şeyler ortaya koymak lazım.

Okunmaya değer bir şeyler yazmak için ipucu vermek çok da kolay değil aslında çünkü 'yazmak' eylem olarak çok kişisel bir şey: Benim işe yarar bulduğum alışkanlıklar herkes için 'işe yarar' olmayabilir. Ama yine de önerilerim arasından umuyorum ki işinize yarayacak bir şeyler bulabileceksiniz.

İpuçlarını verirken genelden özele gideceğim: Önce düz yazıya dair, sonra hikaye yazmaya dair ve en son da Wattpad'te yazmaya dair olmak üzere.

1. DÜZ YAZI (Deneme, öykü, roman...) YAZMAYA DAİR...

Çok okuyun! Olmazsa olmaz yegane kural budur. İyi bir okur olmadan iyi bir yazar olamazsınız. Bunu hiç unutmayın. Sorgulayan bir gözle, Türk ve dünya klasiklerini okuyun, içinde bulundukları dönemin gerçekleriyle birlikte anlayıp yorumlamaya çalışın. Güncel Türk ve dünya edebiyatını da takip edin.

Sağlam bir imla ve dil bilgisi: Yazdıklarınızda anlatım bozuklukları, yazım ve dil bilgisi hataları olmamalı. Bu, iyi bir hikaye için en temel koşuldur! Bu konularda sıkıntısı olan bir yazar düşünülemez.

Gereksiz süsten kaçının! Beni okuyanlar bilirler, dilde her zaman sadelikten yana olmuşumdur. Gereksiz betimlemeler, uzun cümleler, yazdıklarınızın akıcılığını bozar ve okuyucuyu sıkar.

Not tutun: İyi fikirlerin sizi nerede bulacağı belli olmaz. Yolda yürürken, işte, okulda, metroda her yerde olabilir. Hikayelerimi rüyamda gördüğüm bile oluyor. O yüzden elinizin altında not alabileceğiniz araç gereç mutlaka bulunsun. Ben bunun için genelde telefonumdaki gmail uygulamasının taslak bölümünü kullanıyorum. Kullandığınız araç kişisel zevk meselesi. Not defteri taşıdığını bildiğim yazarlar da var.

Bütünü parçalara ayırın: Böl-parçala-yönet yazmak için de iyi bir stratejidir bence. Her ne yazıyorsanız önce ana hatlarını belirleyin ve ufak parçalara bölün. Ne anlatmak istediğinizi tekrar tekrar sorun kendinize. Sonra da yazdığınız metin, kafanızda önceden şekillenen düşünceyle örtüşüyor mu ona bakın.

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin