İlham Alın Serisi | Yayıncının Önemi - @AEnsarCan

1.5K 106 9
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Cesedim Aşk Kokuyor" hikayesinin yazarı @AEnsarCan tarafından hazırlanmıştır.

Merhaba!

Ben öncelikle yazmanın ne kadar değerli bir şey olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Yazmak bir insanın hayata karşı yaptığı en büyük başkaldırıdır. Sadece kendi içinizdeki çığlıkları değil yazdığınız için size karşı yükselen çığlıkları da bastırmanız demektir. Yazmak; var olabilmektir. Yazmak, yaşadığınız dünya dışında bir dünya kurarak hiç tanımadığınız insanları o dünyada farklı duygularla karşılaştırmaktır. İnanın ki insanın ruhunu döküp başka insanlara değebilmesinden daha kıymetli bir şey yok. Bu yüzden yazmaktan vazgeçmeyin. Fakat yazıyor olmanız sizi hızlı kararlar vermeye yöneltmesin. Eminim ki herkes yazdıklarının karşılık bulmasını ister. Yazdıkları bir kitap olsun, kitapçılarda, fuarlarda satılsın ve okurlarıyla kucaklaşsın... çok istiyorsunuz biliyorum ama iş kitap çıkarmakla bitmiyor dostlar. Yayınevi bir emeğin kitap olmasında en az yazar kadar role sahiptir. Bu yüzden netleştirmeniz gereken ilk konu, yayınevinin doğruluğu olmalıdır.

Yayınevi Neden Önemlidir?

Yayınevi sizin yeni dünyalara açılmanızda, eserinizin, derdinizin karşılık bulmasında en etkili araçtır. Kitabınızda yer alan o marka sizi hedeflerinize götürür. Eğer sadece kitabım çıksın düşüncesinde değilseniz yayınevi konusunda ciddi manada seçici olmanız şart. İlk gelen teklifte duygusal düşünerek kabul etmeyin. Ya da duygusal düşünün. Kitabınızı yazdığınız günleri düşünün. Verdiğiniz emeği, harcadığınız saatleri, uykusuz kaldığınız geceleri ve en iyisi olsun istediğiniz için yazmak üzere bilgisayar karşısına geçip hiçbir şey yazamadan kapattığınız günleri düşünün. Size teklif gönderen yayınevi sizce emeğinizin karşılığı mı? Bunu araştırın. Yayınevinin ismini tarayın. Kitaplarına, gücüne, reklam politikasına, yazarlarına ve hatta yazdığınız kitaba olan uygunluğuna bakın. Sizce eseriniz için doğru adres mi? Sizi hayallerinize kavuşturacak, arzuladığınız karşılığı size sunacak yayınevi o mu?

1) Sağlam İletişim

Yazar ve yayınevi arasındaki iletişim çok önemlidir. Eğer aranızda sağlam bir iletişim olursa, yani yayıneviniz yazarına değer veren, görüşlerini dikkate alan anlayışlı bir yayıneviyse bu anlaşma her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğuracaktır. Kitabınızın düzenlenme süreci, kapak tasarımı, çıkış, imza günleri ve reklam sürecinde daima yayıneviyle isteklerinizi rahat bir şekilde yansıtabileceğiniz güçte iletişiminiz olmalıdır. Bu noktada araştırma yapmanız gerekiyor. Ulaşabiliyorsanız teklif aldığınız ya da düşündüğünüz yayınevinin bir yazarına danışın. Düşüncelerini, memnuniyetini öğrenin.

2) Yayıncının Okura Ulaşma Gücü

Yayınevini tanımak için kitaplarına, yazarlarına bakmak gerekiyor. Eğer yazarına ulaşamıyorsanız kitap olan her yerde o yayınevini arayın. Dağıtımı nasıl, kitaplar kolay bulunuyor mu, kitapları kitapçılarda nasıl yerlerde duruyor? Fuarlara katılıyor mu, nasıl stantlar açıyor? Gidin ve yerinde ziyaret edin. Ne sıklıkla imza günleri ya da benzeri etkinlikler yapıyor ve bu etkinlikler insanlarca nasıl karşılık buluyor? Evet işte bütün mesele bu. Yayınevi, yazarını okuruna ulaştırmada ne denli başarılı? Siz edebi değeri yüksek olan bir kitap yazsanız da sizi her koşulda destekleyen bir yayıneviniz olmalı. Çünkü kitabınızın ön yüzünde iki hak sahibi yer alacak. Biri siz, diğeri de yayıneviniz. Eserinize sizin kadar sahip çıkacak bir yayınevi bulduğunuzdan emin olduğunuz gün atın imzayı.

3) Sözleşme

Sözleşme sizi yayınevinin bir mensubu, eserinizi de o yayınevinin bir parçası yapar. Önce size bu duyguyu veren bir yayınevine ihtiyacınız var. Sizi gerçekten yazarı olarak görecek, eserinize "eserimiz" diyebilecek bir yayıneviyle sözleşme aşamasına gelmelisiniz. Sözleşme aslında şu ana kadar paylaştığım her şeyin teminat altına alınacağı belgedir. Tekrar söylüyorum: "Acele etmeyin!" İmkânınız varsa sözleşmeyi bir avukat ile inceleyin. Onlarca madde yazıyor ama her biri sizle ve eserinizle alakalı ne diyor? Şunu unutmayın: siz bir şey başardınız ve sizi isteyen birileri var. Bu bilinçte inceleyin o maddeleri. Telif ödemelerini, haklarınızı, yayınevi haklarını hatta olası bir dizi-film teklifinden doğacak gelişmeleri... olmaz demeyin. Satır aralarına kadar okuyun.

4) İnancınızı Kaybetmeyin

Her ne olursa olsun yazmaktan vazgeçmeyin. Daima kendinizi daha iyisini yapabilmek için geliştirmeye bakın. Bugün sizin moralinizi bozan, hüzne sevk eden şeylerin ileride hissedeceğiniz güç olacağını da unutmayın. Kaybetmekten korkmayın. Çünkü kaybetmek, kazanmanın ön hazırlığıdır. Hayâl kırıklığına uğramaktan da çekinmeyin. Tüm bunların sizi daha iyi bir yazar yapmak için toplanmış tecrübeler bütünü olduğu bilincinde olun. Hedeflediğiniz şeylere olan inancınız sizi her şeye karşı daha güçlü yapar. Kendinize inanmaya başladığınız an kendinize ait bir hayatınız olacaktır. 

Kaleminiz keskin olsun!

- Agah Ensar Can 

#NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.  

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin