İlham Alın Serisi | Kendinizi Kutlayarak İşe Başlayın - @Jenniferroyce

919 69 11
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Yakışıklı Dükler Cemiyeti" serisinin yazarı Jenniferroyce tarafından hazırlanmıştır.

Merhaba,

Yazma serüveni mi? Çok uzun bir süreç. Yazmaya sevdalıysak hepimiz o süreçten geçmek zorundayız. Yaza yaza, demlene demlene ve bıkmadan usanmadan, kalemi elinizden bırakmadan adımlayacağınız uzun bir yoldasınız.

Sizlere ders niteliğinde birşeyler anlatmak haddime değil. Asla o yeterlilikte değilim. Eğer senin dikkat ettiğin noktalar nedir derseniz, nacizane bir kaç önerim olabilir.

Öncelikle yazma cesareti bulduğunuz için kendinizi kutlayarak işe başlayın. Çünkü bir bireyin kendini ve hayal dünyasını yazıya dökebilmesi büyük başarıdır. Sizi bu başarıya götürecek ilk adım da yazma cesaretidir.

Evet ilk adımı attınız. Kendinize bir yol haritası çizmeden önce okumayı sevdiğiniz türü belirleyin. Bu türle ilgili elinize ne geçiyorsa okuyun. Sadece bu türle sınırlı kalın demiyorum ama önceliğiniz yazmayı düşündüğünüz türde olsun.

Ve okumak...

Bildiğim tek şey; ne kadar çok okursanız o kadar iyi bir kaleme sahip olursunuz. Okudukça sizi dürten ilham perileriniz zaten rahat vermeyecek ve bir süre sonra içinizden taşanları kağıda dökmek zorunda kalacaksınız.

Yazmanın yeri ve zamanı yoktur. İçinizden geçtiği anda not alın, kağıda dökün. İçinizden geçmese de her gün yazmayı alışkanlık haline getirin. Size ait bu dünyayı ister başkalarıyla paylaşın, isterseniz kendinize saklayın ama yazmaktan vazgeçmeyin. Birileri eleştirsin veya okusun diye yazmayın. Bu süreç sizin demlenme sürecinizdir. Ne kadar iyi demelenirseniz bir sonraki kurgunuz, hikayeniz veya şiiriniz daha çok içinize sinecektir.

Kurgunuzu ana hatlarıyla belirleyin. Sonra yazmaya başlayın. Bırakın karakterleriniz kişiliğini kendileri bulsun, hikayelerine kendileri yön versin. Size sadece yazmak kalsın.

Kaleminizin bir tarzı olsun. Bu zamanla oturacak bir durum, yazdıkça ortaya çıkacaktır. Okurlarınız nerede görürse görsün, adınız olmasa bile kaleminizi tanıyacaktır.

Günlük konuşma dili ile yazınızda kullanacağınız konuşma dili aynı olamaz. Günlük jargon olarak kullandığınız pek çok kelime, kitabınızı yazarken kullanamayacağınız bir üsluptur. Örneğin başarılı ve belli kültürde olan bir iş adamını konuştururken naber, dimi, noldu, yapıcam gibi kelimeleri cümlelere dökerek konuşturmanız sırıtacaktır.

En acımasız eleştirmen siz olun. Yazdıklarınızı eleştirmekten çekinmeyin. Saygılı bir üslupla sizi eleştirenlere de teşekkür edin. Çünkü o eleştirenlerin size kötülük değil iyilik yaptığını unutmayın. Bilin ki haklı oldukları bir nokta olabilir. Geri dönüp o noktaya yeniden bakın. Bir gün kitabınız basıldığında o kitabı yine eleştirenlerin okuyacağını unutmayın.

Ana hatlarıyla dilbilgisi ve imla kurallarını yazımınızda uygulamaya çalışın. Kitap okurken sık sık karşılaştığım yazım ve dilbilgisi hataları beni kitabı okumaktan soğutabiliyor.

Bir kurguda kilitlenip kaldığınızda başka bir kurguya yönelin. Karalama yapın. Aklınıza gelenleri yazın. Bol bol kitap okuyup, film ve dizi izleyin. Bir süre sonra kilitlendiğiniz noktayı aşacaksınız.

Kurgunuza ara vermek istediğinizde Hemingway'ın da söylediği gibi en heyecanlı yerinde bırakın. Yazmak için en çok heveslendiğiniz noktada bırakmak o kurguyu devam ettirmek için içinizdeki heyecanı körüklüyor.

Kendiniz için yazın. Wattpadde ilk yayınladığım kurguları birilerinin okuduğunu fark ettiğimde çok şaşırmıştım. Yayınlama amacım aklımda dönüp duran kurguları yazma isteğinden doğmuştu.

Okunma sayısı için kurgunuzu heba etmeyin. İçinizden geldiği gibi yazdığınız her satır gün gelecek gerçek okuyucusuyla buluşacaktır.

Sizi mutlu eden kurgular oluşturun. Sevdiğiniz bir kurguyu, zorlama oluşturulan bir kurgudan daha iyi yazacaksınız.

Anlatımınızda neyin eksik olduğunu belirleyin. Duygular mı? Tasvir ve betimlemeler mi? Diyaloglar mı? Eksik olduğunuz yönde çalışmalar yapmak kurgunuzu daha tatmin edici hale dönüştürecektir.

Son olarak;

Kurgunuzu yazdınız ve yayınlayacaksınız. Okurlarınızın kurgunuza ve size güvenip takip etmesi sizin istikrarlı olmanıza bağlıdır. Ve unutmayın. Yarıştığımız, kıyaslama yapabileceğimiz tek kişi yine kendimiziz.

Kaleminizin daim olması dileğiyle, yolunuz açık olsun.            

- Jennifer Royce

#NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.   

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin