İlham Alın Serisi | Ne Biliyorsanız Onu Yazın - @DanielleThe

1.3K 125 13
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki ''CRUMBS'' hikayesinin yazarı @DanielleThe tarafından hazırlanmıştır.

Hikayede anlatıcılığında gerçek duygular

Sizi bilmiyorum ama en iyi hikayeler beni duygusallaştırır. Benim çok fazla olmasa da karakterlerin hayat tecrübeleri vardır. (Hogwarts okulunda büyücülük ve sihirbazlık yapmak gibi), iyi yazarlar bana, onların karakterlerinin hissettiklerini hissetmemde yardımcı olurlar. Duygu çağrıştırmak kolay değildir. Bu, fiziksel çevredekileri açıklamakla aynı şey değildir. Tıpkı ''koyu kırmızı elbise'' gibidir. Betimlenemez şeyleri betimlemek zorundasınız. ''O inanılmaz derecede mutluydu.'' diyebilirsiz ya da ''berbat suçluluk duygusu onu yendi.'' Okuyucu için o duygusallığı bölmeyin. İşte bu yüzden, karakterlerinizden okuyucuya duygu çağrışımı yapmak en zor şeydir.

Bildiğiniz duyguları yazın: O halde bir yazar ne yapmalıdır? Yazınızı yavaşlatmaya bağlı olan şeylere kendi yönteminizle nasıl önlem alırsınız? Karakterlerinizin duygularını okuyucuya mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde aktarmak için ne gibi bir yöntem izleyebilirsiniz?

Günün tavsiyesi: Ne biliyorsanız onu yazın. Bu, hikayenizin yaşadığınız yerde oluşturulmasıyla ilgili değildir çünkü orası bildiğiniz tek yerdir. Ya da savaşta olmadığınız için daha önce hiç bir savaş sahnesine tanık olmamışsınızdır. Sizleri duygusal deneyimlerinizi kullanmaya sevk ediyorum, karakterinize gerçek duyguları hissetirmenizde size yardımcı olacağım.

Örneğin: Daha önce hiç kimse bir ejderha tarafından öldürülmedi (eğer böyle bir şey yaşadıysanız benimle iletişime geçin). Muhtemelen çok cesaretli olmanız, korkusuz ve güçlü olmanız gerekirdi. Şövalye duygularınızı açığa çıkarın. Korkusuz, güçlü veya cesur olduğunu farz edin. Belki bir Cadılar Bayramı zamanıydı, tüm cesaretinizi toplayıp lanetli eve doğru yürüyorsunuz. Kendinize, lanetli evin kapısının önünde dururken nasıl hissettiğinizi anımsatın. Bedeniniz nasıl hissetti? Ne düşünüyordunuz? Korkunuzu yenmek için ne yaptınız?

İlk hissettiğiniz duyguyu kullanın, şövalyenizin ne hissetmesi gerektiğini tasvirlerle genişletin; ölümcül ejderha savaşa hazırlanıyor.

Burada ''Ne biliyorsanız onu yazın'' konusunun aşamalarını görebilirsiniz:

1) Karakterlerinizin, hikayede büyük şeyler yaptığında ne gibi duygular hissetmesi gerektiğini gösteren bir liste oluşturun.

2) Bir an aynı duyguları hissettiğinizi düşünün: Eğer duygu kıskançlık ise şöyle bir an olabilirdi; birisi sizin istediğiniz bisikleti alıyor veya başka birisi hoşlandığınız kişiyle flörtleşiyor. Kıskançlık duygunuz tamamen farklı bir nedenden karakterinize geçmiş olsa bile bunun önemli olmadığı aklınızda bulunsun. Önemli olan siz ve sizin karakterinizin duyguya birlikte sahip olmasıdır.

3) Hissettiğiniz duyguları, olayları açıklamadan detaylıca yazın: Duyguyu yeniden yaşıyormuş gibi her şeyi yazın. Kalp atışlarınız hızlandı mı? Hasta mı hissediyorsunuz yoksa enerji dolu musunuz? Ne düşünüyordunuz? Duygularınız, ruh halinizi nasıl değiştirdi yoksa huzursuz musunuz? Yazarken niçin kıskanç olduğunuzu kafanıza takmayın, kıskanç gibi yazmaya odaklanın.

4) Son olarak, karakterinizin duygularına yön verebilmesi için kendi duygularınızı tasvir edin: Umarım bu ipucu,  sadece karakterinize ve hissettiklerine gerçeklik katmanıza yardımcı olmakla sınırlı kalmaz ve hikayenizin yazılması zor bölümlerinde de size yardımcı olur. Hiç yaşamadığınız ilişkiler hakkında yazmaya devam edeceksiniz, bu korkutucu bir hal alacak. Umudunuzu yitirmeyin, zaten hiç deneyiminiz olmadı ki. Her ne kadar bu senaryolar size yabancı olsa da, duygu zenginliği yaşamış olursunuz. Endişeden, kalp kırıklığına, mutluluğa... Duygularınızın derinliklerine kadar inin ve onların karakterinize ulaşmasına izin verin.

Hikayeler, bizim diğer şeyleri hissetmemiz anlamına gelir. İnançlı olun ve hikayenizde başarıyı yakalayın!

- Danielle The

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin